Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta

  • 0
  • 2.794
Yazı Boyutu:

İzmir Devlet Tiyatrosu bu hafta 6 oyun ile  sanatseverlerin karşısına çıkacak.
DON KİŞOT’UN MACERALARININ DOSTLARI TARAFINDAN TEMSİLİ
 
Oyun; 29-30-31  MART 2012’de, Perşembe, Cuma günü saat 20:30’da, Cumartesi günü saat 14:00’da ve 20:30’da MELEK ÖKTE SAHNESİ’nde  tiyatro severlerle buluşacak.
İzmir Devlet Tiyatrosu, 2011-2012 sezonu, ikinci tur oyunlarına Devlet Tiyatorları’nda ilk kez sahnelenecek olan “Don Kişot’un Maceralarının Dostları Tarafından Temsili” adlı oyunla devam ediyor. Mart ayında seyirciyle buluşacak oyunun yazarı Hans Ostarek. Cervantes’in  başyapıtını, açık biçim göstermeci bir üslupla, halk tiyatrosundan ögelerle süsleyerek sahneye taşıyan metni, Almanca’dan dilimize çeviren isim ise Yücel Erten. Yönetmenliğini, Yunus Emre Bozdoğan’ın üstlendiği oyun, romanın eğlenceli, karnavalesk havasını korurken, düşlerinin peşinde koşan Don Quijote’nin mitleşmiş maceralarının dostları tarafından canlandırılmasına dayanıyor.
Sadık Yağcı, Rüçhan Gürel, Mehmet Demiralp, Hülya Dilek Arda, Sevda Çiçek, Emrah Şenışık, Fatih Osman Süngücü ve Alpay Yurtsevenler’in rol aldığı oyunda, Dekor Tasarımında  Murat Gülmez, Giysi Tasarımında Funda Çebi Bozdoğan, Işık Tasarımında Zeki Kayar görev alıyor. Dramaturg olarak Füsun Ataman Berke ve Yönetmen Yardımcısı olarak Fatih Özyiğit’in yer aldığı oyunda, Müzik Fatih Veli Ölmez’e, Kum Sanatı ise Veysel Çelikdemir’e ait.
 
   SATICININ ÖLÜMÜ
Oyun, 27-28-29-30-31 MART 2012’de, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü saat 20:30’da, Cumartesi günü saat 14:00’da ve 20:30’da KONAK SAHNESİ’nde  tiyatro severlerle buluşuyor.
 
Amerikan Gerçekçi Tiyatrosu’nun en önemli yazarlarından birisi olan Arthur Miller’ın (1915, 2005) ünlü eseri Satıcı’nın Ölümü, Orhan Burian’ın çevirisiyle sahneleniyor. Yönetmenliğini, Ankara Devlet Tiyatrosu rejisörlerinden Barış Eren’in üstlendiği yapım,  1949’da yazılmış ve aynı yıl ünlü yönetmen Elia Kazan’ın Broadway’de gerçekleştirdiği prömiyerle  büyük prestij kazanarak akıllara kazınmıştı. Dünyada defalarca sahnelenen ve bir çok kez beyazperdeye de uyarlanan bu önemli eser, 1929 büyük buhranının Amerikan rüyası üzerindeki yıkıcı etkisini, sistemle bireyi karşı karşıya getirerek işleyen toplumsal bir eleştiri. Ekonomide yaşanan krizin bir ailenin geleceğini, umutlarını ve yaşamını nasıl tükettiğini  bir çok boyutuyla gözler önüne seriyor.
 Dekor ve Kostüm tasarımı Yıldız İpeklioğlu’na, Işık Tasarımı Kemal Gürgün’e ve Dramaturgisi Füsun Ataman Berke’ye ’a ait. Neşe Arat, İbrahim Raci Öksüz, Ozan Yıldırım, Emre Başer, Arif Yavuz, Şenay Ünsal Dikmen, Nilgün Öğrük Alkın, Ahmet Dizdaroğlu, Türker Alpugan, Ömer Polat, Gerçek Öner, ve Bengi Atakan oyunda rol alan sanatçılar.
HALKTAN BİRİ
Oyun, 29-30-31 MART 2012’de,Perşembe ve Cuma günü, saat 20:30’da, Cumartesi günü, saat 14:00’da ve 20:00’da KARŞIYAKA RAGIP HAYKIR SAHNESİ’nde tiyatro severlerle buluşacak.
 
Sam BOBRICK’in yazdığı, Ekin Tunçay TURAN’ın çevirdiği, Metin OYMAN’ın yönettiği “HALKTAN BİRİ” adlı oyunda; Kahramanımız "Travis Pine" orta sınıftan,işinden atılmış bir Amerikalıdır.Ülkesinin hal ve gidişatından memnun olmadığı için sürekli Amerikan başkanına mektuplar yazmaktadır..
Bir gün kapısını çalan bir FBI ajanından, yazdığı mektuplarını,başkanın okuduğunu öğrenir ve o günden sonra hayatı, sıradan bir Amerikalı olarak, bir hayli değişir...
  Oyunumuzda;Travis Pine'ın başından geçenler, oldukça düşündürücü bir o kadar da eğlendirici bir anlatımla seyircinin karşısına çıkmaktadır...
 
         Oyunun Dekor ve Giysi Tasarımı Savaş ÇEVİREL’e, Işık Tasarımı Osman UZGÖREN’e ait olup, oyunda başlıca rolleri Mustafa ŞEN ve Mehmet AVDAN paylaşıyor.

İKİ KOVA SU 
 ÇOCUK OYUNU
Oyun, 01 NİSAN 2012’de, Pazar günü saat 14:00’da, KONAK  SAHNESİ’ nde  küçük izleyicilerle buluşacak.
 Aad GREDIANUS’un  yazdığı,Can GÜRZAP’ın günümüze uyarladığı, Murat ASLAN’ın  yönettiği oyunda başlıca rolleri Aytaç ÖZGÜR, Bengi ATAKAN, Alpay YURTSEVENLER, Burak ÖZBAYKUŞ, Elif GÖKSÜNER, Murat ALTAN ve Burak Emre AKATA, Pınar UYANIK, Çelen HALLI, Gökçe Çiçek ÖZÜLKÜ, Ender ŞEVİKER ve Sayit GÜRBÜZER  paylaşıyor. Oyunun Dekor ve Kostüm Tasarımı Işınsu ERSAN’ a, Işık Tasarımı  Kemal GÜRGÜN’ e,Dramaturgi Pınar MERTERKEK’e Müzik Engin BAYRAK’a Koreograf Natalia ULUTAŞ’a  aittir.
Simplina ve Sandra babalarıyla yaşayan iki kardeştir. Gün boyu ev işleri ile uğraşmaktan çok sıkılmaktadırlar. Aynı mahallede yaşayan zengin Alphonso  ve kunduracı Dophilius da yalnızlıktan çok sıkılmışlardır. Mutluluk dağıtan eskici Hoddel de Boddel sevginin sihriyle bu dört kişiyi bir araya getirmeye çalışır. Bakalım başarabilecek mi?

EDİ’ NİN ANNESİ NEREDE?  
ÇOCUK OYUNU
 
Oyun; 27-28 MART 2012’de, Salı ve Çarşamba günü saat 14:00’da, 1 NİSAN 2012’de Pazar günü saat 14:00’da MELEK ÖKTE  SAHNESİ’nde  küçük izleyicisiyle buluşacak.
 
Pınar Yaygel ve Raşel Meseri’nin yazdığı, Fatih KAHRAMAN’ın yönettiği oyunda başlıca rolleri Emrah ŞENIŞIK, Gül URGAN, Ömer POLAT, Fatih SÜNGÜCÜ, Yağmur GÖREN paylaşıyor. Oyunun Dekor ve Kostüm Tasarımı Ebru ÇULPAN EGÜZ’ e, Işık Tasarımı Hasan K. YALMAN’ a, Dans Düzeni Ozan YILDIRIM’a, Müzik Cem İDİZ’ e, Kukla Tasarımı Deniz ÖZGÖKBEL’e  ait.
 
    
      Oyunun Konusu: Can, ormanda annesini kaybeden ayıcık Edi ile birlik olup, doğaya zarar veren güçlere karşı macera dolu bir yolculuğa çıkar. Bakalım bu iki afacan, akıl ve cesaretle çıktıkları yolda neler başarabilecek?
YERİN ALTINDA
 
Oyun, 27-28 MART 2012’de, Salı ve Çarşamba  günü saat 20:30’da, KARŞIYAKA ODA TİYATROSU’nda   tiyatro severlerle buluşacak.
 
 
Sema Göktaş’ın yazdığı,  Tayfun Erarslan’ın yönettiği Yerin Altında, tiyatrodan farklı çağdaş ve deneysel yapımlar bekleyen seyircilerin beklentisini karşılamaya aday bir yapım olarak öne çıkıyor. “Dünyayı tehdit eden felaket senaryolarının gerçekleşmesi söz konusu olduğunda,  günümüz Türkiyesi’nin aydınları ne yapardı?” sorusuna eğlenceli bir dille yaklaşan oyun inceden inceye batırdığı iğnesiyle, eylemsiz tavrın eleştirisi olarak yorumlanabilir. Traji-komik bir öyküyü fantastik biçimde, bize özgü olandan yola çıkarak ele alan oyun modern temalardan ustalıkla yararlanıyor.
 
Yönetmen Tayfun Erarslan, sahnelemede oyunun modern üslubuna uygun, çarpıcı reji tasarımıyla göz dolduruyor. Yönetmen yardımcılığını Aylin Kumbaracıoğlu, Sahne Tasarımını Behlüldane Tor,  Kostüm Tasarımını Buket Başaran Akkaya , Işık Tasarımını Osman Uzgören  ve Dramaturgluğu’nu Füsun Ataman Berke üstleniyor ve asistan olarak Gül Urgan görev alıyor. Oyunda rol alan sanatçılar ise, Canan Erener Şen, Fatih Özyiğit, Gerçek Özkök Yağcı, Zafer Öncül ve Yağmur Gören.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanayiden Sanata

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Sanatın ‘marka’ yüzü olacak

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Arşiv