Okumaya geldiler aşık oldular

  • 0
  • 1.607
Yazı Boyutu:

Dünyanın çeşitli ülkelerinden yükseköğrenimleri için İzmir’e gelerek Yaşar Üniversitesi’ni (YÜ) tercih eden onlarca yabancı öğrenci adeta birer İzmirli oldular. Amerika Birleşik Devletleri’nden Nijerya’ya, Suriye’den Güney Kore’ye kadar toplam 31 ülkeden İzmir’e gelerek kentle kaynaşan gençler, uluslararası standartta eğitim alma şansını yakalarken hem Türkçe öğreniyorlar hem de Türk gelenekleriyle tanışıyorlar.  
 
Her hafta Türkçe dersi alıyorlar
2006 yılında yükseköğretim kurumlarının birbirleriyle işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik öğrenci değişim programı Erasmus’a dahil olan Yaşar Üniversitesi son yedi yıl içinde 295 Erasmus öğrencisine ev sahipliği yaptı. Program kapsamında Avrupa’nın çeşitli üniversitelerden gelerek bir dönem veya bir yıl eğitim görebilme hakkına sahip öğrencilerin her geçen yıl artan bir taleple Yaşar Üniversitesi’ne başvurduğunu belirten Avrupa Birliği Merkezi uzmanları Merve Ürkmeyen ve Başak Uslu şu bilgileri verdi:
“Erasmus programı kapsamında üniversitemizin 23 farklı AB ülkesinden 176 üniversite ile birçok alanda değişim çalışması bulunuyor. Bugüne kadar 295 öğrencinin eğitim gördüğü Yaşar Üniversitesi’nde 2012-2013 güz dönemi için 17 farklı ülkeden 72 öğrenci eğitim görecek. İzmir için de iyi bir referans olan bu program kapsamında gelen her öğrenciye her hafta Türkçe dersleri de veriliyor. Türk kültürü ile de kısa sürede tanışan Avrupalı öğrenciler ülkelerine döndüklerinde ise İzmir’i etkili bir şekilde tanıtıyorlar.”
 
İzmir’in kültür ataşesi oluyorlar
Erasmus programının yanı sıra 2010 yılından bu yana tüm dünyadan öğrenci kabul eden YÜ Uluslararası İlişkiler Ofisi’ne ise bu yıl 16 ülkeden 62 öğrencinin başvurduğunu belirten YÜ Uluslararası Eğitim Elemanı Kürşad Demir, “Yabancı öğrenciler tarafından kurulan  Uluslararası Öğrenci Topluluğu pek çok etkinlik içinde oluyor. Bu yıl Türk ve yabancı öğrencilerin kaynaşacağı bir festival gerçekleştirilecek. Bu öğrenciler okulumuzdan mezun olduklarında adeta birer kültür ataşesi oluyorlar. İzmir’in kültürünü ve şehrin güzelliklerini ülkelerinde en iyi şekilde aktarıyorlar. Zaten üniversitemizi tercih eden pek çok öğrenci tavsiye üzerine geliyorlar ” dedi. 
 
İzmir’i çok sevdiler
Yaşar Üniversitesi’nde eğitim gören yabancı öğrenciler ise Yaşar Üniversitesi ve İzmir hakkında şunları söylüyorlar:
Teo Kottelin (23) : “Finlandiya’dan halkla ilişkiler ve reklamcılık yüksek lisansı yapmak üzere geldim. Henüz geleli çok yeni olmasına rağmen İzmir’i çok sevdim. Türkçe dersleri sayesinde Türk kültürünü daha kolay öğrenir oldum. Artık tek başıma pazara gidip pazarlık bile edebiliyorum.”
 
Juan Copado Bocera (24): “İspanya’dan mimarlık lisans eğitimimi tamamlamak için geldim. Şehri çok sevdim. Burada en büyük hobim ise tavla oynamak oldu.” 
 
Huma Shaid (24) : “Arkadaş tavsiyesi üzerine yüksek lisans programı için Pakistan’dan geldim. Kısa sürede arkadaş çevrem gelişti. Şu anda pek çok Türk arkadaşım var. Pek çok etkinliğe birlikte katılıyoruz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Egeli genç gazeteciler kariyer etkinliğinde

Eğitim’de Alternatif Yolculuğa Devam

Buca'dan üreticiye fidan desteği

Vefatının 23. Yıldönümünde anlamlı tören

Vali Elban’dan İzmir Ekonomi’ye ziyaret

Son 30 gün önerileri

Arşiv