Arya Kamalı’dan 101 Kemeraltı Efsanesi

1986 yılında İran’dan gelerek İzmir’e yerleşen, T.C. vatandaşı olan, kendini İzmirli hisseden, İzmir’in tarihsel yapısına, güzelliklerine, özellikle de Kemeraltı ve Kızlarağası Hanı’na adeta aşık olan Çağdaş Minyatür Sanatçısı ve Eğitmen Arya Kamalı, 1994 yılında restorasyonu biten Kızlarağası Hanı’nda kendisine atölye ve galeri açtı.

  • 0
  • 2.823
Arya Kamalı’dan 101 Kemeraltı Efsanesi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

1986 yılında İran’dan gelerek İzmir’e yerleşen, T.C. vatandaşı olan, kendini İzmirli hisseden, İzmir’in tarihsel yapısına, güzelliklerine, özellikle de Kemeraltı ve Kızlarağası Hanı’na adeta aşık olan Çağdaş Minyatür Sanatçısı ve Eğitmen Arya Kamalı, 1994 yılında restorasyonu biten Kızlarağası Hanı’nda kendisine atölye ve galeri açtı. Yerleştiği günden bu yana o kadar çok gezdi ki İzmir’i köklü bir İzmirli kadar iyi tanır hale geldi. Özellikle Kemeraltı’nı…

Kızlarağası Hanı’ndaki işyerine gelip giderken farklı yolları tercih eden sanatçı, İzmir’de ve Kemeraltı’nda büyük kısmı saklanmış, kamufle edilmiş, inanılmaz güzel binaları keşfetti. Lokasyon olarak Kemeraltı’nın farklı özellikleri vardı ve bu güzelliklerin insanlara anlatılması gerektiğine inanmaya başlamış, geliş gidişlerinde kendine sorduğu “Kemeraltı için bir şey yapabilir miyim?”  sorusunun cevabını yine kendisi bulmuştu...

101 kemeraltı efsanesi’nin yaklaşık 2 yıllık proje olduğunu ve başlarken hedefleri bulunduğunu söyleyen Kamalı, projeyi şöyle anlattı: “Güçlü bir sosyal proje olsun, bir çok sanatçı ile olsun istedik, başardık ve 74 sanatçı yer aldı. Kitap olsun istiyordum; hem de olabildiğinin en iyisi oldu. Hesapta yoktu ve uluslararası bir proje oldu. Aksilikler, gecikmeler de oldu. Bütün bunlara rağmen Kemeraltı için göğsümü gere gere, gerçekten “kaliteli ve kalıcı bir eser bıraktık” diyebiliyorum. Hem de sessiz sedasız, hem de hiç kimsenin suyundan, sabunundan kullanmadan  pandemi dönemin çok zor şartları altında…
Proje duyurusunu yaptığımızda pandemi dönemi başlamıştı ve geri çekemedim. Biraz da kaderci oluşumun getirisiyle devam dedim. İyi ki de devam ettim.

101 Kemeraltı efsanesi kitabı sosyal bir proje mi olsun? tek başıma mı yapayım? Düşüncesi bir süre zihnimi meşgul etti. Açıkçası tek başına yapmak bir çok yönden daha kolaydı. Mesela zaman, mesela kalite, mesela uyum ve sayabileceğim daha çok şey vardı ama tercihimi zor olandan yana kullandım ve bir çok sanatçı ile oluşabilecek bütün dezavantajları avantaj olarak değerlendirdim ve yola çıktım.
İki yıllık çalışma sona erdiğinde büyük çoğunluğu minyatür olmakla birlikte yağlı boya, sulu boya, tezhip, ebru, çini, hat, mozaik, naht gibi plastik sanatların farklı dallarından da yapıtlar yer almıştı. 

Bir harita ki; saat kulesinden başlar bir güzergah gibi bütün binaları anlatır ve  gezdirir. Ortasında bütün Kemeraltı sürreal minyatür bakışı ile karşınızda ve uluslararası bir proje olması nedeniyle de hem Türkçe ve İngilizce. Her sayfa eserin konusu, renkleri ve formatına göre ayrı ayrı tasarım yapıldı ve bir bütün olarak bir harika kitap oldu. Bu proje yaşadığım en uzun soluklu heyecanlı işlerimden oldu. İyi ki böyle oldu çünkü büyük tecrübe ve kazanım oldu benim için ve yapraklarını süsleyen 101 eserin yer aldığı 24 x 34 boyutlarında 240 sayfalık, lüx kuşe kağıt, sıvama kapak ve gömlek ile devleşerek  “101 Kemeraltı Efsanesi” adıyla doğdu… 

Bu proje de bana yardım eden çok sayıda arkadaşım oldu ve bir bölümünde kitapta onlardan söz ettim. Bu proje bir tren yolculuğu gibiydi, binenler oldu, inenler oldu. Hepsinden sonsuz teşekkür ediyorum…

Bir özeleştiri yapmam gerekirse; sanırım kitabın tanıtımında gereken ihtimam ve programlamayı yapmadım, (bu da bir az sanatçı kişiliğimden kaynaklanıyor) ticaretini sonra diye düşünmüştüm. Sanırım bu konu biraz zaman isteyecek. Yalnız, bu arada bir eleştirim olacak ama kime bilmiyorum... Bu eleştiriyi bu kitaba ve sanatçılarını sahip çıkması gereken kişiler, hiç oralı olmayan kişiler üzerine alabilirler. Ve, buda trajikomik…

Geliri; hazırlıkları dolu dizgin süren bir sonraki proje için kaynak olarak kullanılacak olan  “101 Kemeraltı Efsanesi” İzmirli olan ve İzmir’e Kemeraltı’na sevdalı olanların kitaplıklarında mutlaka yer alması gerekli ve geleceğe miras bırakılabilecek olan bu eser; Kızlarağası Hanı No:101 no  da kendisinden alabilecekleri gibi,  arya_msm_@hotmail.com  e-posta adresi, 0539 4215600 no lu telefon aracılığının yanı sıra: sanatkitaplari  aracılığıyla isimlerine imzalanmış olarak kargo gönderimiyle satın alınabilecek.. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv