Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde görevli Psikiyatrist Dr. Öğretim Üyesi Aslıhan Eslek, Alfa kuşağının ve ebeveynlerinin teknoloji alışkanlarının değiştiğini açıkladı. Eslek, “Z kuşağı zamanında ilk 2 yaşta televizyon dahil teknolojik aletler önerilmiyordu. Ancak Alfa kuşağında bu durum değişti. Amerikan Psikoloji Birliği’nin son raporlarına göre, ilk 18 ay ebeveyn eşliğinde görüntülü bir sohbetin sıkıntı yaratmayacağına değiniliyor. 2 yaşından 5 yaşına kadar ise çocuğa uygun programların ebeveyn eşliğinde izlenebileceğine vurgu yapılıyor.” dedi.

  • 0
  • 759
Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

2013 yılından sonra doğanlar, literatürde Alfa kuşağı olarak yerini almaya başladı. 21’inci yüzyılda doğmuş tek kuşak olan Alfalar; genelde oyuncaklar veya geleneksel medya araçlarından ziyade güncel teknolojik aletler ile vakit geçiren ve içine kapanık bireyler olarak tanımlanıyor. Bu durum da beraberinde ebeveynlere yeni sorumluluklar da getiriyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nden Psikiyatrist Dr. Öğretim Üyesi Aslıhan Eslek, gelişen teknolojiyle birlikte değişen davranışları anlattı. Eslek, “Öncelikle günceli takip etmemiz gerekiyor. Ebeveynler olarak teknolojik aletleri çocuğumuza vermeyi çok doğru bulmasak da oyalanmaları için verebiliyoruz. Bu sebepten dolayı kararsız kalabiliyoruz. Teknoloji bağımlılığı nerede başlıyor? En çok sorulan soruların başında bu geliyor. Z kuşağı zamanında ilk 2 yaşta televizyon dahil teknolojik aletler önerilmiyordu. Ancak Amerikan Psikoloji Birliği’nin son yayınlarına baktığımızda, ilk 18 ay ebeveyn eşliğinde görüntülü bir sohbetin sıkıntı yaratamayacağına değiniliyor. 2 yaşından 5 yaşına kadar ise çocuğu uygun programların ebeveyn eşliğinde izlenebileceğine vurgu yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

‘İÇERİĞİN TAKİBİ ÇOK ÖNEMLİ’
Ebeveynlerin, çocuklarını içerik ve saat konularında kontrol etmeleri gerektiğine vurgu yapan Eslek, “Ebeveynler, yaş aralıklarına göre bir tutum belirlemeliler. Ergen yaş grubuna günde 3-4 saat elektronik cihazlar öneriliyor. Bu saati çok otoriter olmamakla beraber takip etmek gerekiyor. Bunun yanı sıra içeriğin takibi de oldukça önemli. Çünkü çocuklar nelere maruz kalacaklarını, ne tür riskler alacaklarını bilemezler. Örneğin ebeveynler, çocuklarına mahremiyet konusunu öğretmeliler. Para yatırarak girdikleri oyunlar da kumar bağımlılığına giden bir sürece neden olabilir. İnternette paylaştığı bilginin kaynağının ne olduğu, ne kadar güvenli olduğu gibi durumların çocuklara öğretilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Anne ve babaların, hem çocuklarını korumaları hem de teknolojiden uzaklaştırmamaları gerektiğini belirten Psikiyatrist Dr. Öğretim Üyesi Aslıhan Eslek, “Çocuğumuzla birlikte yol aldığımızda hem riskleri öğrenmiş oluyoruz hem teknolojinin de nimetlerinden faydalanıyoruz. Çünkü teknolojiye ‘kötü’ diyeceğimiz bir çağda değiliz. Çocuğumuzun internette neler izlediğini ebeveynler olarak takip etmemiz gerekiyor. Ayrıca boş zamanlarında farklı şeylerle de ilgilenebileceğini örnek olarak göstermeliyiz.” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Arşiv