Almanya'nın Birliği günü kutlandı

3 Ekim 1990’da Almanya’nın tekrar birleşmesinin 32. Yıldönümü, Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

  • 0
  • 3.021
Almanya'nın Birliği günü kutlandı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

3 Ekim 1990’da Almanya’nın tekrar birleşmesinin 32. Yıldönümü, Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen resepsiyonla kutlandı.
 
Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Dr. Detlev Wolter ve Eşi Yvonne Trapp ev sahipliğinde Kültürpark Tarih ve Sanat Müze Alanı’nda gerçekleşen resepsiyona İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, konsolos ve fahri konsoloslar ile iş dünyasından çok sayıda sima katıldı. Davetliler Başkonsolos ve eşiyle birlikte Muavin Konsolos - Kültür Ataşesi Ulrich Münch ve Muavin Konsolos –Kültür İşlerinden Yetkili Ateşe Maroussia Grafin Rehbinder tarafından karşılandı.

Konuşmasının büyük bir bölümünü Türkçe yapan Başkonsolos Wolter, 3 Ekim 1990 tarihinde özgürce ve tüm komşularla uzlaşarak halkın barışsever bir şekilde birleştiğini söyledi. Eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nde insanların sulh yoluyla devrim yaparak özgürlüklerini elde etmekle birlikte ülkelerinin tekrar birleşmesi için zemin hazırladıklarını belirterek, “4 devletle birlikte ‘’İki artı dört Antlaşması’’ sayesinde birleşmiş olan Almanya`nın egemenliği hususunda mutabakat sağlandı. Biz Almanlar bundan dolayı çok müteşekkiriz. O günden bu yana Tüm Almanya ve Ege Bölgesi arasında olan başarılı iletişim- özellikle son yıllarda tüm alanlarda yoğun gelişme kaydetti ve sizlerin bunda hatırı sayılır katkısı var. Sayın Vali Köşger, bugünkü katılımınız bizler için büyük şeref ve aynı zamanda Türkiye ve Almanya arasında olan yakın ilişkilerin en güzel ifadesidir. Başkonsolosluğa vermiş olduğunuz daimi dostane desteğiniz için özellikle şükranlarımızı sunmak istiyorum. Ayrıca, etkinliğimizin bugün burada Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleşmesine izin verdiğiniz için size, Kültür ve Turizm Bakanımıza ve Müze Müdürüne çok teşekkür ederim” dedi.

Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’e de teşekkür eden Başkonsolos, “Kısa bir süre önce Bremen- İzmir kardeş şehir ilişkisinin 25. yıl dönümü vesilesiyle Bremenli meslektaşı ve 40 kişilik heyetini o kadar güzel ağırladı ki, birlik ve beraberliğimize daha yakışır bir karşılama mümkün olmazdı. Bunun için Federal Alman Hükümeti size tesekkür ediyor. Ayrıca Bremeninvest`e bu vesileyle de tüm katkıları için teşekkür ederim” diye konuştu.


Ekonomi alanındaki çift taraflı görüşmelerin pandemiye rağmen rekor kırdığını ve Alman Dış Ticaret Odası İzmir Ofisi’nin 10 Ekim 2021 yılında İzmir`de 10. Yılını kutladığını belirten Başkonsolos Wolter konuşmasını şöyle sürdürdü: “Petrofer; ATIK Metal ve HMS Makina şirketlerinin, bölgede bulunan şirketlerin bir araya gelmesini sağlayan ve en son düzenlenen Türk Alman Ekonomi görüşmesinin evsahipliğini üstlendi. Sponsorlarımızdan biri olan ENSİA şirketi İl ve Belediye yönetimlerinin birlikte hareket etmelerine dayanarak yenilenebilir enerji alanında İzmir ilini kümelenme merkezi haline getirmeyi hedef edinmesinin ardından Enercon, Nordex ve şu andanitibaren güneş enerjisi alanında faal olan Soliterm şirketleri de yoğun bir şekilde dahil olmaktadir. Aynı zamanda rüzgar santrali üretici olan Siemens GAMESA şirketinin, MENA Bölgesini (Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi) temsilen araştırma geliştirme merkezini 100 mühendis ile İzmir`e kurmuş olması tesadüf değil. Ana sponsorumuz BOSCH`un gelişme kaydetmeye devam ettiği Manisa Sanayi Bölgesinde, aynı zamanda bu yıl Webasto şirketi de yatırım yapmış ve açılışı gerçekleştirmiştir. Gaziemir de bulunan Hugo Boss şirketinin yatırımlarının bu denli arttırılmasından mutluluk duyuyoruz.”

Kültür alanındaki hareketliliğinde zenginlik ve çeşitlilik açısından altta kalır bir yanı bulunmadığına dikkat çeken Wolter, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bugün Resim ve Heykel Müzesi’nde olmamızın sebebi nedir? 1. Bulunduğumuz binanın Almanya hatta Berlin`le bağlantılı. Berlin de bulunan Arjantin Bulvarı ve Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK`ün naaşının konduğu katafalkı tasarlayan Alman mimar Bruno Taut aynı zamanda bulunduğumuz binanın da mimarıdır. Burada bulunmamızın bir diğer sebebi ise kıymetli El Sioufy, sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nilay Kökkılınç ve sizlerin de belki hatırladığı gibi, Goethe Enstitüsü ile birlikte 18 Kasım 2021 tarihinde İş Gücü Anlaşmasının 60. Yıl dönümü nedeniyle Ergun Çağatay`ın sergisini burada Resim ve Heykel Müzesinde açmış olmamız. Başkonsolosluğumuzun desteklemiş olduğu İzmir Barok Topluluğu’nun sırasıyla vermiş olduğu İzmir, Ankara ve İstanbul’daki konserleri büyük yankı uyandırdı.  Avrupa Birliği, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte tarihi Kemeraltı çarşısında gerçekleşmekte olan Sinagog projesinde Musevi Cemaatine destek olabildiğimiz için teşekkür ederiz. Kıymetli Bay Link, İzmir Alman Okulu’nun yeni müdürü olarak size başarılar diliyoruz. Bu noktada İzmir Valiliği’ne, Urla ilçesi Kaymakamı sayın Murtaza Dayanç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, Okul yönetimine ve tüm öğretmenlerine Kuşçular’da bulunan Alman Okulu`nun gelişmesinde vermiş olduğunuz destekleriniz için canı-gönülden teşekkür ediyorum.”
 
Başkonsolos Wolter’in konuşmasının ardından Şef Kaya Demircan yönetimindeki Olten Brass Ansambl Orkestrası tarafından Türk, Alman ve Avrupa Birliği Marşları’nın çalınması ve güncel müzik dinletisiyle sürdü.
Fotoğrafların devamı için aşıdaki butonu kullanabilirsiniz...

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bu kermes çocukların geleceği için

Coşkulu Bahar Festivali

Bu konser Çocuk acil ve yoğun bakım için

Birinci Yılda 14 yeni üye

Soylu’ya Vefa Gecesi

Tağıl, Gabon Fahri Konsolosu

Arşiv