‘Panda’ yurt dışına açılıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) bu yıl mezun olan Sadık Onur Özden ve Tunç Çokuysal, mimarlar ile inşaat yapmak isteyen kişi ya da müteahhitleri buluşturan ‘Construction Panda’ projesiyle TÜBİTAK’tan 200 bin lira destek aldı.

  • 0
  • 3.936
‘Panda’ yurt dışına açılıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) bu yıl mezun olan Sadık Onur Özden ve Tunç Çokuysal, mimarlar ile inşaat yapmak isteyen kişi ya da müteahhitleri buluşturan ‘Construction Panda’ projesiyle TÜBİTAK’tan 200 bin lira destek aldı. Yüksek lisans için Macaristan’a giden Özden ve Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) tercih eden Çokuysal, mobil telefon ve bilgisayar üzerinden kullanılabilen ‘Construction Panda’ isimli uygulamayla yurt dışına açılmak için çalışmalara başladı. Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve ABD’yi de hedef kitle olarak belirlediklerini söyleyen Özden ve Çokuysal, “Construction Panda sayesinde inşaat yapmayı düşünen kişiler, birçok mimara ulaşarak ihtiyaç duydukları çözümlere hızlıca kavuşacak. Mimarlar da proje ve portfolyolarını rahatlıkla iletebilecek” dedi.

İEÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu Sadık Onur Özden ve Mimarlık Bölümü mezunu Tunç Çokuysal, inşaat sektörüne farklı bir soluk getirecek proje için çalışmalara 1 yıl önce başladı. İkili, mayıs ayında TÜSİAD’ın üniversite öğrencileri için düzenlediği ‘Bu Gençlikte İş Var’ programında 2 bin 200 girişimciden ilk 10’a girerek sektördeki üst düzey yöneticilerden ve uzmanlardan destek aldı. Bu ivme ile projenin isminden, kullanılacak görsellere kadar tüm ayrıntıları kendileri belirleyen ve altyapı çalışmalarını yapan İEÜ’lü gençler, İstanbul Ticaret Odası’na bağlı Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ve İzmir Teknopark’tan kuluçka desteği (rehberlik ve ofis kullanımı) aldı. Özden ve Çokuysal, Construction Panda Elektronik Hizmetler adında bir şirket de kurdu.

DESTEK RAHATLATTI
‘Construction Panda’ isimli uygulamanın yapım aşamasında da son noktaya gelinirken, TÜBİTAK’tan projeye 200 bin lira destek geldi. Özden ve Çokuysal, ‘Construction Panda’  isimli uygulamanın çok kısa bir süre içerisinde tamamlanarak kullanıma açılacağını söyledi. Projenin demosunu hazırladıklarını, son deneme ve kontrollerin ardından ufak eksikliklerin de giderileceğini belirten ikili, TÜBİTAK’tan gelen desteğin kendilerini rahatlattığını ifade etti.  

ÜYE OLMAK YETERLİ
Macaristan hükümet bursunu kazanarak Debrecen Üniversitesi’nde, ‘mühendislik yönetimi’ alanında yüksek lisans yapma hakkı kazanan Özden, ‘Construction Panda’nın nasıl kullanılacağı ile ilgili detayları paylaştı. Özden, “Salgın sürecinde dijitalleşmeye olan yoğun ilgi, inşaat sektöründe de kendini gösterdi. Sadece inşaatın yapım aşamasında değil, iletişim kurmak ve planlama yapmak noktasında da teknolojinin ve dijital sürecin etkisini artırdığını görüyoruz. Biz de bu noktada; mimarlar ile inşaat yapmak isteyen kişilerin rahatlıkla tanışacağı, birbirine merak ettiklerini soracağı ve süreci işletebilecekleri bir platform yapmaya karar verdik. Construction Panda’yı akıllı telefon ya da bilgisayar üzerinden ziyaret eden kişi; kendine ait temel bilgileri, markasının ya da çalıştığı yerin ismini yazarak sisteme kaydolacak. Şimdiye dek yaptığı işleri, uzmanlık alanlarını, taleplerini aktarabilecek. Ardından da istediği kişilerle iletişime geçebilecek. Bu hizmet inşaat yaptırmak isteyenler için ücretsiz” diye konuştu.

BAŞARI HİKAYESİ YAZACAĞIZ
2022 yılında yüksek lisans için ABD’ye giden Çokuysal ise şöyle konuştu: “İnşaat yapmak isteyen kişinin en büyük sıkıntılarından biri, planlama konusundaki eksiklikleri gidermek adına sektörün paydaşları ile bir araya gelememek ya da bunun için çok fazla zaman harcamak zorunda kalmak. Construction Panda, bu konuda oldukça yaratıcı bir çözüm sunacak. Hayata geçirdiğimiz proje için girişimcilerden görüşme talebi almaya devam ediyoruz. Onur ile okuldaki arkadaşlığımız, iş ortaklığına dönüştü. Mezun olduktan sonra benzer şekilde ikimiz de yurt dışına geçtik. Construction Panda isimli uygulamaya çok güveniyoruz. ABD ve Avrupa’da da uygulamanın çok ilgi göreceğini düşünüyor, planlamalarımızı buna göre yapıyoruz. Buradan bir başarı hikayesi yazarak ülkemizi de en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyoruz.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Yapay zeka iş insanlarını eşleştirdi

Mikroplastik sorununa çözüm

Göz bebeği dronlar görücüye çıktı

Arşiv