Çocuklarda yüksek tansiyona dikkat!

  • 0
  • 831
Yazı Boyutu:

Universal Ege Sağlık Hastanesi Çocuk Kardiyoloğu Dr. Şebnem Paytoncu, özellikle yaşlılarda görülen yüksek tansiyon riskine karşı uyararak, anne babalara “çocuğunuzun tansiyonunu ölçtürün” uyarısında bulundu.
 
Universal Ege Sağlık Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Şebnem Paytoncu, ailelerin çocuklarını 2-3 yaşından itibaren yüksek tansiyona karşı muayene ettirmelerini istedi. Yapılacak rutin muayenelerde durumun ortaya çıkacağını belirten Paytoncu, şöyle konuştu: "Özellikle prematüre doğan, akciğer ve kalp rahatsızlığı olanlarda gerekli ölçüm yapılarak, teşhiste bulunulabilir. Küçük çocuklarda bu ölçümleri kol ve bacaklardan aynı anda yapıyoruz.”
 
“Çocuğun Tansiyonu Olmaz” Kanısı Yanlış
Toplumda çocuklarda tansiyon olmayacağı gibi yanlış bir yargının bulunduğunu belirten Paytoncu, şunları söyledi: "Toplumumuzda her yüz çocuktan iki yüksek tansiyon hastası. Bu hastalığın nedeni obezite olabileceği gibi genetik faktörler de etkileyebiliyor. Bize gelen hastalarımızın kan basıncı değerlerini boyuna, yaşına ve cinsiyetine göre çizelgelerden bakıp normal olup olmadığını kontrol ediyoruz. Anormal değerlerde ise hipertansiyon teşhisi koyuyoruz.”
 
Bebeklerde doppler denilen cihazlarla ölçüm yapıldığını belirten Dr. Paytoncu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Teşhis koyduğumuz hastalarda buna neden olan sebepleri araştırıyoruz. Genelde bu tür rahatsızlıklar böbrek kaynaklı olabiliyor. Ayrıca, 24 saat boyunca tansiyon ölçümü yapılarak günlük dalgalanmaları takip ediyoruz."

Yüksek tansiyon teşhisi konulan çocuklarda ilaç tedavisine geçtiklerini vurgulayan Paytoncu, çocuğun kilosuna göre ilaç dozunu belirlediklerini ve minimum dozla tedaviye başladıklarını bildirdi. Paytoncu, bazen birden fazla ilaç kullanmak zorunda da kalabildiklerini açıkladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv