Asya-Pasifik pazarının en büyük gıda fuarı FOODEX JAPAN’dan yeni iş fırsatları

  • 0
  • 957
Yazı Boyutu:

05-08 Mart 2013 tarihlerinde Japonya’nın Chiba kentinde gerçekleşecek olan, Asya-Pasifik pazarının en büyük gıda fuarı olma özelliği taşıyan Foodex Japan 2013 38.Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı, ihracatçılara yeni iş fırsatları sunuyor.
 
05-08 Mart 2013 tarihleri arasında Japonya’nın Chiba kentinde Makuhari Messe (Nippon Convention Center)’da düzenlenecek olan Foodex Japan 2013 38.Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’nın Türkiye milli katılım organizasyonu, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin onaylarıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilecek. Fuara katılım sağlayacak ihracatçılar, Ekonomi Bakanlığı tarafından, Japonya’nın hedef pazar olarak belirlenmesi nedeniyle fuar katılım masraflarının yüzde 50’si yerine, yüzde 70’i oranında destekten yararlanabilecek.
 
Tarım ve gıda ürünleri ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü ithalat yoluyla karşılayan Japonya’nın gıda ve içecek sektörü için önemli bir pazar niteliği taşıdığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, ”Yıllık 60 milyar dolarlık gıda ithalatı yapan Japonya, tarım ve gıda ürün ihtiyaçlarının büyük bir kısmını ithalatla karşılıyor. Türklere karşı müthiş sevgileri var. Sizden bir kez mal aldıkları zaman sizi unutmazlar. Herkes bu ülkeye mal satmak istiyor. Tek şartları var, o da kalite” diye konuştu.
 
Türkiye genelinden Japonya’ya yapılan ihracat rakamlarına bakıldığında, 2011’in ilk 9 aylık döneminde 200 milyon 698 bin dolar olan ihracat rakamının 2012’nin aynı döneminde 227 milyon 412 bin dolara yükseldiğini kaydeden Alper şöyle devam etti; “Ege İhracatçı Birlikleri ihracat kayıt rakamlarında ise 2011’in ilk 9 aylık döneminde Japonya’ya yapılan ihracat rakamı 30 milyon 740 bin dolar iken 2012’nin ilk 9 aylık döneminde yaklaşık yüzde 30 oranında artış göstererek 39 milyon 897 bin dolarlık dışsatım rakamına ulaştı. Hedefimiz ilk aşamada Japonya’nın gıda ithalatında yüzde 1, orta vadede ise yüzde 5’lik pay almak.”
 
2013’ün Hedef Ülkelerinden Japonya’da Gerçekleşecek Olan Foodex 2013 Katılımcılarına Yüzde 70 Oranında Destek Sağlanıyor
 
Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenen 2013 hedef ülkeler arasında yer alan Japonya’da gerçekleşecek olan Asya-Pasifik pazarının en büyük fuarı olarak sayılan Foodex Japan Fuarı’nın, yüzde 70 oranında desteklenmekte olduğunu belirten Sezmen Alper, 2012 yılında düzenlenen Foodex Japan Fuarı’na, 72 ülke ve bölgeden toplam 2 bin 391 firma ve 74 binin üzerinde ziyaretçi katıldığını hatırlatarak, “Fuar, Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2009/5 Sayılı Tebliğ”i çerçevesinde devlet desteği kapsamında olup, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş şirket niteliğini haiz firmaların 15 bin ABD dolarını aşmamak kaydıyla katılım bedelinin ve standlarında görevlendireceği en fazla 2 firma temsilcisinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının yüzde 70’i kadar destekten faydalanabileceklerinin, şahıs firmalarının ise devlet desteğinden faydalanamayacağı bilgisini verdi. Alper, Foodex Japan 2013 38.Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’nın, ihracatçıların ürün tanıtımlarını yapabilmeleri ve Asya-Pasifik pazarında iyi bir yer edinebilmeleri için önemli bir fırsat olduğunu bildirdi.
 
Fuara desteksiz m2 katılım bedeli nakliye dahil 1165 ABD $/m2, nakliye hariç 1080 ABD $/m²’ olduğu belirtilirken, bu fiyata yer kirası, stand inşaatı ve dekorasyonunun, sergilenecek ürünlerin havayolu nakliyesinin (tek yön gidiş) taze ve dondurulmuş ürünler hariç), temizlik, aydınlatma giderlerinin, internet bağlantısının, fuar basılı-online katalogunda ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından katılımcılar için hazırlanacak katalogda yer alma ile genel tanıtım giderleri ve standlarda ikram hizmetlerinin de dahil olduğu belirtiliyor.
 
FOODEX’TE HANGİ ÜRÜNLER OLACAK?
EİB Genel Sekreteri Sezmen Alper, Japonya’ya deniz ürünleri, domates salçası ve konserveleri, turşular, makarna çeşitleri, kuru meyveler (kuru kayısı, çekirdeksiz kuru üzüm, antep fıstığı, kuru incir), fındık, zeytin ve zeytinyağı, un ve unlu mamuller, bitki çayları ve şifalı bitkiler ile baharatlar, şekerlemeler, süt ürünleri, şarküteri ürünleri (et ve et ürünleri hariç), diyet ürünleri, yumurta, kanatlı eti ve ürünleri, dondurulmuş gıdalar, meyve ve sebzeler, gıda katkı maddeleri, organik gıdalar,  hazır çorbalar, çeşniler, bira, brendi, likör, sert alkollü içecekler, viski, şarap, meyve suyu, maden suyu, diğer alkollü ve alkolsüz içecekler vb. gıda ve işlenmiş tarım ürünleri sektöründe uluslararası standartlara uygun ürün üretimi yapan ihracatçıların Foodex Japan 2013 38.Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’na katılmaları önerisinde bulundu. 
 
05-08 Mart 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek fuara katılmak isteyen firmaların 3 bin ABD $ tutarındaki katılım payı peşinatı ödeme dekontu ile birlikte başvuru formunu, en geç 15 Ekim 2012 tarihinde mesai saati bitimine kadar Ege İhracatçı Birlikleri Fuarlar Servisi’ne ulaştırmaları bekleniyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv