3 aydır düşüyor

  • 0
  • 1.067
Yazı Boyutu:

Avrupa Birliği’ndeki ekonomik krizin derinleşmesi, komşu ülkelerdeki siyasi krizin uzaması, Ege Bölgesi ihracatının son üç ayda üst üste gerilemesine yol açtı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin Eylül ayında kayda aldığı ihracat yüzde 5’lik düşüşle 946 milyon 146 bin dolara geriledi. EİB’nin Temmuz ve Ağustos ayında da ihracatı 2011 yılının aynı aylarının gerisinde kalmıştı.
 
2012 yılı başında yüzde 10 ihracat artış hedefi koyan Ege İhracatçılar, son 3 aydaki ihracat performansındaki düşüşle hedeften uzaklaşmış oldu. Ocak – Eylül döneminde Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracat yüzde 1’lik artışla 8 milyar 519 milyon dolar olurken, son bir yıllık dönemdeki ihracat rakamı ise yüzde 2’lik artışla 11 milyar 438 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinden 6 tanesi, Eylül ayında, 2011 yılı Eylül ayı ihracat rakamlarının üzerine çıkarken, 6 tanesi geçen senenin aynı döneminde yaptıkları ihracat rakamını geçemedi.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 143 milyon 90 bin dolarlık ihracat kaydıyla en fazla ihracat gerçekleştiren birlik olma özelliğini korumasına karşın, 2011 yılının Eylül ayına göre ihracatı yüzde 33 gerilemekten kurtulamadı.
 
Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin ihracat sezonunun başlamasıyla birlikte ihracatta hareketli günler geçiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyeleri, yüzde 2’lik artışla 114 milyon 185 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı ve en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektör konumuna yükseldi.
 
HAZIRGİYİM 1 YIL SONRA İHRACATINI ARTTIRDI
2011 yılı Eylül ayından bu yana ihracatı sürekli gerileyen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2012 yılının Eylül ayında bir yıl aradan sonra ihracatını arttırma başarısı gösterdi. EHKİB’in ihracatı Eylül ayında yüzde 21’lik artışla 72 milyon 933 bin dolardan, 88 milyon 237 bin dolara çıktı ve en fazla ihracat yapan üçüncü birlik oldu.
Ege Bölgesi’nin önemli ihraç ürünlerinden olan maden ve doğaltaş sektörü Eylül ayında ihracatta yüzde 2’lik düşüş yaşadı ve 78 milyon 606 bin dolarlık ihracatla Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde en fazla ihracat yapan dördüncü sektör oldu.
Başarılı bir yıl geçiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’de, Mamul ürün ihracatındaki gerileme nedeniyle Eylül ayında yüzde 6’lık bir düşüş gösterdi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 61 milyon 413 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan beşinci sektör oldu.
İhracatın yıldız sektörlerinden olan Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, yüzde 3’lük artışla 50 milyon 499 bin dolarlık ihracat rakamını yakaladı ve altıncı sektör oldu. Ege Tütün İhracatçıları Birliği ise, yüzde 6’lık azalışla 49 milyon 615 bin dolarlık dışsatım gerçekleştirdi.
 
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği yüzde 35’lik artışla 34 milyon 722 bin dolarlık döviz girdisini Türkiye’ye kazandırdı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ise 18 milyon 873 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
 
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı ise yüzde 39’luk sert düşüşle 15 milyon 568 bin dolara geriledi ve ihracatı en fazla gerileyen birlik oldu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Eylül ayında yüzde 47’lik ihracat artışıyla 12 milyon 228 bin dolara ulaştı ve uzun bir aradan sonra başarılı bir performansa imza attı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 4’lük artışla 7 milyon 832 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek son sırada yer aldı.
 
HEDEF MEVCUT İHRACATI KORUMAK
Ege Bölgesi’nin ihracat performansının Avrupa Birliği’ndeki ekonomik kriz ve yakın coğrafyamızdaki siyasi kriz nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde yürütülen pazar ve ürün çeşitlendirme çalışmaları ile ihracatta mevcudu korumayı başardıklarını ancak yüzde 10’luk ihracat artış hedefinin gerisinde kaldıklarını söyledi.
 
Son 4 aylık süreçte döviz kurlarındaki erimenin ihracattaki kötü performansı tetiklediğine işaret eden Türkmenoğlu, “Bu sürecin uzun sürmeyeceğini, yakın coğrafyamızdaki siyasi krizin yakın zamanda sonuçlanacağını tahmin ediyoruz. Siyasi istikrarın sağlanması ve döviz kurlarında rekabetçi bir seviyenin yakalanmasıyla birlikte ihracatın başarı çizgisini tekrar yakalayacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv