Alın terimizi akıl terimizle birleştirelim

  • 0
  • 1.367
Yazı Boyutu:

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Celal Bayar Üniversitesi’nde gençlere girişimci olmalarını öğütlerken, Türkiye’nin üretim kadar Ar-Ge ve inovasyona, küresel marka yaratmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.
 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, iş hayatında başarıya ulaşmanın sırrının “alın terinin akıl teriyle birleştirilmesinden” geçtiğini söyledi. Günümüzde yükselen değerin memurluk değil girişimcilik olduğunu vurgulayan Yorgancılar, başta KOSGEB olmak üzere çeşitli kuruluşların verdiği desteklerden yararlanılmasını önerdi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Celal Bayar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nun düzenlediği Kariyer Günleri kapsamında üniversiteli gençlere “Değişimde ve Başarıda Akıl Terinin Sırrı” konulu bir konferans verdi. Prof. Dr. Meltem Onay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansta gençlere Edison’un “Dehanın yüzde 99’u ter, yüzde 1’i ilhamdır” sözünü hatırlatan Yorgancılar, “Türkiye eğer dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyorsa, eğer biz genç nüfusumuzla övünüyorsak, akıl terini alın teri ile birleştiremediğimiz sürece başarıya ulaşmamız mümkün değildir” dedi.

Küresel ekonomik krizin geleceğe dönük politikaların geliştirilmesini de zorunlu kıldığını vurgulayan Yorgancılar, Türkiye’nin zayıf ve güçlü yönlerini, fırsat ve tehditlerini iyi değerlendirerek geleceği planlaması gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin üretim kadar Ar-Ge ve inovasyona, küresel marka yaratmaya ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Ender Yorgancılar, “Eskiden pamuğu toplayıp satmak, yağ çıkarmak ve iplik yapıp çuval dokumak başarıydı. Sonraları tekstil ve hazırgiyimde söz sahibi olmaya başladık, modayı öğrendik. Yurt dışından aldığınız kıyafetlerin kumaşı, dikimi Türk Malı ama üzerinde başka etiket var. Simidi simitçiden almak başka, simit sarayından almak başka. Kumu cam yaparsanız metrekaresi 1.5 dolar, bilgisayar çipine dönüştürmeyi başarırsanız 17 bin dolar. İşte akıl teri budur. Bugünün konuları markalaşma ve inovatif ürünlerdir” diye konuştu.

Öğrencilere kendi iş ve sosyal yaşamından da örnekler veren Yorgancılar, kendi harçlığı için Kemeraltı girişinde bardak satmasını, 1971’deki Akdeniz Oyunları’nda Atatürk Stadında yabancı konuklara yer göstericiliği yapmasını anlatırken, okulun önündeki kermesi de öğrencilerin ilk girişimcilik örneği olarak nitelendirdi. Değişim sürecinin öğrettiği temel unsurun girişimcilik olduğunu belirten Yorgancılar, eskinin gözde meslekleri memurluk ve askerliğin “out”, girişimciliğin “in” konumuna geldiğini anlattı.
 
Projeniz olsun, para bulunur
Ender Yorgancılar, ülkenin kalkınması ve zenginleşmesini hızlandırmak için fırsatları görüp analiz edebilmek olan girişimciliği kişisel merakın körüklediğini hatırlatırken, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Amerikalı iki üniversite öğrencisinin ileri vizyonu ve inancı ile milyonlarca insanın faydalandığı bir arama motoru olan Google, şu an dev bir marka oluşturmuş durumda. Teknoloji dünyasında çığır açan yeniliklere imza atan Steve Jobs’un Apple ile olan başarısı ortada. TOBB ETܒde okuyan bir öğrencimiz ürettiği gaz altı kaynağı teknolojisi sayesinde daha mezun olmadan buluşuyla her ay binlerce dolar kazanıyor. Endüstri Mühendisliği’ndeki bir kız öğrencimiz staja gittiği Arçelik’in Eskişehir’deki buzdolabı fabrikasında forkliftlerin kullanımına ilişkin hazırladığı raporla 1 milyon liralık enerji tasarrufu sağladı. Parayı nereden bulacağım diye düşünmeyin. Projeniz olsun, KOSGEB başta olmak üzere bunu hayata geçirmenizi sağlayacak destekleri veren kurumlar var. Biz EBSO olarak üniversitedeki bilgi birikiminin sanayiye aktarılması amacıyla Üniversite Sanayi Koordinasyon Kurulu’nu oluşturduk. Akıl terini alın teri ile birleştirip buna bir de cesareti eklediğinizde ortaya yeni Apple’lar, Google’lar ve chipler çıkar.”
Gençlerin Türkiye için çok önemli birer değer olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “Başarı için sihirli değneğe ihtiyacınız olmadığını, yapmanız gereken şeyleri, sorumluluklarınızı zamanında eksiksiz ve sabırla, hevesle hayata geçirebilmek olduğunu unutmayın. Heyecan duyulmayan hiçbir iş başarılamaz” diye konuştu.
 
Birtakım şeyleri başarabilmek için iyi bir takım şart
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar’ın Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerine verdiği konferansta mihenk taşı niteliğindeki bazı öğütleri şöyle sıralandı:
  • Hırslı ve sabırlı olun. Sebat edin.
  • Dürüstlük ve çalışkanlık üstünlük değil zaten olması gereken özellikler. Paylaşmayı, bir takımın parçası olarak hareket etmeyi bilin. Aklınızı işinize verin. Bencil olmayın.
  • Küresel rekabette ayakta kalabilmenin yolu fark yaratmaktan, sıra dışı girişimlerden, katma değer yaratmaktan geçer. Kendi içinizde değil dünya ile yarışın.
  • Hata yapmaktan korkmayın, moralinizi bozmayın, pes etmeyin. Yere düştüğünüzde ayağa kalkacak gücünüz olsun. Atatürk pes etseydi bugün Türkiye Cumhuriyeti olmazdı.
  • Sevdiğiniz işi yapın. Gözlerinizi hedefinizden ayırmayın. Büyük yolculuklar küçük adımlarla başlar. Girişken olun, aklınızı zorlayın.
  • Teknolojik gelişmeleri takip eden, kendini geliştirmeye zaman ayıran kişilerin her zaman bir adım öne geçme şansları vardır.
  • Size katma değer sağlayacak, destekleyecek, yeni fikirlere açık arkadaşlarla bir arada olun. Aynı dili değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır.
  • Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız başlayamazsınız. Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız vardığınız yerin de bir önemi yoktur.
  • Hayatta iş ve eş seçimi çok önemli. Çünkü bunlar her gün değiştirebileceğiniz şeyler değil.
  • Şirketi yönetmek maç gibidir. Kazanmak istiyorsak yöneticiden çalışana hep birlikte sahada olmalıyız.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirli İzmir Gibidir

Çandarlı’da Hıdırellez Coşkusu

Buca ‘üç fidan’ı unutmadı

İESOB Ulaşımda başarı çıtasını yükseltti…

Yaralı kediye sahip çıktı

Başkan Mutlu, Pilav Günü’ne katıldı

Arşiv