EGELİ İŞADAMLARI ETİYOPYA’DAN MUTLU DÖND܅

  • 0
  • 1.690
Yazı Boyutu:

Türkiye İşadamları ve SanayicilerKonfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici veİşadamları Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda Etiyopya’nın Addisababa şehrine09-12 Mart 2012 tarihleri arasında düzenlenen Türkiye – Etiyopya Ticaret veYatırım Heyeti programına katılan ESİDEF Üyesi İşadamları anlaşmalarla döndü.
 
Etiyopya’nınAddisababa Şehrine ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara, İzmir Kalkınma Ajansı GenelSekreteri Ergüder Can, Etiyopya İzmir Fahri Konsolosu ve Küçükbay A.Ş YönetimKurulu Başkanı Ahmet Küçükbay ve bereberindeki 36 kişilik heyet ile gidenESİDEF üyeleri organizasyondan memnun döndü.
 
Amerika’danGeldik Afrika’ya Gittik
AddisababaSheraton Otelde gerçekleştirilen ticaret forumuna Etiyopya Ankara BüyükelçisiDr. Mulatu Teshome, Etiyopya Ticaret Odası Başkanı Mulu Solomon ve Dış TicarettenSorumlu Devlet Bakanı Ahmad Tusa ve 250 Etiyopyalı işadamı katıldı. ESİDEFolarak Dünya’nın çok farklı coğrafyalarına organizasyon gerçekleştirdikleriniifade eden ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara ‘‘Federasyon olarak yurt dışınagötürdüğümüz heyetlerin organizasyonlarını çok önemsiyoruz. İki hafta önceAmerika da idik. Şimdi ise Afrika Birliğinin Merkezi Etiyopya’dayız. TürkMüteşebbisi olarak Dünyanın hangi ülkesinde ticaret var ise oraya gitmeyi veürünlerimizi pazarlamayı karşılıklı alışverişi geliştirmeyi hedefliyoruz. Ancakbu sayede 2023 yılı için konulan 500 Milyar Dolarlık ticaret hacmineulaşabileceğimizi düşünüyorum. Etiyopya’nın Başkenti Addisababa’yagerçekleştirdiğimiz bu gezi ile de birçok işadamı arkadaşım anlaşmalar yaptı veön görüşmeler gerçekleştirdi. Bizimle birlikte gelen 4işadamı üyemiz geridönmedi ve ertesi gün firmaları yerinde görüp inceleme ve ön anlaşma yapacak.’’dedi.     
     
 Forumdakonuşma yapan İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can ‘‘Etiyopyapazarı önemli bir pazar. Burada devlet ekonominin kalkınması ve gelişmesi içinbir çok destek ve teşvik veriyor. İki ülke arasında gerçekleştirilecekticaretin her geçen gün daha verimli ve yükselen bir ivme ile devam edeceğinizdüşünüyorum’’dedi. Ergüder Can’ın ardından söz alan Etiyopya Ticaret OdasıBaşkanı Molo Solomon ‘‘ Bugün burada görmüş olduğum iş yapmaya istekli veumutlu Türk İşadamları beni heyecanlandırdı. İki ülke arasında mevcut ticaretinpotansiyelimizin çok altında olduğunu düşünüyorum. Bu geliş gidişlerin artması,beraberinde ticaret hacminin genişlemesine neden olacaktır. Bu organizasyonugerçekleştiren ESİDEF heyetine çok teşekkür ediyorum’’dedi.
 
Kısaama çok verimli bir gezi oldu 
Etiyopya’nınfırsatlarla dolu bir pazar olduğunu ifade eden Etiyopya İzmir Fahri Konsolosuve Küçükbay A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay ‘‘Etiyopya gelişmekteolan bir ülke. Afrika Birliğinin merkezi olması bu ülkeyi daha da cazip halegetiriyor. Ticari anlamda bir çok yatırım ve ticaret imkanı olan bu ülkeyi ESİDEFüyesi işadamlarının yerinde görmesi çok güzel oldu. Burada faaliyet gösterenNecaşi Türk Okullarının oluşturmuş olduğu Türk sevgisi ve kredisi ile birçoksıkıntıyı aşıyoruz. Organizasyon kısa ama çok verimli oldu. Geliş gidişlerinkarşılıklı artması neticesinde ticari başarıların geleceğinidüşünüyorum.’’dedi. Etiyopya Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı olan AhmadTusa ‘‘Etiyopya’nın ticari gelişimi ve büyümesi ESİDEF üyesi işadamları gibiheyetlerin geliş gidişleri ile artacaktır. Ben burada ki hazirunun ticariolarak bir çok anlaşmaya imza atacağını düşünüyorum. Çünkü Türk Müteşebbislerindünyanın bir çok ülkesinde yapmış oldukları işleri biliyorum. Ümit ediyorum kiülkemizde de örnekleri olan Türk işadamı gibi işadamlarının sayıları artar. Bunoktada devlet olarak her türlü desteği vermeye hazırız’’dedi.
 
Etiyopyalılara Türk Lokumunu Sevdirecek.
Organizasyona Afyon dan katılan Döneroğulları Gıda YönetimKurulu Başkanı Abdullah Döner yapmış olduğu görüşmeler neticesinde Addisababada zincir marketleri sahibi firmaya numune olarak Türk Lokumu çeşitlerindengönderecek.
 
Tarım Makinaları Satacak
Organizasyona İzmir Ödemişten katılan Hidroseç  Makine A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı MustafaOvalı tarım ülkesi olan Etiyopya da bir çok firmaya ile ön anlaşma imzaladı.Ve  tarım sektöründe kullanılacak bir çokmakine ile tekrar Addisababa’ya gelecek.
 
Addisababa’nın PVC leri İzmirden Gidecek
Organizasyona İzmir den katılan Büker PVC Ltd. Şti. YönetimKurulu Başkanı Harun Çıplak inşaat sektörünün hızla geliştiği Addisababa da birçok firma ile ön görüşme yaptı. Ürünleri Etiyopyalı firmaları tarafından çokbeğenildi ve ve en kısa zamanda ticaret gerçekleşecek.
 
Etiyopya’ya Branda Satacak
Organizasyona Manisa’dan katılan İkbal Branda Ltd.ŞtiYönetim Kurulu Başkanı Bayram Taştepe yapmış olduğu görüşmeler olumlu geçti. Veheyet ile geri dönmedi ertesi gün firmayı yerinde görüp anlaşma imzalayacak.
 
Addisababa’ya Otel İnşa Edecek
Organizasyona İzmir’den katılan Nurem İnşaat Yönetim KuruluBaşkanı ve İzmir Genç İşadamları Derneği Başkan Vekili Refik Uzun yapmış olduğugörüşmelerde otel inşası teklifi aldı. Görüşmeleri devam eden yatırımın en kısazamanda başlaması bekleniyor.
 
Rakamlarla Etiyopya
Yüzölçümü: 1.127.127 kilometre kare
Nüfus: 85.8 Milyon
Kişi Başı GSYİH: 1.048
Büyüme Oranı:%7
İhracat: 2,9 milyar dolar
İthalat:8,4 milyar dolar
Resmi Dil: Amharikçe
Para Birimi: Birr

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv