Özel çocuklara özel kitaplar

  • 0
  • 1.029
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi Türkiye’de bir ilk gerçekleştirdi ve Özel Eğitim Gereksinimli Öğrenciler için ilkokul öncesinde kullanabilecekleri ‘İlk okuma-yazma ve ön koşul becerileri’ kitabı yayımladı.
 
  Konak Belediyesi bir ilki daha gerçekleştirerek ‘Özel Eğitim Gereksinimli Öğrenciler’ için ilköğretim öncesine yönelik kitap yayımladı. Konak Belediyesi Kültür Yayınları tarafından yayınlanan kitap, eğitimci Düriye Aydın tarafından yayına hazırladı.
Orta ve hafif düzeydeki zihinsel engellilerin okul öncesi eğitimi için özel olarak düzenlenen kitap Türkiye’de de bir ilk olma özelliği taşıyor. Okuma yazma öncesi özel eğitim alan çocukların ‘İlk okuma – yazma ve ön koşul kitabı’ olarak hazırlanan kitaplarla çocuklar okuma yazmayı öğrenirken bir taraftan da el becerileri kazanacak.
 
Bir özel eğitim okulunda Zihinsel Engelli Sınıf Öğretmeni olarak çalışan Düriye Aydın, özel eğitimin çok geniş olduğunu belirterek, “Bu kitaplarla eğitilebilir çocukların yazıya geçmeden önce el parmak çalışmalarında kaslarının kuvvetlenmesi, el – göz koordinasyonunu kurabilmeleri, kalem tutma becerileri edinmeleri, kalem kontrolünü sağlayabilmeleri ve başladığı işi bitirme becerisi kazanmaları amaçlanıyor” dedi. Aydın sözlerine şöyle devam etti: “Orta ve hafif düzeydeki zihinsel engelli çocuklarımız bu kitaplar sayesinde okuma yazmayı daha kolay öğrenecek. Onlar için ne yazık ki hemen hemen hiç kitap yok. Az sayıda olanlar ise çok pahalı. Herkesin ulaşamayacağı rakamlara satışı yapılıyor. Bu eksikliği bir parça da olsa gidermeye çalıştım. Bu alanda ne kadar çok yayın olursa alanın daha iyi gelişeceği inancındayım. Özel eğitime gereksinimi olan çocuklar için bu çalışmaya büyük destek olan Konak Belediyesi ile bir ilke imza attık. Çocuk dostu, engelli dostu Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’a teşekkür ederim.”
 
İlk etapta iki bin adet basılan kitapların tüm Türkiye’deki özellikle imkanları kısıtlı özel eğitim veren okullara gönderileceğini belirten Başkan Tartan, bu çalışmanın Konak Belediyesi için de özel ve anlamlı bir çalışma olduğunu söyledi. Tartan, “Şimdiye kadar eğitime, okullara çok yatırım yaptım ama engelli çocuklarımız için bu bir ilk. Özel eğitime gereksinimli çocuklar için çok özel ve kapsamlı iki ciltlik ilk okuma-yazma kitabını Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim olarak biz hazırladık. Türkiye’de çok geç kalmış bir çalışma. Bu nedenle övüncümüz buruk. Umarım diğer yerel yönetimlere ve eğitimciler için de örnek olur” diye konuştu.
 
Başkan Hakan Tartan kitapların daha çok çocuğa ulaşması için imkanı olan duyarlı vatandaşlarımızı da bu çalışmaya destek olmaya davet etti. Başkan Tartan, önümüzdeki günlerde de yine özel eğitim gereksinimli öğrenciler için matematik kitabı hazırlayacaklarını ifade etti. Bu yayınlarla birlikte Konak Belediyesi’nin kültür yayınları sayısı da 14’e çıkmış oldu.   

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Egeli genç gazeteciler kariyer etkinliğinde

Eğitim’de Alternatif Yolculuğa Devam

Buca'dan üreticiye fidan desteği

Vefatının 23. Yıldönümünde anlamlı tören

Vali Elban’dan İzmir Ekonomi’ye ziyaret

Son 30 gün önerileri

Arşiv