Dünyanın kuklası 13. kez İzmir’de perde açıyor

28 Şubat - 17 Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek 13. İzmir Uluslararası Kukla Günleri bu yıl 24 ülkeden festivale katılan yüzlerce kukla sanatçısı ve 42 kukla tiyatrosu topluluğu ile tüm İzmir’i bir kez daha kocaman bir sahneye dönüştürüyor.

  • 0
  • 1.332
Yazı Boyutu:

28 Şubat - 17 Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek 13. İzmir Uluslararası Kukla Günleri bu yıl 24 ülkeden festivale katılan yüzlerce kukla sanatçısı ve 42 kukla tiyatrosu topluluğu ile tüm İzmir’i bir kez daha kocaman bir sahneye dönüştürüyor. 47 kapalı ve açık gösteri mekânında 44 gösteriyi 174 kez sergileyecek olan kukla tiyatrosu grupları İzmir’i görkemli bir renk cümbüşüne çevirecek. İzmir’in en önemli kültürel markası olan festivalin bu yılki sloganı; “Kuklayla Daha İyi Bir Dünya”.
Kuklayı her yönüyle bir bütün olarak ele almayı amaçlayan festival, sergi, atölye çalışmaları ve daha birçok etkinlikle İzmirlilerin karşısına çıkıyor. Festival kapsamında her yaştan izleyiciye uygun etkinlikler bulunuyor. İzmir’in birçok ilçesi dahil olmak üzere her yanına yayılmış bir şekilde gerçekleşecek festivalin programı kapsamında düzenlenen 5. Kipa Kukla Şenliği birbirinden güzel kukla gösterileri ve atölye çalışmaları ile küçük, büyük herkes için tam bir eğlence atmosferi oluşturacak.
Hem ücretli hem ücretsiz etkinliklerden oluşan festival programına www.izmirkuklagunleri.com adresinden kolaylıkla ulaşılabilir.

“Yaşama sevincine ihtiyacımız var ve kuklalar bunu sunuyor bize.”
İzmir Uluslararası Kukla Günleri Direktörü Selçuk Dinçer, bu yıl bir kez daha, her yıl düzenlenenler arasında dünyanın en büyük kukla festivalini İzmir’de düzenlediklerini vurgularken, “On üçüncü yılımızda dünyanın en önemli kukla festivallerinden birini İzmir’de düzenliyor olmanın gururunu taşıyoruz. İzmirli de böylesi bir uluslararası markaya sahip olmanın gururunu taşıyor. Dünyanın en saygın kukla sanatçıları festivalimize katılmayı bir ayrıcalık kabul ediyorlar. Biz de onları en iyi şekilde ağırlayarak her birini İzmir’in kültür elçilerine dönüştürüyoruz.” dedi.

Festivalin bu yıl sloganının “Kuklayla Daha İyi Bir Dünya” olduğunu hatırlatan Dinçer, “Savaşlarla, göçlerle, ekonomik ve sosyal çalkantılarla boğuşan dünyada, gelecek için tek umut insan. Ama önce yaşamın ne denli kıymetli olduğunu bir kez daha ve yeni baştan anlamalıyız. Bunun için de, sanat üzerinden sorgulamalar yapmalıyız. İşte burada kukla en en doğru araç. Her kuşağa ve her dünya görüşünden bireye söyleyecek sözü olan kukla önce yaşama sevinci uyandırarak yapıyor bunu. Bugünlerde en çok ihtiyacımız olan şey yaşama sevinci ve kukla bunu sunuyor bize.” diye konuştu.
Bu sene festivale katılan ülkeler…
Almanya’dan Kabaré Púpala Marionetas, Thalias Kompagnons, Arjantin’den Compañía de Teatro de Sombras Chinas, Brezilya’dan O Que De Que, Bulgaristan’dan Burgas State Puppet Theatre, Boxart – Nedelina Roselinova, Theatre Trio, Estonya’dan Theater Projekt, Fransa’dan Cie Du Petit Monsieur, Cie Spectabilis, Compagnie Theatres de Marionettes, Güney Kore’den Brush Theatre, INS Puppet Theatre Lab, Hollanda’dan TAMTAM Objektentheater, Hong Kong’tan Ming Ri Institute for Arts Education, İspanya’dan Javier Aranda, La Gotera De Lazotea, İsrail’den The Train Theatre, İtalya – Avustralya’dan Di Filippo Marionette, İtalya’dan Compagnia Lannutti & Corbo, Eva Sotriffer, Francesca Zoccarato, Nadia Imperio, Teatri 35, Teatro Dei Piedi, Terzostudio, Japonya’dan Senmaru, Kanada’dan Theatre Puzzle, Macaristan’dan Bence Sarkadi, Makedonya’dan Children's Theater Center Skopje, Norveç’ten Skromlehjulet, Polonya’dan Ola Muchin, Romanya’dan PUCK Puppet Theatre, Rusya’dan Nikolai Zykov Theatre, Theater “Privet!”, Viktor Antonov ve Türkiye’den Atlas Sanat Tiyatrosu, Bodrum Deneme Sahnesi, Duygu Bayar Ekren, İstanbul & Sakarya Karagöz Evi, İzmir Devlet Tiyatrosu, Şeyler Kukla ve Obje Tiyatrosu, Tiyatro Oyun Kutusu.
Sergiler…
İzmir Uluslararası Kukla Günleri ve İzmir Goethe Institute iş birliği ile Mimar Sinan İlköğretim Okulu’nda gerçekleşen atölyede üretilen kuklalar “Annemle Öğreniyorum, Kuklalar Yapıyorum” sergisi ile; sanatçı Serhat Özer’in ahşap, kâğıt, hamur ve atık malzemelerle yarattığı oyuncak ve kuklalar ise “Tasarım Legolar ile Benim Masalsı ve
Naif Dünyam” sergisi ile sizlerle buluşacak. “Kuklaların Gözü” sergisinde, Selvinaz Aydoğan Çetiner’in fotoğraflarıyla geçtiğimiz yılın Kukla Günleri’ne dönerken, bu sene 6’ncısı düzenlenen “İlk Adımlar 6” sergisinde ise D.E.Ü. 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin yarattığı kuklalarla tanışacağız.
Atölye çalışmaları…
Festivalimizde bu sene 7 adet atölye çalışması yer alacak. Profesyonel sanatçılar için düzenlenen, ABD’li tiyatro eğitmeni ve sanatçısı Sarah Brown’dan “Mask Performansının Büyüsü”, İngiliz sanatçı Rachel Warr’dan “Kukla Oynatımında İşbirliği”, Güney Kore’li INS Puppet Theatre Lab ekibinden “Üç Kuklacıya Bir Kukla”, Hollanda’lı TAMTAM Objektentheatre’dan “Objelerin Dili” atölyeleri ile Hong Kong’lu sanatçı Simon Wong’dan Ege Üniversitesi Temel Eğitim Fakültesi öğrencilerine “Eğitimde Kuklanın Kullanımı” atölyesi katılımcılara farklı sanatsal deneyimler yaşatacak. Performansı sonrası Güney Kore’den gelen Brush Theatre ekibi “Woogie Boogie Hakkında Her Şey” isimli söyleşi ile merak edilenleri cevaplayacak. Çocuklar için ise “Arkadaşım Kukla - Çorap Kukla Atölyesi” ve Almanya’dan Joachim Torbahn “Kilden Doğan Masallar” atölyesi düzenlenecek. Tüm atölye çalışmalarında usta sanatçılar katılımcılara işin mutfağını öğretecek.
Festivalin destekçileri…
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Kipa AVM, Recordati, Buca Belediyesi, Konak Belediyesi, Türk Hava Yolları, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Hollanda Büyükelçiliği, İsrail Başkonsolosluğu, İzmir Alman Kültür Merkezi, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir İtalyan Konsolosluğu, Romen Kültür Merkezi, Korea Arts Management Service, İzmir Devlet Tiyatrosu, Froma, Agora Rotary Kulübü, Punta Bar, Bizim İzmir, Magazin Gazetecileri Derneği, Hürriyet, Posta, Yeni Asır
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Caz Festivali’ne Unutulmaz kapanış

Arşiv