Basamakları atlayarak değil adım adım çıkmalısınız

  • 0
  • 681
Basamakları atlayarak değil adım adım çıkmalısınız
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gazeteci adayları ile bir araya gelen Can Suphandağlı, “Ulusal basında gözünüz olmasın. İlk önce memleketinizde temelinden toprağından kökünüzü salarsanız çok güçlü olursunuz. Ulusal basın diye diretirseniz çok kolay harcanabilirsiniz. Bugün medyanın iyi yerlerinde olan gazetecilerin hepsi İzmir’de yetişmiş sağlam temelleri olan gazetecilerdir” diye konuştu.
Ege Telgraf Gazetesi Genel Koordinatörü Can Suphandağlı, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü  Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı’nın  “Basında Güncel Gelişmeler” dersi kapsamında iletişim fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi. Suphandağlı, “Türkiye’de ki Yerel Medya ve Akşam Gazeteciliği” hakkında konuştu.

Bütün yaşamı boyunca gazetecilik kültürü ve değerleriyle yetişen  Suphandağlı “ Ege Telgraf 1960 yılında kurulan bir gazete. İzmir’in en köklü ve eski gazetelerinden biri. 1984 yılında Sezer Doğan gazeteyi satın alarak gazetenin sahibi oldu.  Vefat ettiği 2004 yılına kadar gazetenin başındaydı. Kendisi vefat edince satmak ya da devretmek içimize sinmedi ve eşimle beraber biz gazetenin başına geçtik. Reklam departmanı olmadan mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

“TAVİZ VERMEDİK”
Can Suphandağlı, “Gazetecilik ilkelerinden taviz vermeden 2004 yılından bugüne kadar gazeteyi taşıdık. Türkiye’deki en eski gazete ve gazete kültürü İzmir’dedir. Yeni Asır, Ticaret Gazetesi, Ege Telgraf Gazetesi bunlardan bazılarıdır. Ege Telgraf Türkiye’deki akşam gazeteciliğinin öncülerinden ve akşam gazetesi ekolünü en son bırakan gazetedir. Bugün internet gazeteciliği neyse o zamanlarda da akşam gazeteciliği oydu. Saat en geç gündüz 4’te sahaya sürülüyordu. Akşam gazeteciliği çok önemliydi” diye konuştu.

“YERELDE KÖK SALIN”
Gazeteci adaylarına altın değerinde öğütler veren Suphandağlı,   “Ulusal basında gözünüz olmasın. Oralar çok fırtınalı yerler. İlk önce memleketinizde temeline toprağına kökünüzü salarsanız çok güçlü olursunuz. Ulusal basın diye diretirseniz çok kolay harcanabilirsiniz. Nasıl bu okul temelinizse yerel basında sizin için o olmalı. Basamakları atlayarak değil adım adım çıkmalısınız çünkü temeliniz ne kadar sağlam olursa o kadar güçlü olursunuz. Bugün medyanın iyi yerlerinde olan gazetecilerin hepsi İzmir’de yetişmiş sağlam temelleri olan gazetecilerdir” diye konuştu.

“DEVLET DESTEĞİ YETERLİ DEĞİL”
Gençlerin işsiz kalmasının sebebinin gazetelerin satış politikası ile ilgili olduğunu vurgulayan Suphandağlı, “Ege Telgraf gazetesi 56 yıldır ayakta kalmaya çalışıyor. Bugün 16 sayfalık Ege Telgraf gazetesinin maliyeti 1 TL iken 25 kuruşa satıyoruz. Her satıştan 75 kuruş zarara uğruyoruz. Devlet destek vermiyor değil fakat bu gazetelerin kalkınmasına yardımcı olmuyor. Bu durum Dünyanın her yerinde böyle. Bu meslek çok zor bir meslek, ama dünyanın en eğlenceli mesleğidir. Mesleğin diğer bir özelliği büyük gücü elinde bulunduruyor olmasıdır. Bu güçte soru sorabilme gücüdür. Medyanın 4. güç olduğunun kanıtıdır” dedi.
Öğrencilere katılımı için teşekkür eden Suphandağlı, “Ne olursa olsun vazgeçmeyin’’ dedi. 
İZMİR(Ege Ajans/Gökçe Nur Avcı/Yıldırım Zorlu)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekâ, bütün yaşamımızı, sizin de mesleğinizi belirleyecek

‘Mavi yaka’ yerine ‘metal yaka’

Kurgusal duruşma’dan ödülle döndüler

Türkiye için yetiştirim model önerisi

İlk 500’deki yerini korudu

YÖKAK’tan kurumsal akreditasyon

Arşiv