Ege Üniversitesi çevreye verdiği değeri insana verdiği değerle bir tutuyor

  • 0
  • 872
Yazı Boyutu:

Ülkemizde nükleer araştırma girişimlerine paralel şekilde 1959 yılında çalışmalarına başlayan ve temeli 1966 yılında Radyoizotop Araştırma Merkezi’nin kurulmasına dayanan Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü, çağın gereklerine uygun tasarlanarak artık yeni binasında hizmet verecek. Ege Üniversitesi Nükleer Bilim Enstitüsü’nün yeni binası İzmir Valisi Cahit Kıraç, EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, EÜ üst yönetimi, EÜ Senato üyeleri ve öğretim üyelerinin katılımıyla hizmete açıldı.
 
 Bilim hayatına katkı sağlayacak binanın herkese hayırlı olması dileklerinde bulunan Vali Kıraç, “ Ülkemizin en güzel üniversitelerinden olan Ege Üniversitesi’nin bilme bu katkısının ülkemiz bilimine hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemiz gelişen ve değişen genç bir ülke. Bunlara katkı da bulunmanın önemini gittiğim her yerde dile getiriyorum. Bunu da yeni üniversiteler, bilim yuvaları açarak geleceğimiz olan öğrencilerimize emanet etmeliyiz. Ege Üniversitesi’nin yaptığı güzellikleri ziyarete değil, zaman zamanda bunlardan yararlanmaya geliyorum. Tıp dünyasında alt yapısıyla gelişmiş ve gelişmeyi elden bırakmayan Tıp Fakültesi Hastanemize kız kardeşime ilik nakli vermeye geldim. Bana yardımcı olan başta rektörümüze ve hastane doktorlarımıza buradan minnettarlıklarımı sunarım” dedi. Refah toplumlarının gelişiminin iyi insan yetiştirmekten ve enerji üretmekten geçtiğini söyleyen Vali Kıraç, enerji boyutumuzu geliştirmeden önce üniversitelerdeki öğrencilerimizi buna hazırlamak gerektiğini dile getirdi.
 
Açılıştan dolayı mutluluklarını dile getiren EÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz, “Öncelikle 56 yaşında olan Ege Üniversitesi’ni oluşturan tek gözlü bir kedi ve iki tane öğretim görevlisinden oluşan 3 kişilik demirbaşla hayata geçiren büyüklerimizi anarak başlamak istiyorum. Fiziksel olarak aramızdan ayrılan büyüklerimizi buradan rahmetle anmak istiyorum. Ege Üniversitesi çok büyük bir coşkuyu yaşıyor. Çünkü EÜ ilkleri yapmaya devam ediyor. Bu emeği ve çabayı gösteren bize armağan eden herkese şahsım adına teşekkür ediyorum. Her zaman söylediğim gibi yeni yenilikçi yönetim anlayışıyla birikimini aktaran herkes başlattığı cabaların sonuçlarını almaktadır. Bugün ki açılışta bunun en güzel örneğidir. Bu binanın bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde bitirmesi Ege Üniversitesi’nin yeniliklere hedefleriyle birlikte devam ettiğini göstermektedir. Modern binalarımızın yapımında teknolojiyi takip ederek çevreye verdiğimiz değeri insana verdiğimiz değerle birleştirmekteyiz. Türkiye’de ilkleri oluşturan bu enstitü bize yılsonunda sunduğu raporlarla birlikte onların çalışma alanlarını sorgulamamıza neden oldu ve onları bilime daha iyi hizmet verebilmeleri için bu modern binayı inşa ettik. Bugün bile bu binanın bu kadar kısa sürede tamamlanarak açılışına Nükleer Bilimler Enstitüsünün çalışanları hala inanamamaktadır. Bir yıl gibi kısa sürede bu projeyi yapmamız Ege Üniversitesi’nin bir şeyi istediğinde en hızlı şekilde yeri getirdiğini gösteriyor. Bu yönüyle bütün Ege Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. Bu binanın dış cephesiyle birlikte yeni binalarımızın oluşumuna örnek olacaktır. Artık Üniversitesimiz  bundan sonraki tüm projelerinde bu binanın projesine benzer nitelikler taşıyacaktır. Bu sayede binalarımız bilime daha iyi hizmet edecektir” dedi.
 
Açılışta heyecanını belirten Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Perihan Ünak, “ Binanın projesinden tutun inşaat aşamasında her gün ziyarete geldim. Bunu heyecanını yaşıyorum. Emeği geçen herkes teşekkürlerimi borç bilirim” dedi. Enstitünün çok eski bir tarihi olduğunu belirten Prof. Dr. Ünak, “ Kurumumuz 1977 yılında Enstitü statüsüne kavuştu, 1984 yılında Nükleer Bilimler Enstitüsü adıyla lisans eğitimine 1986 yılından itibaren de lisansüstü eğitimine devam ettik.Şimdiye kadar hem ulusal hem de uluslararası düzeyde projeler üretildi bütün projelerde Ege Üniversitesi’nin hedeflerine katkı sağlamıştır. Bunları da yaparken asıl hedefimiz olan kaliteli birey yetiştirmek için çabalıyoruz. Ayrıca Enstitümüz çevre radyoaktif alanında çalışmalar yapmıştır. Enstitümüz invino ve invitro alanında da çalışmalarımız devam etmektedir” dedi. Konuşmalarının ardından Vali Kıraç, EÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz, Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ünak ve Eski rektörlerden Prof. Dr. Refet Saygı açılış kurdelesini keserek daha sonra yeni açılan binayı gezdi.
 
“BİNA, YÜKSEK TEKNOLOJİYLE DONATILDI”
 2011 yılı başlarında balayan proje 2012 yılının başında toplamda 1 yıl gibi kısa sürede tamamlandı. 3bin500 m² kapalı alana sahip yeni bina üç kattan oluşuyor. Binada laboratuarlar, asistan odaları, öğrenci çalışma olanakları, 80 kişi kapasiteli akustik özelliklere sahip konferans salonu ve sergi salonu yer alıyor. Yeni laboratuarların ve diğer ekipmanların, otomasyon sistemleri ile kontrol edilebilir olması, binanın öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor.
 
“28 YILDA 192 PROJE YAPILDI”
 Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 1984 yılından beri 192 ulusal ve uluslar arası araştırma projesi tamamladı. Halen 43 projenin yürütüldüğü enstitüde 18 öğretim üyesi, 16 yardımcı öğretim elemanı, 100 yüksek lisans öğrencisi ve doktora öğrencisi ile bilime büyük katkı sağlıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv