İzmir’İn Gizli Kalmış Cenneti Özbekköy

  • 0
  • 5.381
Yazı Boyutu:

Aslında 20 yıl önce gittim, ancak böyle görememişim. Hani bakmakla görmek konusu vardır ya işte öyle olmuş. Aklımda tek kalan tarihi caminin bahçesindeki yıllara meydan okuyan 950 servi ağacı. Demek ki ağaçlara olan ilgim çok eski. Sözettiğim yer neresi mi? Urla’nın sımsıcak bir köyü Özbek. Özbek köyün yaşlıları geçmişlerinin bin yıl öncesine dayandığını söylüyorlar. Osmanlı imparatorluğu döneminde Özbekistan’dan gelen bir aşiret tarafından kurulmuş ve adını oradan almış. Köyün içindeki çeşme ve hamamı bu tarihi kanıtlıyor. “Hamam” diyorum genelde büyük yerlerde umumi hamam olur. Demek ki o yıllarda bile sosyal ve kültür bakımdan ileriymiş Özbek Köy.

Ev pansiyonculuğu başlıyor
1950 yılında Urla Hükümet Konağı yanmamış olsa Özbek Köyü ile ilgili tarihe ışık tutan bir sürü belge bulunabilecekti. Şirince gibi Türkiye’nin hatta Avrupalıların da ilgisini çeken bir yer olabilir. Yeter ki Şirince gibi iyi korunsun. Gezi yazılarımı takip eden TRT İzmir Bilgi İşlem servisinde çalışan Karşıyakalı Ümit Kara 10 aylık evli olmasına rağmen “Abi sen hiç Urla Özbek Köyü’ne gittin mi. Bir cumartesi pazar gününü ayır bu köyü görüp gezmeni istiyorum” sözleriyle tutkusunu ispatlar gibiydi. Hatırını kırmadım ve rotamı Özbek Köye çevirdim. Köyün her tarafını hanımeli, yasemin ve limon ağacı çiçeği kokuları sarmış. Köyün övünç kaynağı mimar Elçin Kara annesine içinde keçi peyniri, maydanoz bulunan katmer yaptırmış. Meğersem köylerine yeni gelen misafirlerine hoş geldin katmeri, çay ve turunç reçeli ikram ederlermiş. İlk bakışta iki tane yeter gibi sandım ama maalesef 5 tane yedim.

Özbek bir sahil köyü
Tabi ki Özbek Köyün en can alıcı tarafı Akkum sahiliydi. Adı üzerinde Akkum. Karaburun yarımadasının turkuaz denizi ve Özbek Köyü’ne has pırıl pırıl kum müthiş bir görüntü oluşturmuş. Güneş kızıllaşmaya başlamıştı ki Akkum’a ahşap evler kazandıran büyük usta Halil Dumanlıoğlu, “Ahmet Bey gelin güneşi denizde batıralım”dedi. Makine mühendisi olmasına rağmen deniz tutkusu nedeniyle mesleğini hiç yapmayan Ali Günaltan’ın Buğu adlı teknesiyle turkuaz renkli denize açıldık. Bir gün batımı fotoğrafları çektim ki görmelisiniz.  Sergilik fotoğraflar oldu. Türk Sanat Müziği dibası Bülent Ersoy, Müjde Ar, Atıf Yılmaz, Halit Kıvanç, Aydın Doğan ve Volkan Konak gibi ünlülerin balık ve rakıyla keyfini çıkardığı Özbek Köyün’un Akkum’unu geç de olsa keşfetmiştim. Limana karşı 50 yıllık babadan oğla geçen Akın Restoranda oturup karides güveç, ahtapot kol ızgara, sardalya şiş, tekir barbun, saçalan, pina salatası, deniz kestanesinin tadına varmışlar. Bende oraya kadar gidip o spesyelden yemezsem çatlardım. Akşam İzmir’den gelen pek çok tanınmış simayı Akın Restoranda gördüm. Akın Kuşcan’ın küçücük bir barakada başlattığı hizmet, oğulları ve gelinleri sayesinde marka haline gelmiş. Mehmet, Himmet Kuşcan kardeşler garson gibi çalışıyorlar. En önemli prensipleri müşterilerine balık ve deniz ürünlerinin en tazesini sunmak.

Müjde Ar sözünde durmamış
Bu küçücük köyde yılmadan 50 yıl restorancılık yaparak ayakta kalmayı başaran Akın Kuşcan ile tanışmak istedim. 72 yaşındaki Akın bey, sağolsun beni kırmadı geldi. Şartları nedeniyle okuyamamış ancak hayat mektebinden çok ders çıkarmış, neşeli, esprili ve her söze şiir ile yanıt veren babacan bir adam. Tatlı sohbetini duyan Bülent Ersoy, Müjde Ar, Atıf Yılmaz, Halit Kıvanç, Aydın Doğan masalarına davet edip saatlerce bırakmamışlar. Hatta Müjde Ar o kadar hayran olmuş ki “Seni İstanbul’a davet edip orada güzel bir gece yaşatacağım” demiş ama sözünde durmamış. Akın beyin anılarla dolu sohbetiyle restoranı 01.30 da en son biz kapattık. O gece ilk kez 4 duble rakı içmeme rağmen ertesi günü baş ağrısı çekmedim. Doğanın bağrında ve taş evde uyusaydınız belki sizde o kadar dinç ve baş ağrısız kalkardınız. Bir gün önce edindiğim bilgi üzerine kadınlarının hafta sonları kurduğu pazarı yerini görmek için kendimi köy meydanına attım. Tezgahlar dopdoluydu. Arapsaçı, turpotu, şevketi bostan, karabaşotu, tarhana, erişte, Özbek katmeri, nasır (sigara böreği), kekik, adaçayı, zeytin ve zeytinyağı, domates ve biber salçası, köy ekmeği, keçi boynuzu, zeytinyağlı ev sabunu, turunç, üzüm, kayısı ve karabaşotu reçelleri tezgahları süslemiş. Kim olsa duramazdı. Ben de öyle yaptım ve paraya kıydım ve her şeyden aldım doğrusu.

Akkum yongasını tadın
Sabah kahvaltımı Balıklıova’ya karşı Akkum sahilindeki Acar Cafe’de yaptım. Özbekköy’de neredeyse tüm işletmeleri hanımlar ele geçirmiş. İki oğlu ve eşi ile birlikte Acar Cafe’yi işleten Songül Yılmaz’ın sabah kahvaltıları çok meşhur. Hele ki Songül Hanıma ait Akkum yongası yoksa kahvaltı eksiktir bence. Mayalı hamurdan lor, maydanoz, soğan, domates karıştırılarak isteğe göre acılı ve acısız kızgın yağda yapılan Akkum yongası sıcak, sıcak bir harika. Kendinize dur demezseniz kaç tane yediğinizi şaşırabilirsiniz. Daha kahvaltıdan kalkmadan öğle yemeği teklifi aldım. Urla Belediyesi’nin düzenlediği yemek yarışmasında kızı Sevkan Erdoğan ile kaşarlı karides güveç ve ahtapot güveç yemekleriyle birinci olan Emine Hanımın Yeri sahibi Emine Güner, “Ahmet beye sardalya flato ve eminenin ev köftesinden yedirmeden göndermem” diye haber göndermiş.

Yemek şenliğini kaçırmayın
Davete icabet etmemek saygısızlık olurdu. O zamana kadar bir kapı daha yaptım. TRT’den emekli üstat televizyoncu Yıleri Atamer abinin 21 yıl önce yaptırdığı Akkum’u panoramik gören evinin balkonunda kahve içtim. Misafirperver Sevinç Atamer’den Özbek Köyü ve Akkum’u nasıl keşfettiklerini dinledim. Özbek Köy’den en kısa zamanda ayrılmazsam 90 kilonun altına inemeyeceğimi anladım. Urla’nın şirin ve sımsıcak Özbek Köyü’nden ayrılmak tabi ki kolay olmadı. Ancak mayıs ayının son haftasında ilkini yapacakları geleneksel Özbekköy Yemek Şenliklerini kaçırmayacağım. Bu yazıyı okuyanlar bir tarafa not alsınlar o lezzetleri tatmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü herkes davetli.

Nasıl gidilir
Özbek, İzmir'e 50, Urla'ya 7 km.uzaklıkta sahil köyüdür. İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilerek, İzmir'in mahallesi statüsü kazandırılmıştır. Üçkuyulardan belediye otobüsü ve minübüs çalışıyor.

Ne yenilir içilir
Sabah kalvatısını Acar Cafe’de akkum yongası ve Özbek Katmeri yiyebilirsiniz. Öğlen ise Emine Hanımın yerinde(0232-7530309) sardalya flato ve eminenin ev köftesini deneyin. Eğer balık ve deniz ürünleri düşünüyorsanız zaten tek olan Akın Restoranı tavsiye ederim. (02327530303)

Nerede Kalınır
Taş evleriyle ünlü Özbekköy ev pansiyonculuğuna hazırlanıyor. Şu anda tek pansiyonu Çekiçoğlu (0232- 7530513-7530573)

YORUM YAZ
Arşiv