Ege Üniversitesi organ naklinde önemli bir model

  • 0
  • 1.727
Yazı Boyutu:

 Türkiye’de organ naklini başlatan ilk kurum olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, giderek önemi artan organ nakli konusunda toplumun bilinçlendirilmesi için çabalarını sürdürüyor.  Ege Üniversitesi(EÜ) Organ Nakli Uygulama Araştırma Merkezi’nin Organ Bağış Haftası Etkinlikleri kapsamında düzenlediği panelde üniversite hastanesinde yıllarca organ nakline emek vermiş doktorlarla hasta ve hasta yakınlarını buluşturdu.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açılışında konuşan EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Bor; “Ege Üniversitesi büyük bir ekiple organ nakli üzerinde çalışmaktadır. Organ nakli ekibini kamu hastanelerinde tutmak için bu işle ilgili çalışanlara ödeme yapılabilmesi, ekibi hastanede tutabilmek açısından çok önemli. Basın belli dönemlerde insanların bilinçlenmesiyle ilgili organ nakli gündemi oluşturmalıdır. Böyle bir toplantıda bulunmaktan sonsuz mutluluk duyuyorum. Tarih boyunca Ege Üniversitesinde bu işi buraya getiren herkese minnet duygularımı sunuyorum” diye konuştu.

Türkiye’de ilk başarılı böbrek naklinin 1975 yılında gerçekleştirildiğini söyleyen EÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Rasih Yılmaz, daha sonra karaciğer, pankreas, kalp, kemik iliği, ince bağırsak ve kornea nakillerinin de yapılmaya başlandığını ifade etti. Son yıllarda organ bağışının azaldığını, bunun özellikle kalp ve karaciğer yetmezliği çeken hastalarda hayati önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, yapılan bir araştırmaya göre İspanya’da 1 milyon kişiden 30’u organ bağışı yaparken bu oranın Türkiye’de sadece 1 milyonda 3 kişi ile sınırlı olduğunu sözlerine ekledi.

“GEÇMİŞİMİZ BAŞARILARLA DOLU”
Organ bağışının önemi üzerinde duran, EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun; “ Organ nakli denince heyecanlanmamak mümkün değil. İlk nakli 1987 de bir kadavradan yaptık. Türkiye’de en fazla kadavradan organ nakli yapan kurum olma ünvanını bekli de bu yüzden aldık. Bir yıl sonrasın da ilk canlı organ naklini gerçekleştirdik. Eܒde 20 aylıktan 70 yaşındaki insana kadar pek çok organ nakli yapıldı” şeklinde konuştu.

Florance Nightengel Hastanesi Karaciğer nakil Sorumlusu Prof. Dr. Yaman Tokat konuşmasında “burası benim evim, ilk organ naklini gerçekleştirdiğimiz günün heyecanını hala taşıyorum. Ege Üniversitesi bu konuda öncülük eden büyük bir kurum. Bu işi burada öğrenen insanlar yetişip başarılara imza atıyor. Yeni arkadaşlarımızı tüm kalbimizle destekliyoruz” diye konuştu.

Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Uyar; “Ege Üniversitesi’nde çok büyük bir ekibin küçük bir parçası olarak çalışıyorum. Anestezi yoğun bakım hastalarını tedavi etmek için çok geniş bir kadroyla çalışıyoruz. Yoğun bakım ünitemiz teknik açıdan çok gelişmiş durumda, organ nakline en başından beri tanıklık etmiş bir bölüm. Organ naklinin her aşamasında katkı sağlıyoruz” dedi.

ORGAN BAĞIŞINI BİLMEYENLERE ÖĞRETMEKLE GÖREVLİYİZ
Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Tahir Yağdı ise; “1998 yılında Ege Bölgesi’nin ilk kalp naklini gerçekleştirdik. 2006’da Türkiye’de ilk kez bir hastaya ikinci kez kalp nakli yaptık. 21 saat içinde üç kalp nakli yapan bir ekibe sahibiz. Ege Üniversitesi bu konuda bir model, organ bağışının önemini bilmeyenlere öğretmekle görevliyiz” diye konuştu.

Doç.Dr. Sait Eğrilmez; “Hasta hastane ve hekim yeterli tek sorun organ bağışı yetersizliği” diyerek organ bağışına dikkat çekti.

Ege Üniversitesi’nde böbrek, pankreas, kalp gibi organ düzeyinde nakiller yapıldığı gibi kornea, kemik iliği gibi doku düzeyinde de pek çok nakil gerçekleştiriliyor. Yılda yüz kornea nakli yapılırken nakilde yüzde doksanlara varan başarılar sağlanıyor.

Konuşmaların ardından Organ Nakil Merkezi’nde görevli sağlık personeline, başarılı çalışmalarından dolayı plaket verildi. İZMİR(Ege Ajans- Emel Oturak/Fatih Yılmaz/Ferda Aydar)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv