Ege’de robotla ameliyat dönemi başladı

  • 0
  • 994
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi çağın gerektirdiği teknolojik gelişmeleri bünyesine kazandırmaya devam ediyor. Cerrahi operasyonlarda teknolojinin son ürünü bir cihaz olan robotik cerrahi ünitesi törenle hizmete girdi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde düzenlenen “Ege-1” robotik cerrahi ünitesinin tanıtım basın toplantısı yapıldı. Basın toplantısına Ege Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süer Anaç, Prof. Dr. Atilla Silkü, Genel Sekreter Prof. Dr. Bülent Özkan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu ve öğretim üyeleri katıldı.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyanın en gelişmiş ve en az kesi ile ameliyat olanağı tanıyan Ege-1 adı verilen Ege Bölgesi’nin tek robotik cerrahi ünitesini 5,5 milyon liraya maloldu. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer  Yılmaz,  “Üniversitemiz bir kıvılcımı aleve dönüştürebilecek kabiliyet ve bilgiye sahip.  55 yıllık tıp fakültemiz güçlü yanlarını daha da güçlendirerek toplumsal hizmeti en iyi şekilde sunuyor” dedi.
 
ÜÇ KLİNİKTE KULLANILACAK
Cihazın birden fazla disiplinin işbirliği içinde hizmet verecek ve bilimsel araştırmalar için de altyapı oluşturacağını açıklayan Rektör Prof. Dr. Candeğer  Yılmaz,  sözlerine şöyle devam etti:
”Robotik cerrahi başlangıç için Üroloji, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniklerinde kullanılacak. Üroloji kliniğinden Prof. Dr. Erdal Apaydın, Genel Cerrahi kliniğinden Prof. Dr. Sinan Ersin, Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinden Prof. Dr. Fatih Şendağ cihazın sorumlusu olarak eğitimler aldı. En yüksek teknolojiye sahip EGE-1 cihazının üniversitemize kazandırılmasından dolayı çok mutluyum.  Cihaz Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine kuruldu. Ortak aklın büyük bir uyum içinde kullanıldığı, işbirliği içinde çalışma yapmak cidden keyfi veren bir durum.”
 
AKTİF OLARAK KULLANILACAK
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin her zaman sağlıkla ilgili önderlik yaptığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, Ege-1’in kullanıldığı robotik cerrahi ünitesinin Ege’de ilk üçüncü nesil robot olarak ise Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, “Üç anabilim dalı ile birlikte aktif bir şekilde kullanılacak örnek bir sistem olması bakımından da bir ilktir. Önümüzdeki günlerde cerrahinin diğer yan dallarında da kullanılmaya başlanacağını söyleyebilirim” diye konuştu.
 
EGE-2 MÜJDESİ
Robotik cerrahi ünitesinde kullanılan robota Ege-1 isminin verilmesinin bir anlam taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, “Buradaki 1 sayısı, cihazın 2.’sinin de olacağının anlaşılması için verilmiştir. Ege-2 merkezi ameliyatlar binasının inşası bittikten sonra oraya konulacaktır. Robotik cerrahi ünitemiz ile kanser kontrolü, cerrahi travma, enfeksiyon riski, komplikasyon, kan kaybı, ameliyat sonrası ağrı konularında büyük avantajlar sağlayacak; hastanede kalış süresi, normal hayata dönüş süresi daha da azalacaktır” şeklinde konuştu.
 
AVANTAJ SAĞLANACAK
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu, ilklerin üniversitesi olan Ege Üniversitesi’nde robotik cerrahinin kullanılacak olmasından büyük bir onur duyduğunu söyledi. Prof. Dr. Kumanlıoğlu, “Bu hizmeti projelendiren ekibe teşekkür ediyorum.  Hasta ameliyatlarında çok büyük avantaj sağlanacak” diye konuştu.
 
YATIRIMLAR DEVAM EDECEK
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Özkahya, ciddi yatırımlar yaparak alınan cihazın Türkiye’de en iyi kullanılacak cihaz olacağını söyledi. Prof. Dr. Özkahya, “Ege Bölgesi’deki 12 milyon insana en iyi şekilde hizmet edeceğiz. Üniversitemizde halk sağlığı için önemli yatırımlar yapmaya devam edeceğiz” dedi.
 
AMELİYATLAR GEÇEN HAFTA BAŞLADI
Ege Üniversitesi  Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şendağ, robot ile hastalara daha kaliteli hizmet vereceklerini söyledi. Prof. Dr. Şendağ, “Ege Üniversitesi endoskopik cerrahide bilgi ve deneyimini Ege-1 ile harekete dönüştürecek.  Robot ile ameliyatlara geçen hafta başlandı. Bugüne kadar 7 ameliyat başarıyla gerçekleştirildi. Sanal gerçeklik uygulamaları ile eğitimler en iyi şekilde verildi. Türkiye’nin tek eğitim programını üniversitemizde verdik” dedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Bölümler Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özbaran, modern tıbbın sunduğu imkanlar ile ilke imza atmanın heyecanını yaşadığını söyledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv