Engellilerin Rio heyecanı

  • 0
  • 1.039
Yazı Boyutu:

Ağır bedenselengellilerin spor yapmasını sağlamak amacıyla Türkiye’de ilk kez İzmirBüyükşehir Belediyesi Spor Kulübü bünyesinde “boccia” branşı açıldı. 2016yılında Rio’da yapılacak Paralimpik Oyunları’na sporcu yetiştirmeyi hedefleyenBüyükşehir, kulübe seçilecek oyuncuları belirlemek için bir müsabaka dadüzenledi.

Engelli dostu uygulamalarıyla dikkat çeken İzmir BüyükşehirBelediyesi, bir yandan 30 Ekim – 03 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenecekuluslararası “Engelsizmir 2013” kongresinin hazırlıklarını sürdürürken, diğeryandan da kentte yaşayan engelliler adına çalışmalarına devam ediyor. Bunlardanbiri de ağır bedensel engellilerin spor yapmasını sağlayan “boccia” sporununİzmir’de de yaygınlaştırılması. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve SporKulübü, bu hedef çerçevesinde bünyesinde bir “boccia” branşı açtı. Bu, aynızamanda Türkiye’deki spor kulüpleri tarafından açılan ilk “boccia” branşı daoldu.

16 oyuncu seçildi
Ege Üniversitesi Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen müsabakaile İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nün yanı sıra Buca,Gaziemir ve Karabağlar belediyeleri spor kulüplerinde oynayacak bocciasporcuları seçildi. 1 yılı aşkın süredir İzmir Büyükşehir Belediyesi’nindesteğiyle Celal Atik Spor Salonu’nda boccia oynayan engelliler, müsabakalarsırasında oyundan büyük keyif aldıklarını her halleriyle belli etti. Belediyetakımlarında yer alacak 16 oyuncuyu Türkiye Bedensel Engelliler SporFederasyonu İzmir İl Temsilcisi Kemal Koç ile İzmir Büyükşehir BelediyesiGençlik ve Spor Kulübü Antrenörü Mehmet Sünnetçi belirledi.

2016 ParalimpikOlimpiyatları
Boccia’nın Engelsizmir Kongresi’nin ana spor branşı olacağını belirtenEngelsizmir 2013 Spor Komitesi üyesi Metin Çınar, “31 Ekim – 03 Kasım tarihleriarasında gerçekleşecek uluslararası kongremizde, boccia spor branşıyla ilgilipaneller ve show maçları düzenlenecek. Hedefimiz 2016’da Rio’daki ParalimpikOyunları’nda boccia sporcularımızla ülkemizi en iyi şekilde temsil ederekmadalyalarla geri dönmek. Şimdiden önemli başarılara imza atmaya başladık. EgeÜniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Dalı öğretim üyelerimizindesteğiyle, boccia milli takım kampı düzenlendik. İzmir’den dört bocciaoyuncumuz milli takım oyuncusu olarak seçildi. Bu oyuncularımızdan bir taneside Portekiz’deki uluslararası boccia turnuvasında bizi temsil etti ” diyekonuştu. 

Boccia nedir?
Çim bowlingine benzeyen boccia, kapalı ve açık mekanda oynanabiliyor. ABDSerebral Palsili Sporcu Birliği’nce (USCPAA) engelli sporculara uyarlanan budal, daha sonra uluslararası yarışmalara dahil edildi. 1984 yılında paralimpikprograma alınan boccia, 2008 yılından bu yana dünyada 50’den fazla ülkedeoynanıyor. Oyunda hedef olan beyaz top, sahada oyunculardan biri tarafındanatılır, rakipler ise sırayla kendi oyun toplarını en kısa sürede hedef topunaen yakın biçimde sıralandırmaya çalışır. Toplar fırlatıldıktan sonra hakem,hedef topuna olan yakınlıklarına göre puanlandırır. Bireysel boccia 4 rauntolarak kişi başına 6 topla oynanırken, takım boccia 6 raunt olarak kişi başına2 topla oynanır.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bizim Nyad Bengisu

İzmirli Furkan’dan Yüzmede Türkiye Derecesi

Yarımada Spor Oyunları’nda ödüller sahiplerini buldu

Aliağa, Satranç Tutkunlarına Ev Sahipliği Yapacak

19 Mayıs'a özel futbol turnuvası

17. Yarımada Spor Oyunları Çeşme’de başladı

Arşiv