İzmir Emniyetinden Dede Torun Buluşması

  • 0
  • 1.113
Yazı Boyutu:

İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ve öğrencilerin Osmanlı döneminden Cumhuriyet'in kuruluşu ve gelişimine kadar olan süreci gezerek öğrenmesi hedeflenen “Dede Torun Buluşması” Proje galası Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleşti.
 
Gala gecesine İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, Konak Kaymakamı Ahmet Önal, Adalet Komisyonu Başkanı Akar Karasu, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, Manisa İl Emniyet Müdürü Yunus Çetin, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Siyasi Parti temsilcileri, projede yer alan öğrenciler ve davetliler katıldı.
 
Projenin genel sanat yönetmenliğini üstlenen sinema ve tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez’in konuşmasının ardından mikrofona davet edilen İzmir emniyet Müdürü Ali Bilkay, bir ay sonra göreve başlamasının 1 yılını doldurmuş olacağını belirterek M. Cahit Kıraç gibi bir valiyle çalışması nedeniyle kendini ve İzmir Emniyetini çok şanslı addettiğini söyledi. Himayelerinde 7 gün 24 saat görev yaptıkları İzmir’de Kıraç’ın bir ağabeylik, bir öğretmenlik yaptığını belirterek, bu bir yıllık görevi içinde çok güzel projelerinin olduğunu, bunların bir kısmanın tamamlandığını, bir kısmının sa hala sürdüğünü dile getirdi.    
Deniz kenarında geçen küçük bir anekdot’u aktaran Bilkay, “Adamın biri sabahın erken saatlerinde deniz kenarında şairi görür. Şair deniz kenarına dalgaların getirdiği  deniz yıldızlarını denize birer birer geri atmaktadır. Adam gülerek şaire bu kadar çok deniz yıldızının hepsini atamayacağını belirttiğinde yerden bir tane daha alarak denize atar ve şu cevabı verir: ‘senin için bir şer farketmemiş olabilir ama onun için çok şey farketti’ der. İşte bu projeyle bunu yaptık” dedi.
 
İzmir Valiliği AB Koordinatörü Konak Kaymakamı Ahmet Önal, bu projenin de bir eğitim programı olduğunu söyledi. Tarih, coğrafya, Biyoloji gibi bazı dersler sınıfta değil dışarıda yapıldığını belirten Önal, projenin bitmediğini ve Konak kaymakamlığı olarak bu ve benzeri projelerde maddi ve manevi imkanlarıyla projelerin içinde yer almak istediklerini söyledi.
 
İzmir Valisi Kıraç, Proje ile Ahmet Yenilmez ve ekibinin güneşin doğduğu yer anlamına gelen bu coğrafya ya projektör tuttuğunu söyledi. 1000 yıldır bu topraklarda var olduğumuzu, medeniyetin Urfa’da başladığını çocuklara anlatmamız, geleceğe bunu doğru anlatmamız gerektiğini vurgulayarak “Bu projede Osmanlı imparatorluğunun kurulduğu Söğüt, Bilecik, Bursa, Yalova, İstanbul, Çanakkale, Afyon, Ankara’yı gezen bu çocuklarımıza Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne gelişin anlatıldığı bir gezi yapıldı. Avrupa’da bir çok ülkenin nüfusunun yarısından fazlasının çocuk olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bu çocukları iyi bir eğitim ile yönlendirmek, böylesi bir zengin coğraflayı bu çocuklara anlatmak gerek. Kalkınma ajansımız projelere destekler veriyor.  Güneşin doğduğu şehri de EXPO’nun sembolü haline getirdik. 2013 Kasım’ında yapılacak oylamanın sonucunda iyi bir netice alınacağını ve çalışmalarımız devam edecek” dedi.
 
Parkta oynarken kör bir kurşunla hayatını kaybeden Umut Ceylan adlı çocuğun İzmir emniyet müdürlüğünün yaptığı önemli çalışmayla suç aletinin belirlendiğini, zanlının sa başka bir suçtan dolayı cezaevinde olduğunu açıkladı. 24 saat çalışan İzmir Polisini kutlayan Kıraç, Emniyet müdürlüğü nezdinde İzmir polisini kutladı. Bu başarıda İzmir insanının sevgi, destek ve ilhamın göz ardı edilemeyeceğini ekledi.
26 Ağustos- 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen projenin izlenmesinin ardından Projenin gelişmesini sağlayan İzmir Emniyet Müdürlüğü personeli, Proje destekçileri ile projeye katılan Konak İlçesi okullarında 80 öğrenci, 11 polis, 8 öğretmen ve 1 doktora teşekkür belgeleri verildi.

DEDE TORUN BULUŞMASI
'Dede-Torun Buluşması Projesi' İzmir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü, ulusal düzeyde uygulanan 'Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çoçuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı' kapsamında, çocuk ve gençlere tarihsel süreci ve tarihsel şahsiyetleri tanıtma amacıyla Türkiye'de ilk kez düzenlendi. Konak ilçesinde bulunan okullardan 80 öğrenci belirlendi ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan, Cumhuriyet'in ilanı ve gelişimine kadar olan sürecin tarihsel öneme sahip kentler Bilecik, Bursa, İstanbul, Çanakkale, Kütahya, Afyonkarahisar ve Ankara'ya gezi düzenlendi. 
Geziye katılan öğrencilere gittikleri yerlerde, tiyatro sanatçıları tarafından Osmanlı Devleti kurucuları, padişahlar ve Atatürk'ün de bulunduğu devlet büyükleri ile önderlerin mücadeleleri ile ilgili gösteriler sunuldu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Egeli genç gazeteciler kariyer etkinliğinde

Eğitim’de Alternatif Yolculuğa Devam

Buca'dan üreticiye fidan desteği

Vefatının 23. Yıldönümünde anlamlı tören

Vali Elban’dan İzmir Ekonomi’ye ziyaret

Son 30 gün önerileri

Arşiv