Dr. Ahmet Soysal “Toplum su konusunda eğitilmelidir”

  • 0
  • 953
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Kaynakları ve Su Ürünleri Araştırma Topluluğu(EGESKUT) tarafından düzenlenen Ege Su Forumu 2009 kapsamında “Su ve Sağlık” konulu panel gerçekleştirildi.
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Ötleş’in “Sularda bulunan bazı kimyasal kirleticiler ve Ters Ozmos” adlı sunumunu gerçekleştirdiği panelde içme sularındaki kaliteye değinildi.
Doğadan ya da çeşitli yollarla sulara bulaşan bir takım kimyasal kirleticiler üzerinde duran Prof. Dr. Semih Ötleş “İçme ve kullanma sularında bulunan kimyasallar sağlık açısından çeşitli problemlere sebep olmaktadır. İçeriğinde zehirli maddeler bulunan bazı kimyasallar, Arsenik, civa, kadmiyum, krom, kurşun, nikel, selenyum, siyanürdür” dedi.
Ters Ozmos arıtma yöntemine dikkat çeken Prof. Dr. Ötleş “Ters Ozmos filtre edilmemiş suyun basınç uygulanarak, yarı geçirgen zardan geçirilme işlemidir. Bu uygulama suyun yapısındaki çözünmüş tuzları metal iyonlarını ve mikro organizmaları filtrelemede çok etkindir” dedi.

Susuz Yaşam Olamaz
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Soysal “Su ile ilişkili hastalıklar” konusunda bilgiler verdi. Susuz yaşam olmayacağını vurgulayan Dr. Ahmet Soysal “Son yıllarda hızlı nüfus artışı ve hızlı kentleşme sonucu sınırlı olan tatlı su kaynakları gereksinimi karşılayamaz hale gelmiştir. Dünya Sağlık Örgütünün(DSÖ) rakamlarına göre dünya nüfusunun yüzde 40’ı güvenilir olmayan kaynaklardan sağlanan suyu kullanmakta; her yıl 200 milyon insan su ile ilişkili hastalıklara yakalanmaktadır. Bu hastalıklardan bazıları tifo, kolera, viral hepatit-A. Korunma yolları suyun uygun yöntemlerde dezenfekte edilmesi, ve toplumun su kullanımı konusunda eğitilmesidir” dedi.

21. yüzyılın en büyük ihtiyacı su'dur
Ege üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği Öğretim  Üyesi  Yrd. Doç. Dr. İbrahim Eren Akçiçek ise “Küresel iklim değişikliğinin sebep olabileceği su kaynaklı sağlık sorunları adlı sunumunu yaptı. Küresel iklimlerin sel, fırtına, hortum ve kasırga vb aşırı hava olaylarına neden olabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Eren Akçiçek “Son 10 yılda 1960’lara kıyasla doğal afetlerin 3 kat arttığı görülmektedir. Sel felaketlerinden dolayı, boğulmalar, travmalar ve hipotermiden dolayı ölüm vakaları artmaktadır” dedi.
Küresel iklimle susuzda kalabileceğimizi belirten Yrd. Doç. Dr. İbrahim Eren Akçiçek “Yarı kurak bir ülke olan Türkiye’de suyun idaresi, temini ve kullanımı önemlidir. 21, yüzyılın en büyük ihtiyacı su olmaktadır” dedi. İZMİR(Ege Ajans)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gençlere anlamlı 19 Mayıs Hediyesi

İzmir-Cape Town iş birliği

Hıdırellez dileği barış, adalet ve refah

Karabağlar Hıdırellezle coştu

Başkan Mutlu Hıdırellez Şenliği’ne katıldı

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Arşiv