Dokuz Eylül Tıp Fakültesi’nde ABD’li üniversite yöneticileri ile Sağlık ve İnovasyon paneli

  • 0
  • 2.138
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi, yarın (20 Nisan Cuma günü) “Sağlık, İnovasyon ve Uluslararası İşbirlikleri” konulu panele ev sahipliği yaparak, ana teması “Sağlık” olan EXPO 2020’ye ışık tutacak bir çalışma gerçekleştirecek. DEÜ, Ege Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün (İYTE) öncülüğünde 2009 yılında hayata geçirilen İnovİZ hareketi kapsamında gerçekleştirilecek organizasyona, ABD’nin değişik üniversitelerinden Biyomedikal alanında otorite olan 14 yönetici konuk olacak.

Philadelphia Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Onaral’ın öncülüğünde, Duke ve Johns Hopkins gibi Üniversitelerden gelecek Türk ve yabancı profesörlerin yer aldığı Amerika Delegasyonu, Ankara ve İstanbul’daki panellerin ardından İzmir’de konunun uzmanları ile görüşecek ve iki ülkede gelinen son noktayı değerlendirecek. 
Konuk kafileye, DEÜ Sağlık Kampusü’nde yapımı devam eden, ülkemizin en büyük “İleri Biyomedikal AR-GE Merkezi”nin stratejik önemi ve İzmir’de Biyomedikal alanda yapılan çalışmalar anlatılacak. Kalkınma Bakanlığı’nın 2009 yılı Yatırım Programı’nda yer alan bu bilim üssünün, sağlık alanında ileri (translasyonel) araştırmaların yapılacağı ve Ege Bölgesi üniversitelerinin proje çalışmaları kapsamında yararlanacağı altyapıya sahip bir merkez olduğu vurgulanacak.
 
Tıp Fakültesi Dekanlık Binası 3004 numaralı salonda gerçekleşecek toplantının ilk oturumu saat 10.45-12.00 arasında yapılacak. 13.00-17.00 arasındaki ikinci oturumda Prof. Dr. Murat Özgören, Prof. Dr.Kemal Baysal (DEÜ İleri Biyomedikal Ar-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü), Doç. Dr. Volga Bulmuş (İYTE), Doç. Dr. Aylin Şendemir (Ege Üniversitesi) konuşma yapacak.
İnovİZ kelimesinin, İnovasyon (yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamak) ve İzmir kentinin ilk hecelerinin birleşiminden oluştuğunu, tanımının da firmalar ve araştırmacılar için yetkin bir İletişim ve İşbirliği platformu olduğunu belirten DEÜ İleri Biyomedikal Ar-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr.
 
Kemal Baysal, şöyle konuştu: “Bu panel sadece üniversiteler değil, İzmir için önem taşıyor. İnovİZ’in 2009’da İzmir’de üç üniversitemizin ortak çalışması ile oluşturulmasına Sayın Banu Onaral’ın çok büyük katkısı oldu. Amaç, üç üniversitenin Biyomedikal alanda işbirliği yapması ve üniversite-sanayi işbirliğinin artırılmasıydı. Düzenleyeceğimiz toplantıya Banu Hanım önayak oldu. ABD’den gelecek heyet hafta başında Ankara ve İstanbul’u ziyaret etti, yarın (cuma günü) da İzmir’de olacak. Ağırlıklı olarak Drexel Üniversitesi’nden gelecek heyetin Türkiye’ye ilk seyahati olacak.
 
Drexel Üniversitesi Biyomedikal alanda çok tanınmış ve güçlü. ABD’de bu araştırmaların ticarileşmesi, üniversite-sanayi işbirliği için çok uğraşılıyor. Bu amaca hizmet için çalışan Coulter Vakfı adında büyük bir vakıf var. Araştırmacılara ciddi proje desteği veren bu vakıf çerçevesinde belli üniversiteler güçbirliğine gitmişler. Bizim hedefimiz, bu panelde onlardan iyi örnekleri dinleyebilir, yararlanabiliriz. Onlar da bizden ne durumdayız, neler yapıyoruz bunları öğrenecekler. ABD’de dünyadaki en başarılı örnekler var. Biz de üniversitemizde bir AR-GE Merkezi kurmaktayız. 2012 Haziran ayında, merkezimizdeki C Blok açılacak. 2013’te de bina tamamen hizmete girecek. İşte amaç, araştırmaların bu merkez içinde kalmaması, yanındaki Tıp Fakültesi Hastanemizde uygulanabilir hale gelmesi. Araştırmayı yapacağız, ürünler, prototipler oluşturulabilir, ancak bir fabrikasyonla çok sayıda üretilmesi araştırmacının işi değil. Sonunda sanayi sektörünün devreye girmesi kaçınılmaz. Amerika’da bu işbirliğini nasıl sağlıyorlar bunu göreceğiz. Konuklarımız, ABD’de temel araştırmacıdan çok bulundukları üniversitelerinde üst düzey karar verici, üniversite-sanayi işbirliğini artırmaya yönelik çalışan idareciler. Davetliler, panelin kapanışından sonra Ege Üniversitesi’nde gerçekleşecek bir toplantı ve kokteyle katılacak ve akşam da İzmir’den ayrılacak.”
 
ABD Delegasyonu:
John A.Fry, President (Drexel Üniversitesi),
Mark Greenberg
Julie Mostov
Banu Onaral
Elizabeth Dale
Davood Tashayyod (Coulter Vakfı)
Aydın Tozeren
Hasan Ayaz
Rıfat Pamukcu
Barry Myers (Duke Traslational Research İnstitute)
Steve Kurtz
Youseph Yazdi (Johns Hopkins Üniversitesi)
Tolga Erkmen
Mustafa Sualp

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv