İlk zeytin hasadında yağmur bereketi

  • 0
  • 2.176
İlk zeytin hasadında yağmur bereketi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sahip olduğu 13 milyon zeytin ağacı ile Türkiye’de en fazlazeytin ağacı varlığına sahip ilçe konumundaki Akhisar, 2014/15 sezonununhasadına coşkulu bir şekilde başladı. Türkiye’nin sofralık yeşil zeytinihtiyacının yüzde 70’ini, sofralık siyah zeytin ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayanAkhisar’da, 24-26 Ekim 2014 tarihleri arasında “Akhisar 6. Zeytin HasatŞenliği” gerçekleştiriliyor.

 

Zeytincilik sektörü, 190 bin ton zeytinyağı, 438 bin tonsofralık zeytin rekoltesi beklediği 2014/15 sezonuna hasat şenlikleriylebaşladı. 17-19 Ekim 2014 tarihlerinde Aydın Zeytin Hasat Şenliği’nde buluşanTürk zeytincilik sektörünün bu sezon ikinci buluşması Türkiye’nin sofralıkzeytin üretim başkenti Akhisar oldu.

 

Akhisar Kaymakamlığı, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret veSanayi Odası, Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Ziraat Odası, Ege Zeytin veZeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi veZeytindostu Derneği işbirliğinde düzenlenen “Akhisar 6. Zeytin Hasat Şenliği”Cuma günü Akhisar Tahir Ün Caddesi’nde kortej yürüyüşü ile başladı. Kortejyürüyüşüne Manisa Milletvekili Sakine Öz, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı,Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı GürkanRenklidağ, Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, MeclisBaşkanı Bahattin Alkın, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı AbdurrahmanYılmaz ve binlerce Akhisarlı katıldı. Kortejde Akhisar Belediye Bandosu müzikresitali sundu.

 

Zeytinyağı tüketiminde hedef 10 kg.

 

Cuma akşamı Gülbeyaz Restoran’da düzenlenen akşam yemeğindekonuşan Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, ZeytinHasat Şenlikleri ile zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırmayı amaçladıklarınıkaydetti.

 

Akhisar’da ilk hasat şenliği düzenlenen 2009 yılındaTürkiye’de kişibaşı zeytinyağı tüketiminin 0.8 kg. seviyesinde olduğuna dikkatiçeken Alhat, “Zeytin Hasat Şenlikleri ve diğer tanıtım çalışmaları sonrasındabugün zeytinyağı tüketimimiz 2 kg. seviyelerine ulaştı. Hedefimiz kişibaşızeytinyağı tüketimini 10 kg.’a çıkarmak” şeklinde konuştu.

 

Akhisar’da meyve veren 13 milyon zeytin ağacı bulunduğunuifade eden Alhat, hedeflerinin 25 milyon zeytin ağacı sayısına ulaşmakolduğunu, üreticinin zeytin üretimini arttırması ve kalitenin yükselmesi içinsofralık zeytinde kg. başına 25 kuruş prim talep ettiklerini sözlerine ekledi.

 

Zeytin ihracatından 140 milyon dolar döviz kazandık

 

Tarım ürünlerinde, üretici, sanayici, ihracatçının aynıgemide olduğunu belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği YönetimKurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Türkiye’nin 2013/14 sezonunda 80 bin tonsofralık zeytin ihracatı karşılığında 140 milyon dolar döviz girdisi eldeettiğini, zeytinyağı ihracatından ise 25 bin ton ihracat karşılığı 110 milyondolar kazanacağını kaydetti.

 

Avrupa Birliği’nin zeytinyağı üreticisine kilogram başına1.35 Avro prim verdiğini anlatan Renklidağ, “Avrupa Birliği verdiği bu primsayesinde zeytinyağı tüketimini arttırdı. Zeytinyağı tüketimi artınca kalp vedamar hastalıklarında ciddi gerilemeler yaşandı. Kalp damar hastalıkları sağlıkyatırımlarına ayırdıkları kaynakta ciddi düşüş yaşandı. Zeytinyağı üreticisineverdikleri primin çok daha fazlasını sağlık sektöründe kazandılar” diyekonuştu.

 

Türkiye’de zeytin ve zeytinyağında iç tüketimi arttırmakiçin “Zeytin Hasat Şenlikleri”nin büyük bir misyon üstlendiğini dile getirenZeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş, yurtdışıtanıtımlarıyla uyumlu olarak yurtiçi tanıtımlarına da büyük önem verdiklerini,Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’nde küçük teneke ambalajlarda hazırlattıklarısofralık zeytin kutularının dağıtımını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

 

Türkiye’nin son 15 yılda diktiği 80 milyon civarındakizeytin ağacının meyve vermeye başladığını ve yakın gelecekte 650 bin ton zeytinyağıüretimi ile dünya ikincisi olmayı hedeflediğini hatırlatan Gündeş, “Türkiye’ninbu rekolteyi katma değere dönüştürmesi için güçlü bir iç piyasaya ve markalı,ambalajlı ihracata ihtiyacı var. ZZTK olarak, bu hedeflere ulaşma doğrultusundatanıtım çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. 2023 yılında 3.8 milyar dolarihracat hedefine ulaşmak için iç ve dış tanıtımı koordineli bir şekildeyürütmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Akhisar 36 ülkeye ihracat yapıyor

 

250 zeytin işleme tesisi, 36 zeytinyağı sıkım tesisi, 9zeytinyağı dolum tesisi bulunan Akhisar’dan 36 ülkeye zeytin ve zeytinyağıihraç ediliyor. Akhisar, 2014/15 sezonunda 113 bin ton sofralık zeytinrekoltesi bekliyor. Akhisar’ın sofralık zeytin üretim rakamı, Türkiyerekoltesinin yüzde 26’sını oluşturuyor. Akhisar, zeytinyağı üretim rakamı ise 6bin 782 ton olarak öngörülüyor.

Akhisar’da, Edremit, Trilye ve sadece Manisa yöresine özelUslu ve Domat isimle zeytin çeşitleri 450 bin dekar alanda yetiştiriliyor.Akhisar’daki tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 56’sı zeytin bahçelerindenoluşuyor.

 

Akhisar 6. Zeytin Hasat Şenliği’nin ikinci gününde, Akhisar– Kırkağaç arasındaki Bakır mevkiinde bulunan 1650 yıllık anıt zeytin ağacındazeytin hasadı yapıldı. Hasat edilen zeytinler, Sedat Altay zeytinyağı fabrikasında zeytinyağına dönüştürüldü. “Akhisar6. Zeytin Hasat Şenliği”ne Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa MilletvekilleriRecai Berber, Uğur Aydemir, Muzaffer Yurttaş, Sakine Öz ve KOSGEB BaşkanıMustafa Kaplan katıldı.

 

 

Bin kişiye aşure ikram edildi

 

Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’nde, bin kişi zeytinyağı ilepişirilen kuzu ve dana kavurma, pilav, etli nohut, göce çorbasından oluşan menüile öğle yemeğinde buluştu. Hasadın ilk günü Hicri Yılbaşına denk geldiği içinbin kişiye aşure ikram edildi.

 

Bin yaşının üzerinde 65 ağaç başvurusu oldu

 

Akhisar – Kırkağaç sınırındaki Bakır mevkiindeki 1652yaşındaki zeytin ağacının Türkiye’nin tescil edilmiş en yaşlı zeytin ağacıolduğunu belirten Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat,Akhisar ve çevresinden 65 tane ağacın bin yaşının üzerinde olduğu düşüncesiylekendilerine köy muhtarlarından başvurular geldiğini, söz konusu ağaçların yaştescili için çalışma başlattıklarını kaydetti. Alhat, “Bin yaşının  üzerindeki ağaçları tescil ettikten sonra buağaçların ürünlerinden özel sofralık zeytin ve zeytinyağı koleksiyonuhazırlayıp, tanıtım çalışmalarında kullanmak için proje geliştiriyoruz” diyereksözlerine son verdi.

 

Keskinoğlu Araç Müzesi’nde akşam yemeği

 

Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’ne gelen konuklar, akşamyemeğinde Keskinoğlu Araç Müzesi’nde ağırlandı. Keskinoğlu Araç Müzesi,Türkiye’deki araç müzeleri içerisinde araç sayısı, araç çeşitliliği vearaçların üretildikleri ülke sayısı bakımından Türkiye’nin en büyüğü konumunda.Keskinoğlu Araç Müzesi’nde, otomobil, otobüs, kamyonet, kamyon, traktör, işmakinesi, motosiklet türünde 200 araç bulunuyor. Yemekte konuşan KeskinoğluŞirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, Akhisar’ın sofralıkyeşil zeytin ihtiyacının yüzde 70’ini, siyah zeytin ihracatının ise yüzde30’unu karşıladığını ifade etti.

Avrupa’da zeytin üreticisi ülkelerde zeytinyağı tüketiminin25 kg. seviyesine ulaştığını, Türkiye’de bu rakamın 1.5 kg. seviyelerindegezdiğini anlatan Keskinoğlu, “Türkiye’de yürütülen tanıtım çalışmalarıyla ensağlıklı yağ olan zeytinyağı tüketimini arttırmayı hedefliyoruz. İç piyasadatüketim rakamlarını arttırma çabasına paralel zeytinyağı ihracatını arttırmakiçin de gayret gösteriyoruz” dedi.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv