Kazak Kadın Gazeteciler Urla’da

Kazakistan’dan İzmir’e gelen kadın gazeteciler “Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde”  Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ile buluştu.

  • 0
  • 499
Kazak Kadın Gazeteciler Urla’da
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kazakistan’dan İzmir’e gelen kadın gazeteciler “Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde”  Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ile buluştu.

İzmir’e gelen Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Joyamergen ve çoğunluğu kadın olan beraberindeki heyet 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ile buluştu.

2014 yılında kurulan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Joyamergen ve gazeteci grubu İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ile birlikte Urla’ya geldi.  Türk Dünyası ilişkilerine katkıda bulunmak amacıyla kurulan vakfın üyeleri Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ile sohbet etti, bilgiler aldı. Başkan Sibel Uyar, tarihi geçmişi 1866 olan Urla Belediyesi’nin ilk kadın başkanı olduğunu söyledi. Urla’da tarihi, sosyal ve kültürel yapı ile belediye çalışmalarını da anlatan Sibel Uyar, kadınların daha etkin olmaları için belediyenin çeşitli çalışmalar yaptığını da belirtti. Kazakistan’dan gelen gazetecilerin sorunlarını da yanıtlayan Sibel Uyar, Urla’nın yerli ve yabancı konukların yaşamak ve geçmek için giderek artan bir ilgisi olduğunu da kaydetti.

Kenti gezdiler
Kazakistan’dan gelen Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı üyeleri daha sonra Urla Merkez başta olmak üzere, Karantina Adası ve  Antik Klozemenai kantindeki Zeytinyağı İşliği’ni gezdiler. Urla’nın doğal güzelliklerine de hayran kalan konuk gezeteciler, daha sonra kentten ayrıldılar.

Her yaştan kadın ile kutlandı 
Urla Belediyesi ve STK’ların öncülüğünde yapılan Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlaması’na emekçi köy kadınları damgasını vurdu. Gülbahçe kadınlarının korusu, Atatürk Mahallesi’nin 77’lik mankenleri “Kadınlar Günü”nün renkli görüntülere sahne olmasını sağladı.
Urla Belediyesi Tamirhane Binası’ndaki kutlamalara, Gazeteci-Yazar Tuluhan Tekelioğlu da katıldı. Tekelioğlu, kadın öykülerinden oluşan  “Yapabilirsin” adlı belgeseli gösterildi. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise yaptığı konuşmada, “Üreten, paylaşan, başaran lider kadınların kenti Urla’ya hoşgeldiniz” dedi. Başkan Uyar, şunları söyledi:
“Urla, birçok kadının başarı öyküsüne mesken olan bi kent. Öyle ki kadınlarımız özenle yetiştirdiği ürünleriyle, sevgiyle beslediği hayvanlarıyla çiftçilik yapıyor. Yeri geliyor tarladaki alın terini silip tiyatro sahnesine çıkarak repliklerini sıralıyor. Tıpkı Bademler ve Balıklıova köy tiyatrolarımızda olduğu gibi. Yeri geliyor, girişimcilik eğitimlerine katılarak hibe almayı hak ediyor ve bir işletme sahibi oluyor. Tıpkı Zeytinler köy kahvemizi işleten Deniz gibi. Urla’da kadınlar fotoğraf çekiyor, kitap yazıyor, resim yapıyor, şarkı söylüyor, dans ediyor, istediği gibi giyiniyor. Örgütleniyor, ses çıkarıyor, hakkını savunuyor. Kadınları burada yaşamın her alanında aktif olarak görebilirsiniz. Çünkü biz Urlalı kadınlar biliyoruz ki, geleceği güçlü kadınlar şekillendirecek. Ve biz biliyoruz ki kadınlar hayatta sadece anne ya da eş olarak değil, önce birey olarak var olma hakkına sahibiz”.
 
Dünya Emekçi Kadın Günü kutlamalarında daha sonra Urla Belediyesi Kadın Halk Oyunları topluluğunun gösterisi yapıldı.  Türkiye’nin ilk köy tiyatrosunu kuran Bademler Köyü’nün kadınlarının belgesel gösteriminin ardından Zeytinler Köyünün kadın girişimcilerinden Deniz Aslan ve Hilmiye Günay Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın da teşvikleriyle girişimci olmalarının öyküsünü anlattılar. Atatürk Mahallesi Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği’nin 7 yaşından 77 yaşına kadar değişen yaştaki mankenleri ise izleyenlerden büyük alkış aldı. Yine Gülbahçe Köyü’nden her yaştaki kadının oluşturduğu  “Gül Kadın Korosu” izleyenlerden tam not aldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv