Artık ihracat potansiyeli ürünlere sahibiz

  • 0
  • 910
Yazı Boyutu:

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan , Ege Üniversitesi’nin düzenlediği “Savunma Sanayiinin Mevcut durumu, Sanayileşme ve Teknoloji Yönetimi” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Güldoğan, Prof. Dr. Yusuf Vardar(MÖTBE) Kültür Merkezi’nde  gerçekleştirilen konferansta, savunma sanayiinin bugünkü  durumunu, savunma tedarik sistemini, savunma sanayiinin gelişimi ve stratejisini anlattı.
Konferansa Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz,  Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Atilla Silkü ve Prof. Dr. Süer Anaç,  Ege Meslek Yüksek Okulu (EMYO) Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş’in yanı sıra çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.
Sedat Güldoğan, “Savunma Sanayii çok önemli. Sanayileşmenin yaşam döngüsü; ihtiyaç- Sanayii- Teknoloji ve İnsan Kaynağı şeklinde devam ediyor. Stratejik planlamaya imkan vermesi, teknoloji üretmeye ve sahipliğe imkan vermesi açısından stratejik öneme sahip” dedi.  Savunma sanayiinin bugününe vurgu yapan Güldoğan, “Artık bu sektörde ihracat potansiyeli olan ürünlere sahibiyiz. Asıl mesajımız 2012- 2016 döneminde teknolojik üstünlük sağlamak.” diye konuştu. Sedat Güldoğan, üniversitelerin ve sanayi kuruluşlarının da işbirliği içerisinde olması gerektiğine vurgu yaparak, Savunma Sanayii’ndeki genel çalışmaları ve hedeflerinden söz etti.
Türkiye’de sektörel bir yapılanmanın olduğunu ifade eden Müsteşar Yardımcısı Güldoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “2000’lerden sonra yeni bir kırılım noktası gerçekleştirdik. Hazır alım yerine tasarım ve ihracat süreci kurgulanmaya başladı. Bu kurgu içerisinde çeşitli modeller kullanıyoruz. Baştan tedarik modelini iyi kurgulamazsak ne sanayileşme ne de teknoloji yönetimi yapma şansımız yok. Bu kurguyu da ihale sürecinden önce yapıyoruz. Bundan sonraki önceliklerimiz, bunu yurt içinde yapılabildiğinin sorgulanması şeklinde gerçekleşiyor.  Hava, kara ve deniz sistemlerinde durum böyle. Son dönemde hazır alımlar yüzde 10’lara kadar indi.  İki büyük uçak projesinin de içindeyiz.
2003’ten bu yana sektörün büyüklüğü 2 kat daha arttı. Bugün Savunma Sanayii 2, 7 milyon dolarlık ciro üretiyor. Stratejik hedeflerimiz doğrultusunda yüzde 2’ler den yüzde 52’lere geldik.
Biz tedarik üzerinden sektörü yönetmeye çalışıyoruz. Savunma Sanayii sektörü bu anlamda da gerçekten önemli. Tüm çalışmalarımızı belirli bir olgunlukta götürebildiğimiz sürece başarılı olacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
Konferansta konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, “ Ege Üniversitesi heyecanlı günler yaşıyor. Böyle büyük paylaşımlar sayesinde ortak aklın bizleri nereye getirdiğini değerlendirmiş oluyoruz.  Savunma Sanayii kuruluşlarıyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve bu da bizim gücümüzü daha da artıracağı inancındayım” dedi.
EMYO Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş ise, “Havacılık ve Uzay kümelenmesi Derneği’nin oluşması ve Ege Üniversitesi olarak bu kümelenmenin içerisine girdik. Bu sayede bizde savunma sanayii ile tanıştık. Savunma Sanayii desteği ile çok şey öğrendik.  Desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Konferansın sonunda Prof. Dr. Yılmaz, Sedat Güldoğan’a plaket takdim etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv