Yapay kalple organ bekliyorlar

  • 0
  • 1.122
Yazı Boyutu:

İzmir’de beş yıldır kronik kalp hastası olan 50 yaşındaki mimar Metin İlbay ile Bergama Kınık’ta oturan 41 yaşındaki esnaf Hüseyin Karakaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan yapay kalp ameliyatı ile hayata tutundu.
Yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlerin ardından Kardiyomiyopati (Kalp yetersizliğine neden olan kalp kası bozukluğu) tanısı konulan iki hastadan Metin İlbay’a 50 gün önce, iki yıldır tedavi gören Hüseyin Karakaş’a da 22 gün önce DEÜ Hastanesi’nde Prof. Dr. Öztekin Oto başkanlığındaki Kalp Nakli Ekibi tarafından yapay kalp takıldı. Kullanılan cihazların 6 ay ile 1 yıl arasında dayanabildiğini belirten Prof. Dr. Oto, hastalara en kısa zamanda organ nakli gerektiğini, kalp bulununcaya kadar köprü vazivesi görecek sistem sayesinde biraz zaman kazandıklarını ifade etti.
Yapılan işlem sonrasında kalbin hem sağ hem de sol tarafının yapay olduğunu belirten Prof. Dr. Oto şöyle konuştu:  “İki hastamız geldiklerinde yoğun bakımda tedavi görüyorlardı. Hastalıkları genetik değil. Başlangıçta yapay kalp takılmasını kesinlikle istemediler, kalp bulunmasını beklediler. Ancak bir gün Metin İlbay’ın kalbi durdu. Asistan arkadaşlarımız sabaha kadar saatlerce masaj yaparak kalbi geri döndürdüler. Geldiğimizde baktık ki, beyin hala çalışıyor. Bunun üzerine yapay kalp taktık. Metin’i 50. gününde taburcu ediyoruz. Evinde kalp beklemeye devam edecek. Yürüyebiliyor, beslenebiliyor, etrafındaki yaralar da iyileşti. Yapay kalpte, vücut dışından kablo ve aletlerle ilgili sorun çıkabilir, enfeksiyon olabilir. Böyle hallerde aletler de değiştirilebilir. Ama dileğimiz en kısa zamanda organ bağışının gerçekleşmesi. Hastaların her ikisi de direkt kalp naklini kaldıramayacak kadar kötüleşmişti. Bu nedenle yapay kalp takmamız dokuların ciddi şekilde normale dönmesini sağladı.”
Evli ve üç çocuk babası olan İlbay ile 14 yaşında bir oğlu bulunan Karakaş, kendilerini yaşama bağlayan doktorlar ve tüm sağlık personeline teşekkür ederken, nakil için gelecek organ bağışı haberini sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.
Kalp bekleyen Metin İlbay (soldan üçüncü) ile Hüseyin Karakaş, kendilerine yapay kalp takarak yaşama bağlayan Prof. Dr. Öztekin Oto ve ekibine teşekkür etti. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv