EBSO’nun Ankara gündemi: Yatırım, Üretim, Büyüme, Anayasa, Açılım, EXPO

  • 0
  • 717
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ankara’da bakanları ekonomi, yenianayasa ve açılım ağırlıklı bir gündemle ziyaret etti. Yatırımın, üretimin,büyümenin, istikrarın önemini vurgulayan EBSO Yönetimi, ekonominin yenidenTürkiye gündeminin ilk sırasında olmasını isterken bakanlardan da özellikle songünlerde hem yurt içinde hem de yakın coğrafyada yaşanan gelişmeler için“Endişe edecek bir durum yok. Herşey kontrol altında” mesajı geldi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı EnderYorgancılar, Meclis Başkanı Salih Esen, Yönetim Kurulu ve Meclis BaşkanlıkDivanı Üyeleri Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek,Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’dan sonraBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme BakanıBinali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile TürkiyeOdalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret etti.

 

Soru işareti kalmasın
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, ziyaretlerde yaptığıkonuşmalarda seçimlerini Türkiye’ye örnek atmosferde tamamlayan Oda olarakEBSO’nun misyonu ve vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifadeetti. Türkiye’de Gezi Parkı olayları ile birlikte faiz lobisiyle birlikte kurlobisinden endişe ettiklerini belirten Esen, “Reel ekonominin ikinci plandakalmasından endişeliyiz” dedi. Esen, sanayi üretimi için enerjinin vazgeçilemezolduğunu vurgularken, ticari faaliyetler için önemli bir yeri olan ÇekKanunu’nun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de ifade etti.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yurt içindeyeni anayasa hazırlıkları, açılım süreci, Gezi Parkı olayları, yurt dışındaözellikle ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamalarından sonraküresel ekonomideki çalkantılarla yakın coğrafyada Suriye ve Mısır’da yaşananolayların etkilerinin hissedildiğine dikkat çekti. Bütün bu gelişmeleryaşanırken Türkiye’nin rol model olduğunu, dünyada üretim batıdan doğuyakayarken genç nüfusuyla ülkemizin avantajlı konuma geldiğini belirtenYorgancılar, “Ancak toplumsal belirsizlik nedeniyle notumuzun kırılacağıkonuşuluyor. Yatırım yapacaklar için soru işaretleri oluyor. Merkez Bankasıpiyasaya müdahale amacıyla dolar sattı. Faizler yüzde 4.5’den 9.2’ye yükseldi.Kur lobisi, kar transferi lobisi çıktı. Türkiye’den son 10 yılda döviz ve borsakazançlarıyla hizmet gelirlerinden kar transferiyle 20 milyar doların üzerindepara çıktı. Ekonomi yönetiminin kamuoyunu bilgilendirerek soru işaretleriniortadan kaldırması gerekiyor” dedi.

 

Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracathedefine ulaşması için her yıl ortalama yüzde 6’nın üzerinde büyümegerçekleştirmesi gerektiğini savunan Yorgancılar, bunun da yatırımla, üretimleve bu üretimi destekleyecek enerjiyle olacağını bildirdi. Yorgancılar,Büyümenin, üretimin ve ihracatın özel sektör sayesinde gerçekleştirileceğineişaret ederken, “Bunu yapacak kapasitemiz ve inancımız var. Üretimin en önemligirdilerinden biri enerji. Türkiye’de bilimin ve çağın gereklerine uygun olarakkurulacak nükleer enerjiyi destekliyoruz. TRT payı, kayıp kaçak bedeli baştaolmak üzere elektrik faturalarındaki yüklerin kaldırılması sanayicininmaliyetlerini aşağı çekecektir” diye konuştu.

Ender Yorgancılar, 1982 Anayasası’nın ortalama 19-20 aydabir değişikliğe uğradığını hatırlatırken, “Türkiye mutlaka 2023 hedeflerineuygun sivil bir anayasa yapmalı. Bu birinci önceliğimiz. Anayasanın uzlaşmaiçinde tamamlanmasının gerekliliğini düşünüyoruz” dedi. Yorgancılar, açılımsürecinin de tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek dil, tek devlet ilkeleriçerçevesinde başarıya ulaşmasını desteklediklerini, bu konuda kamuoyundaki algıeksikliğinin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Türk Hava Yolları’nın İzmir’i aktarma merkezi yapması veyeni seferler koyması, yüksek enflasyon dönemlerinde konulan peşin vergininkaldırılması, bazı kuruluşların ödemelerini zamana yaymaları nedeniyle bunlaramal ve hizmet üreten sanayicilerin zor durumda kalmalarının önlenmesi deYorgancılar’ın gündeme getirdiği konulardan bazıları oldu.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar ayrıca, kentin veülkenin tanıtımına büyük katkı sağlayacak İzmir’in EXPO 2020 adaylığına verdiğidesteklere de teşekkür etti.

 

Endişeye gerek yok
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, EBSO heyetini kabulünde songünlerde yaşananların kendileri için sürpriz olmadığını belirtirken,“endişelenecek bir şey yok” mesajı verdi. Piyasalarda denge arayışınınolduğunu, hareketli dönemin bir süre daha devam etmesinin beklendiğini belirtenBabacan, “Bunca gelişmeye rağmen Türk Lirası en istikrarlı paradır. Bir algıeksikliği yaşanıyor. Türkiye krize girmez” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,EBSO heyetine “İzmir’in marka şehir olmasında sizlerle beraberiz” dedi. Ülkeninkalkınması, gelişmesi için bir gayret içine girdiklerini, bunun da sonuçlarınıgördüklerini hatırlatan Yıldırım, kente yapılan hizmet konularında siyasetinçıkarılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, “EXPO’yu yatırım şartı görmedik.EXPO 2020 İzmir’de olsun veya olmasın yatırımlar yine yapılacak. İzmir’in ihmaledildiğini, edilmesini kabul edemeyiz” diye konuştu.

 

Türkiye’nin milli iradenin tek başına anayasayapabileceğinin farkına varması gerektiğini savunan Yıldırım, “İlla birininyumruğu masaya vurup bu ülke için bunu layık görüyorum mu demesi lazım?Anayasa, bütün kesimlerin kendini temsil ettiğine inandığı bir metin olmalı.177 maddeden 48’inde anlaşma sağlandıysa, ‘Egemenlik kayıtsız şartsızmilletindir’ sözünün hayata geçtiğini düşünüyorum. 48 maddede daha anlaşılır.Türkiye geçmişte ayrışmanın bedelini ağır ödedi. Bu süreç bize asgarimüştereklerde anlaşabildiğimizi gösterdi. Herkes sonuç istiyor” dedi.

 

Binali Yıldırım, açılım konusunda bütün kesimlerin ayrışmayıdeğil empati yapmayı tercih etmesini isterken, Mısır ile Suriye’deki olaylarında kötü senaryolar gerçek olmadan sonuçlanmasını diledi.

 

Hedeflere birlikteulaşacağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, siyasiistikrar olmadan ve bu sürdürülebilir hale gelmeden ekonomide de istikrarolmadığını anlattı. Yıldız, “2023 hedeflerimize sanayicimizle, tüccarımızlaulaşmış olacağız” dedi.

Bakan Yıldız, elektrik faturalarındaki TRT payınıkaldırmanın seçim beyannamelerinde bulunduğunu anımsattı. Söz konusu payı ikikademe kaldırmayı amaçladıklarını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: "Yalnızyerine, bir basın organı üzerinde hükümetin vesayeti olmaması için, genelbütçeden pay almamak kaydıyla başka bir fonun bulunması şartıylafaturalarımızdaki TRT payını kaldırabiliriz. Yıllık yaklaşık 500 milyon liracivarında TRT'ye ayrılan payın herhangi bir ödenekten ikamesi yapılmadan, millibir kanalımızın böyle bir kaynağının kesilmesini doğru bulmam" diyekonuştu.

Yıldız, elektrikteki kayıp-kaçak konusunda 2015 sonuna kadarTürkiye'nin AB ortalamasını yakalamasını hedeflediklerini, 2 bölge dışında dakayıp-kaçak oranının yüzde 9,4 olduğunu ve AB ortalamasının altında bulunduğunuifade etti. Elektrikteki büyümenin ekonomideki büyümenin 2-2.5 katı olmakzorunluluğuna işaret eden Yıldız, 2012 yılını tüketimde yüzde 5.5 artışlakapattıklarını anlattı.

Türkiye’nin doğalgazı ucuza almamasına rağmen en ucuz satanülke olduğuna işaret eden Yıldız, elektrikte de su ve kömür kaynaklarınıkullanıp paçal yaparak en ucuz dördüncü ülke olduğunu, hem üreticiyi hem desanayiciyi koruduklarını bildirdi. Yıldız, nükleer santralin yapılıp devreyegirmesiyle birlikte doğalgazda 7.6 milyar dolarlık azalma sağlanacağınıaçıkladı. Yıldız, “Nükleer santralde yerli sanayiyi teşvik etmek amacıyla 515bin parçayla da sanayicinin hedefini ortaya koyduk” dedi.

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgazda kış aylarındakesinti olabileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız,Türkiye'nin Rusya, Azerbaycan, İran, Nijerya ve Cezayir gibi ülkelerle bukonuda kontratları bulunduğunu ve tüm ülkelerin bunlara dikkat etmelerigerektiğini söyledi.

İzmir ve Ege’nin maden zenginliğini vurgulayan Bakan Yıldız,özellikle kömürde çevreye rağmen değil çevreyi koruyarak, istihdam sağlayaraküretim ve kullanım gerçekleştirmeye çaba gösterdiklerini ifade etti.

EBSO örnek oda
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı RifatHisarcıklıoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın birlik ve beraberliğiyleTürkiye’ye örnek olduğunu bildirdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBBYönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı Salih Esen, YönetimKurulu ve Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’numakamında ziyaret ederek Ağustos ayında gerçekleştirilecek genel kurulda kendisinidesteklediklerini iletti.

EBSO’nun ziyaretinden memnuniyetini dile getirenHisarcıklıoğlu, “Ender kardeşime teşekkür ediyorum. TOBB’un hizmetlerinde büyükpayı var. Sizler de tolerans gösterdiniz ki burada da hizmet veriyor.Kendisiyle yakın çalışmaktan mutluyum” dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, EBSO’da en çok beğendiği özelliğinbirlik ve beraberlik olduğunu vurguladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Girişimcilik ve İnovasyon Çalışmalarına Yaşar İDEA İle Hız Veriyor

Ege'nin kimyevi maddeler ihracatı 6 milyar doları aşıyor

İşinizi severek yapın, dürüst çalışın, hayal bile edemeyeceğiniz başarı peşinden gelecek

Arşiv