Goethe-Institut Göztepe’de

  • 0
  • 3.900
Yazı Boyutu:

45yıldır Çankaya semtinde hizmet veren Goethe-Institut İzmir (Alman Kültür Merkezi),yeni çalışmalarını sürdüreceği , 4‘ncü katında modern bir etkinlik ve konferanssalonu  da bulunan Göztepe’deki MegapolSanat Merkezi içindeki yeni yerine taşındı. 

Açılışa katılan İzmir Büyükşehir BelediyesiBaşkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Konak  Belediye Başkanı Dr. HakanTartan, Goethe-Institut Genel Sekreteri Johannes Ebert, Federal Almanya İzmirBaşkonsolosu Margit Haberle,  Goethe-InstitutMüdürü)Roland Schmidt, Megapol Group Genel Müdürü Selim Gökdemir’in de birerkonuşma ile katıldıkları açılış çok sayıda davetliyi de bir araya getirdi.Ev sahibi Enstitü Müdür Roland Schmidt, önümüzdeki yıl Goethe-Institut‘ün60 yaşını dolduracağını ve  bu harikayıldönümü için en büyük hediyeyi bugünden almış buluduklarını söyledi. AlmanyaDışişleri Bakanlığına, anahtar teslimi için burada bulunan Genel SekreterJohannes Ebert vasıtasıyla Goethe-Institut Merkezine teşekkür etti.   

ÇANKAYA’DA45 YIL
Önceki merkezde geçen sürenin çok başarılı bir dönem olduğunu, 45 yılda 55.000binin üzerinde kişinin Almanca öğrenmesi ve Almanya’ya ile bağlantı kurmalarıaçısından da başarılı olduğunu ifade etti.
Schmidt, “Çankaya’daki merkezin yerinebir otel inşa edilecek. O caddedeki 3‘ncü otel inşaatı Ege‘nin Metropolüİzmir’in gelişimini de göstermektedir. İzmir göçlerle genişlemekte,  büyüyen ekonomiden ve büyüyen turizmsektöründen yarar sağlamaktadır. Bu çok güzel ve İzmir’de çok hoşumuza giden,ekonomik gelişmenin yanında kültürel yaşamın da sürekli zenginleşmesi verenklenmesidir. Goethe-Institut olarak, İzmir’in yeni modern kültür merkezinetaşınarak bu şehrin gelişimin bir parçası olmaktan dolayı gurur duyuyoruz! Partnerlerimize 45 yıl süresince eski enstitümüzdeyaptığımız başarılı ve güven dolu işbirliği için teşekkür ediyorum“ dedi.  

M
egapol Genel Müdürü Selim Gökdemir’in Almanca’yı Goethe-Institutizmir’de öğrendiğini, üniversite eğitimini Almanya’da tamamladığını belirterek“Goethe-İnstitut ve Megapol’ün İzmir’de daha birçok planı var. Egerişbirliğimiz geçtiğimiz 6 aydaki kadar yakın ve etkin biçimde devam ederse,  sizin İzmir’de önemli bir kültür merkeziyaratma dileğinizin, çok hızlı şekilde gerçeğe dönüşeceğinden eminim“ ddiyekonuştu.AŞK İLE
Yüzyıl önce, 1905 yılında Mustafa Ragıp Devres tarafından yapılan İzmir’inyüksek yapı niteliğindeki ilk konut binası olan Anadolu Apartmanı'nın birbölümününün 1968 yılında babası merhum Hacı Mustafa Gökdemir tarafından satınalınarak aşk ile başlayıp aşk ile devam ettiklerini belirten Megapol Grup GenelMüdürü Selim Gökdemir, “yüzyıl sonra restore edilen Anadolu Apartmanını  sanat ve kültür merkezi olarak tasarlanan ekyeni binasıyla, şehrin geçmiş ve geleceği arasında bir konstrast oluşturmakistiyoruz” diye konuştu ve Megapol sanat projesinin gerçekleşmesini sağlayankurum ve kişilere tek tek teşekkür etti.   

GOETHEOLMASAYDI İŞİM EKSIK KALACAKTI

Goethe-Institut’ün dış kültür politikalarının odak unsurlarından,Goethe-Institut İzmir’in se Alman dili konusunda önemli merkezlerinden olduğunuve Goethe olmasaydı Başkonsolosluktaki işinin eksik kalacağını söyleyen FederalAlmanya Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Margit Haberle, işlevinin yalnızca Almandilinin öğretilmesi değil aynı zamanda iki dilin ve kültürün insanlarınıbuluşturulması olan mekanın arayışındaki çabası içi Müdür Roland Schmidt’i ve buradakültürlerarası karşılaşmalar için küçük bir cevher yaratan Selim Gökdemir’i kutladı.  

Y
üksek teknoloji seviyesindeki güçlüekonomik işbirliğinin temeli olan araştırma ve geliştirme alanlarındakiişbirliklerini, ülkelerinin derinleştirmek istediklerini belirten Haberle,  “Goethe-lnstitut İzmir'in, hizmet anlayışıiçinde dil eğitimini en önemli görevi olarak kabul etmesini; işletmepersoneline dil dersi ve meslek gruplarına dil eğitim programlan sunmasınıbüyük bir memnuniyetle karşılamaktayım. Ve bugünümüz için çok önemli olan birşey. Goethe-lnstitut İzmir üniversitelerinin, eğitim kurumlarının veişletmelerinin gereksinimine uygun dil programları hazırlamaktadır. Böyleliklegenç insanlanmıza yeni mesleki şanslar sunulmakta, gençler ile ilgiliçalışmalara katılmaktadır. Çoğunu birlikte yürütüyoruz. PASCH-İnsiyatifı’ninbüyük etkinliklerinde olduğu gibi birbirimize yardımcı oluyoruz. PASCH-İnsiyatifl ile öğrencilere ve gençlere Alman dilini tanıtmak ve Almanya’ya ilgiduymalarını sağlamak amaçlanmaktadır. En son Ağustos ayında gençlik konserindeolduğu gibi, Almanya, Fransa ve Türkiye’den gelen 150 öğrenci müzik yaptı, 600konuk bu gençleri Çeşme Amfi Tiyatro’sunda alkışladı. Bu gibi çalışmalarmeraklı, dünyaya açık ve özgürlük ve demokrasiyi seven bir kentin kültürlerarasıdiyaloğuna birer katkıdır“ diye konuştu.


GEÇMIŞE MINNETTAR BIR BAKIŞ

Konuşmasına; “Bir enstitünün yeni bir binaya taşınması her zaman, geçmişeminnettar bir bakış sebebidir“ diyerek başlayan Goethe-Institut Genel SekreteriJohannes Ebert, Megapol Kültür Sanat Merkezi’ndeki yeni ev sahibi SelimGökdemir’e, Almanya Dışişleri Bakanlığı ve taşınma ile ilgili bizzatilgilendiği için Alman Başkonsolosuna teşekkür etti.
 
Ebert, “Başarı,bu çabalara değer. Goethe-Institut eşsiz bir şehirde çalışmaktadır. İzmirkarşılaşmanın, diyaloğun yeri. İzmir tabiri caizse Doğu’nun en batı noktası veyaBatı’nın en doğu noktası, yüzyıllardır kültürlerin ve dillerin kesişmenoktasıdır. Bundan dolayı bugün burada sadece bir taşınmayı değil, aynı andaGoethe-Institut İzmir’in 60’ncı doğum gününü kutluyor olmamız şaşırtmamaktadır.Değişimin ve ekonomik gelişmenin nefesinin her noktadahissedildiği bir şehirde, yabancı dil öğrenmeye olan ilginin bu kadar büyükolmasına şaşmamalı. Bu, Almanca sunan kurslar ve sınavlar arasında en önemlisağlayıcı olarak bizleri elbette çok mutlu etmektedir. Bu şehir ile ilgili ilkizlenimim;  İzmir genç, dinamik, meraklıbir şehir.  Almanya hakkında bilgiedinmek için kullanılan kütüphanemizde bu şehrin merakını hissetmekteyiz.İzmir’deki üniversiteler ve bir çok kültür kuruluşu ile yapılan işbirliğiGoethe-Institut’un Türkler kadar Almanları da aynı şekilde ilgilendirensoruları ele almasına imkan sağlamaktadır. Bu şehirde sizlerle birlikte Avrupadiyaloğuna şekil vermenin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.  Almanya’nın Türkiye ile koruduğu ilişkileriözel bir kalitededir. Üç milyonun üzerinde Türk kökenli insan benim ülkemdeyaşamaktadır. İzmir’in ve burada yaşayanların Goethe-Institut’u ne kadaraçıklıkla kabul ettiğini görünce, düşünüyorum. Bizler Almanya’da hala bazıproblemlerle karşı karşıyayız ve barışçı bir birliktelik başarılmadığında,bunun sorumluluğunu üstlenmek zorundayız. Daha da önemlisi güvensizlik,bilgisizlik ve susmanın üzerine kurduğumuz köprülerdir. Bunun için de buşehirdeki Goethe-Institut büyük önem taşımaktadır ve ben bu görevi,  gelecek yıllarda yeni binada, sizlerle sıkıbir işbirliği içerisinde geçmişten daha da başarılı bir şekildegerçekleştirebileceğimiz için çok mutluyum“ dedi.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr.Sırrı Aydoğan ile Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’da kısa konuşmalarıylaGoethe-Institut’e yeri yerinde başarılar diledi, emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmalarından ardından Merkezin açılış kurdelası hep birlikte kesildi. Etkinlikmüzik dinletileriyle sürdü.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv