Üreme sağlığı herkesi ilgilendiren önemli bir alan

  • 0
  • 1.533
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi’nde “Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında “Üreme Sağlığı ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar” adlı sempozyum düzenlendi.

Ege Üniversitesi(EÜ) İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neriman Soğukpınar’ın konuşmacı olarak katıldığı panele, Proje Kordinatörü ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nurselen Toygar, Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Zuhal Tuğsel, Prof. Dr. Alev Çinsar, Doç. Dr. Zuhal Tuğsel, Doç. Dr. Bahar Sezel katıldı.

Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerini “Üreme Sağlığı ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar” konusunda bilgilendiren Yrd. Doç. Dr. Neriman Soğukpınar, kadın hastalığı ve doğum uzmanlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bu hastalıkta risk gruplarına değindi. Yrd. Doç. Dr. Soğukpınar, Üreme sağlığı, herkesi ilgilendiren bir kavramdır. Bu konuda bilgilendirmenin önemli çok büyük. HIV, Hepatit B, Klamidya gibi otuza yakın etkenin neden olduğu, aralarında AIDS, sarılık, bel soğukluğu, frenginin de sayılabileceği cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, tedavi edilmediklerinde kısırlık, hatta ölüme varan ciddi sonuçları olan sağlık sorunlarıdır. Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar tedavi edilirse iyileşir. Önemli bir kısmının ise henüz kesin bir tedavisi yoktur. Bu tür enfeksiyonlar hiçbir belirti vermeyebilir. Bu nedenle hastalık olarak teşhis edilmeleri zordur” diyerek kadın ve erkeklerde belirtileri, cinsel bölgede ya da ağız kenarında yara, beze veya kabarcıklar, idrar yaparken veya dışkılama sırasında yanma ve ağrı, boğazda şişkinlik ya da kızarıklık, ateş, titreme ve ağrı gibi belirtilerle hastalık kendini gösterir” dedi.

   Yrd. Doç. Dr. Soğukpınar, “Bu hastalıklardan korunmak için cinsel ilişkide bulunacağınız kişinin başkaları ile de ilişkisi olduğunu biliyorsanız cinsel ilişkide   bulunmayın. Kesin korunma için her tür cinsel ilişkide kondom (prezervatif, kılıf) kullanın. Kondom cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların birçoğuna karşı koruyucudur. Dövme, epilasyon, manikür,  tıraş, kulak deldirme gibi cilt bütünlüğünüzü bozan bütün işlemlerde ve diş tedavisinde steril aletlerin kullanılmasına dikkat edin” dedi. 

    Üreme sağlığına da değinen Yrd. Doç. Dr. Soğukpınar, “Günümüzde tüm annelerin modern doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakımı alabilmesini sağlayacak sağlık sistemlerinin var olmasına rağmen, geleneksel doğum yardımcıları/geleneksel ebeler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğum eylemine müdahale etmekte ve doğumu kolaylaştırmak için geleneksel uygulamalar yapmaktadır. Geleneksel ebelerin uyguladığı geleneksel yöntemler; gebenin kendisinden yapılması istenen uygulamalar, dinsel ve büyüsel uygulamalar, bitkisel ve hayvansal besinleri içeren uygulamalar ve fiziksel tipteki geleneksel uygulamalar olarak belirtilmiştir. Bu durum göz önüne alındığında sağlık sisteminin güçlendirilmesi ve halkın sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliğinin sağlanması, halkın kullanımının arttırılması, bunun yanı sıra kültürel ve yöresel değer yargılarını göz önünde bulundurarak halka yeterli ve kapsamlı sağlık eğitimi verilmesi gerekmektedir” dedi. İZMİR(Ege Ajans/ Mesut TUFAN- Mustafa AK)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv