Kalp-damar ve Şeker hastaları dikkat!..

  • 0
  • 1.322
Yazı Boyutu:

Her gün hava sıcaklıkları artıyor. Küresel ısınma tüm insanları kavuruyor. Ya risk grubunda olanlar; Yaşlılar kalp-damar hastaları, adı tatlı kendisi zehir gibi acı şeker hastalığının pençesine yakalananlar… Ege Üniversitesi, Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsa Durmaz ve Endokrinoloji-Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Saygılı, kalp ve şeker hastalarına uyarılarda bulunarak, sorunsuz bir yaşam için ipuçları veriyor.
Prof. Dr. İsa Durmaz, “Hafif giyin, hafif yiyin, 11.00 – 16.00 arasında güneşe çıkmayın” derken, Prof. Dr. Füsun Saygılı, “Yasak yiyecek yok, ama her şey sınırlı. Sıvı dengesi sağlıklı yaşamanın anahtarı. Günde 2,5 litre su için, güneşten kaçın” tavsiyesinde bulunuyor.

Aşırı Sıcaklar Kalp Çarpıntısını Arttırır
Prof. Dr. İsa Durmaz aşırı sıcakların kalp çarpıntısı yaptığını, kalbin yükünü arttırarak, kalbin fazla kana ihtiyaç duymasına neden olduğunu ve enfaktüse yol açtığını ifade ederek, “Sıcak (güneş) çarpmalarında, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, tansiyonda düşme ve yükselmeler olabilir. Terlemeyle vücudun iyon dengesi bozulur. Bu da kalbin çalışmasını etkiler ve enfaktüse yol açar” diyor.
 İnce Giyelim İnce
Prof . Dr. Durmaz saat 11:00-16:00 arasında güneşe çıkılmamasını, denize de bu saatler dışında girilmemesini öneriyor. Prof. Dr. Durmaz ayrıca şu tavsiyelerde bulunuyor:

-Açık renkli giysileri tercih edin

-İnce, hafif, gözenekli giysiler giyin

-Gölgede durun

-Sık sık ılık duş alın

Prof. Dr. İsa Durmaz kızgın güneş altında kalındığında ultraviyole ışınların etkisiyle cilt kanseri riskinin de ortaya çıkacağından söz ediyor ve ekliyor: “Deniz mevsiminden önce, özellikle belirli yaşın üzerinde olanlar mutlaka kalbinizi kontrol ettirin(!)”

Prof.Dr. Saygılı Sıvı Dengesine Dikkat Çekiyor
Prof. Dr. Füsun Saygılı ise şeker hastaları için sıvı dengesine  dikkat çekiyor. Prof. Dr. Saygılı günde ortalama 2,5 litre su tüketilmesini öneriyor. Çay, kahve gibi içinde kafein ve tenin bulunan içeceklerle gazlı içeceklerin suyun yerini alamayacağını, ancak ayran ve sütle su ihtiyacının takviye edilebileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Saygılı, “Kafeinli içecekler kan basıncını arttırabilir. Tansiyon sorunu ortaya çıkabilir. Zaten diyabetiklerin hiper tansiyon olma olasılığı yüksektir” diyor.

Meyveler Sınırlı Tüketilmeli
Prof. Dr. Füsun Saygılı, diyabet hastaları için meyvenin yasak değil, ancak sınırlı tüketilmesinin şart olduğunu belirterek, az olgunlaşmış şeftali, yeşil elma tüketilmesini, ortalama ağırlıkta bir karpuzun en fazla sekizde birinin yenmesini salık veriyor. Karpuz yemenin koşulu beraberinde peynir gibi proteinlerle desteklenmesi.

Güneş Işınları Dik Gelirken Dışarı Çıkmayın
Şeker hastalarına güneş ışıklarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmama çağrısında bulunan Prof. Dr. Saygılı, “Diyabet hastaları güneşin dik olarak gelmediği saatlerde en fazla 30 dakika güneşten yararlanmalıdır. Bu sırada vücutlarının özellikle baş kısmını şapka yardımıyla mutlaka korumalıdırlar” şeklinde konuşuyor. İZMİR(Ege Ajans)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv