EFSANE TÜNELE KURUL ONAYI

  • 0
  • 1.595
Yazı Boyutu:

Agora semtinde yer alan binanın bahçesinde bulunan ve Kadifekale’ye kadar uzanan tünelin rölöve ve restorasyon projeleri İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Tünel yerli ve yabancı turizmin hizmetine sunulacak.
 
Kentte yıllardır Kadifekale ile Agora arasında bir dönem tünelden gidilip gelindiği konuşuluyordu. Yılların sırrı, geçtiğimiz yıl Agora kazılarını yöneten Yrd.Doç.Dr. Akın Ersoy başkanlığındaki ekip tarafından ortaya çıkarıldı. Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan da, Agora semtindeki eski bir evin avlusundan bu efsanevi tünele girdi, bir süre tünelin içinde yürüdü. Tartan, turizm adına yeni kazanım elde edildiğini belirterek,” Gerekli restorasyon ve güçlendirmelerin ardından tünel ziyarete açılacak. Gidebildiğimiz kadarıyla tünel hala dimdik ayakta duruyor. İskender'in Kadifekale efsanesi ve tünelin ortaya çıkarılması tüm dünyanın gözlerinin İzmir'e çevrilmesini sağlar.
 
Proje en kısa sürede yaşama geçirilecek. Tünelin turizmin hizmetine açılması kentimizde değil hem ülke genelinde hem de yurt dışında büyük bir heyecan yaratacaktır. Yeraltında gezmek ziyaretçilere büyük heyecan yaşatacak, bundan da İzmir’imiz kazançlı çıkacaktır” dedi.
 
Başkan Tartan, kuruldan onayın kısa bir süre içinde alınmasının sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. Yüksekliği 2 metre, eni 1 metre olan tünelin, binlerce yıl öncesinde olduğu gibi, gidilebilen bölümüne kadar hala sağlamlığını koruduğunu hatırlatan Başkan Tartan, “Büyük heyecan yaratan ve yıllardır, kuşaktan kuşağa var olduğu konuşulan tünelin bir girişi de Agora'daki kazı alanında bulunuyor. Tünelin Kadifekale eteklerine uzandığını tarihi bulgular da ortaya koyuyor. Tünel turizmin hizmetine açılırken, yıl sonunda tamamlamayı planladığımız arkeopark projesi ile bir bütünlük sağlayacak. Yıllardır İzmirliler'de büyük merak uyandıran ve Agora ile Kadifekale'yi bağlayan tünelin ortaya çıkarılması kent için büyük bir kazanç. Avlusundan tünele girilen ev, bizim desteklerimizle süren Altınpark kazı alanına çok yakın. Üstelik bu bölgede müze evler oluşturmak için çalışmalarımız sürüyor.” dedi
 
 
 
 
 
 
“Efsaneye göre;
 
Makedonya kralı Büyük İskender'in Bayraklı'daki ilk Smyrna kentini ve çevresindeki küçük yerleşimleri ele geçirdiği sırada gördüğü bir rüyaya dayanıyor. İskender avlanmak üzere geldiği Pagos (şimdiki Kadifekale) eteklerinde Nemesis Tapınağı önündeki bir pınarın başında ve bir çınar ağacının altında uykuya dalar. İskender'in uyuduğu pınardan akan suyun yolu tünel olarak anılmıştır. Roma dönemi su kanalları aslında tünel büyüklüğündedir. Bu su da tam 2500 yıldır bu kanallardan kesintisiz Agora'ya akmaktadır. Şu anda tünelin gidebildiği kadarının içi diz hizasına kadar pınarın suyu ile dolu. Sikkelerde zaten bu olayın temsili var.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Sanatın ‘marka’ yüzü olacak

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu Performansıyla Unutulmaz Anlar Yaşattı

Arşiv