Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştirilen "Nanoteknoloji Tıbbın Hizmetinde" konulu sempozyumda sunum yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilm Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Atay, Kalp ve Damar Cerrahisinde karşılaşılan sorunlar ve kullanılan tıbbi malzemeler hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Atay Uzay teknolojisiyle donatılmış uzaktan kumanda sistemli, insan eli gibi hareket edebilme yeteneğine sahip, özel tasarım cihazlarla cerrahi operasyonlar gerçekleştirilerek tıbbi alanda önemli gelişmeler sağlandı dedi.
Özellikle By- Pass ve damar nakillerinde kullanılan yöntemler ve yapay damar çeşitleri üzerine konuşan Prof.Dr. Atay Hastalarda kullanılan graftlar(yapay damar) ameliyatlardan sonra bir takım sorunlara ve değişimlere yol açar. 1975ten günümüze kadar olan gelişim sürecinde, graftlar sağlamlaştırılarak daha esnek hale getirildi. Günümüzde graftların basınca daha dayanıklı, hasta dokusuna daha uyumlu hale getirilmesi amacıyla çalışmalar sürüyor. Hastalara tıbbi operasyonlarla yerleştirilen graftlar zamanla hastalarda doku zedelenmesine ve damar tıkanıklıklarına yol açabiliyor. Hastalara uyguladığımız graftlar; hasta dokusuna ve uygulandığı bölgeye göre değişiklikler göstermektedir. Diz bölgesinin üst kısmına yerleştirilen graftlar yüzde 23 oranında deformasyona uğrarken, dizin alt bölgesinde yüzde 41 oranında deformasyona uğradığı görüldü diye konuştu.
Günümüzde tıbbi alandaki gelişmeler sonucunda sentetik graftların kullanılmaya başlandığını ifade eden Prof. Dr Atay sentetik graftlarla hastalarda daha iyi sonuçların alınmaya başlandığını buna paralel olarak cerrahi müdahalelerin daha rahat yapılabildiğini sözlerine ekledi. İZMİR(Ege Ajans/ Volkan Güler-Sezgin Berber-Sevdiye Dönmez)
Yapay damar teknolojisi gelişiyor
- Düzenleyen: Mehmet Kurt- 0
- 2.687










