Şok diyetler uygulayıp şeker ve böbrek hastası olmayın

  • 0
  • 1.358
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi öğrencilerinin dersine katılan Clinic A Plus Diyetisyeni Sinem Paker, şok diyet uygulamalarının insülin direnci ve böbrek rahatsızlığı gibi hayati sorunlara neden olabileceğini söyledi.

İzmir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı öğrencilerine, Öğr. Gör. Turgay Bucak tarafından verilen Beslenme ve Menü Planlaması dersinin Dengeli Beslenme Menüsü konusunu Clinic A Plus Diyetisyeni Sinem Paker verdi. Obezite, obezitenin neden olduğu hastalıklar, obeziteden kurtulma yolları ve beslenme konusunda yanlış bilinenler konusunda öğrencilere bilgi veren Paker, önemli açıklamalarda da bulundu.

Ölüm tehlikesi bile var
Toplumda her geçen yıl obezite oranının arttığına dikkat çeken Paker, obezitenin hipertansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum rahatsızlığı, karaciğer yağlanması, özellikle erkeklerde kısırlık, adet düzensizliği gibi önemli hastalıklara neden olduğunu söyledi. Paker, internet, gazete ve dergilerde yayınlanan şok diyetlerin de kesinlikle uygulanmaması gerektiğini dile getirdi. Paker, “Diyet, kişiye özel yapılmalıdır. Ünlülerin adı kullanılarak pek çok yerde yayınlanan diyetler insülin direnci başta olmak üzere böbrek hastalığı gibi çok sayıda önemli hastalığa neden olabiliyor. Bir diyet ile başlayan bu hastalık ömür boyu kişinin hayat kalitesini düşüren ve sağlığını bozan bir hal alabiliyor. Hatta çocukluğundan itibaren obezite sorunu yaşayan bir kişi için ölüm riski bile taşıyor” dedi.

Su içmenin de sınırı olmalı
Diyet konusunda yapılan önemli bir hatanın da içilen su miktarının ayarlanamaması olduğuna değinen Paker, “Sağlıklı bir kişinin günde tüketmesi gereken su miktarı 2-2.5 litredir. Ancak içilecek su miktarı da kişiye özel belirlenmelidir. 5 litre gibi yüksek oranlarda içilen su, vücuttan kalsiyumun fazla atılmasına neden olacağı için, kadınlarda ileri yaşlarda kemik erimesi gibi hastalıklara neden olmaktadır” dedi.

Hayatınızı hareketli hale getirin
Öğrencilerin soruları ile yapılması gereken sportif egzersizler hakkında da bilgi veren Paker, aylık kürler halinde spor salonunda yapılan ancak sürdürülmeyen sporun da kişiye faydasının olmayacağını söyledi. Kişinin günlük adım sayısının 3000 ila 5000 arasında değiştiğini söyleyen Paker, “Haftada iki ya da üç gün en az 45’er dakikadan oluşan yürüyüşü hayatınızın bir parçası haline getirirseniz, sağlıklı egzersiz yapıyor sayılırsınız. Günlük adım sayınızı 7000’e çıkarmanız ise artık sizin hareketli bir yaşamınız olduğunu gösterir” dedi. Paker, özellikle asansör kullanımının azaltılmasının büyük faydası olduğunu sözlerine ekledi.
Diyetisyen kontrolünde gerekirse psikolog ya da psikiyatrist yardımı alınarak uygulanacak program ve düzenli fiziksel aktivite ile obezitenin tedavi edilebilir bir sorun olduğunu belirten Paker’e ders sonunda, MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Turgay Bucak tarafından teşekkür belgesi verildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv