Gelincik Projesi İzmir’de

  • 0
  • 1.074
Yazı Boyutu:

Ankara Barosu’nun şiddet gören kadınlara destek olabilmek amacıyla başlattığı proje kapsamında gönüllü elçilik yapan sanatçı Müjde Ar ve Ankara Barosu Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu İzmirli kadınlara Gelincik Projesi’ni anlattı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, sosyal kimliği, sanatçı kimli ile takdir ettiği Müjde Ar’ın ‘Gelincik Projesi’ne çok yakıştığını ifade ederek, “Kadına verdiği değerle, güçle, kadının siyasal yaşamdaki etkinliği ile öne çıkan bir kentte projeye öncülük etmekten gurur duyuyorum. Dünyanın her yerinde kadına şiddet oluyor ama biz de bazen kendine yapılanın farkına varamıyor ve hakkını arayamıyor. Haklarını nasıl arayacağını da bilmiyor. İşte biz belediye olarak eğitim ve bilinçlendirme seminerlerimizle kadınların bu konuda farkındalığını artırmaya çalışıyoruz. Bunu bir ölçüde de başardık” dedi. Tartan sözlerine şöyle devam etti:  “Kadın, ekonomik özgürlüğünü sağlamadan bazı şeyler olmuyor. Biz, 14 semt merkezimizde kadınları çeşitli kurslarla üretim yapmanın içine sokuyoruz. İyi kötü gelir elde ediyorlar. Yakında şehrin dört ayrı noktasına kadınlarımızın ürünlerini pazarlayacağımız vagonlar yerleştireceğiz. Bu noktalarda ürünlerini onlar adına satışa sunup, gelir elde etmelerini sağlayacağız. Yaşananlara seyirci kalamıyoruz. Elimizden geldiğince yanlışı düzeltmek için katkı koymaya çalışıyoruz.”

7/24 telefon açabilirsiniz
Ercan Karakaş ise, Konak Belediyesi’nin Sevgi Evlerini ve Halk Üniversiteleri’ni ziyaret ettiğini belirterek, “Hakan Tartan’ı kadınlara, gençlere ve çocuklara verdiği destekten dolayı kutluyorum. Bu ülkede 5 dakikada, bir kadın şiddete uğruyor. Kadın – erkek her alanda eşitliği, barış, huzur, özgürlük istiyoruz. Gelincik Projesi’ni de yürekten destekliyorum” dedi.      
Müjde Ar’ın Gelincik Projesi’nin elçisi olduğunu ifade eden Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu şiddet gören, saldırıya uğrayan kadınların Ankara Barosu’nun “Alo Gelincik Hattı”nı arayıp 7 gün 24 saat 365 gün destek alabileceklerini kaydederek, “Ankara Barosu, itilen, dövülen, ezilen, tecavüz edilen, psikolojik ve sosyolojik şiddete uğrayan tüm kadınlara destek amacıyla “Gelincik Projesi”ni başlattı. Biz şu anda sadece Ankara sınırları içindeki mağdur kadınlara hukuki hizmet verebiliyoruz ama Türkiye’nin dört bir yanından telefon alıyoruz. Telefona çıkan herkes avukattır. Telefon operatörü değildir. Diğer illerin de böyle bir sosyal sorumluluk projesi başlatacağını düşünüyoruz” dedi.
Feyzioğlu, Gelincik Projesi’nin, kadından özür dileme projesi olduğunu söyleyerek, “Her gün öldürülen, ezilen, kişiliği yok edilmek istenen, baskı altında tutulan, düşüncesini açıklaması en vahşi yöntemlerle engellenen kadınlarımızdan özür diliyoruz. 1.5 ayda bize telefonla ulaşanların sayısı 3 bini aştı. Bunlardan 45 kadının canını kurtardık. Sahip çıkıldığını gören kadına güven de geliyor” diye konuştu. Metin Feyzioğlu sözlerine şöyle devam etti:  “Gelincik Projesi ile Ankara Barosu şiddete uğrayan kadınlara artık bir telefon kadar yakın. Mağdurlar 444 43 06 (5 hat) numaralı hattan Baro’ya ulaşıp yardım talep edebilecek. Baro mağdur kadınlara danışmanlık hizmeti verecek, haklarını anlatacak. Şiddete uğrayan kadınların Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alması sağlanacak, gerekirse psikolojik destek de verilecek. Şiddet uygulayan kişinin evden uzaklaştırılması, varsa silah ve benzeri araçları teslim etmesi gibi tedbir kararlarının alınması sağlanacak. Boşanma, nafaka, velayet, tazminat davaları Baro’nun avukatlarınca açılacak. Kadın sığınma evlerine yerleştirilene kadar bizim himayemiz altında olacak. Kurulacak Gelincik Fonu ile zor durumda olan kadınlara maddi destek verilecek.”

Feyzioğlu: Demokrasi illüzyonu içindeyiz
Gelincik projesinin temelinde 3 amaç olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, bu amaçları şöyle sıraladı:  “Kadını ve çocuğunu korumak, baro olarak topluma avukatın kim olduğunu, sosyal işlevini anlatabilmek ve en önemlisi de bir demokrasi projesidir ‘Gelincik Projesi’. Şiddetin olduğu yerde, kadının horlandığı, ezildiği, söz sahibi olmadığı yerde demokrasi olmaz. Olsa olsa bu, demokrasi illüzyonudur.”  
Gelincik Projesi’nin tanıtım toplantısına sanatçıların da destek verdiğini ifade eden Feyzioğlu, yıllarca Kakılmış tiplemesiyle şiddet mağduru kadınların sembolü haline gelen Yasemin Yalçın ile ünlü oyuncu Müjde Ar’ın performans gösterileri olacağını, Pop Müzik Sanatçısı Ege’nin de sözü ve bestesi kendisine ait “Gelincikler” için bestelediği bir şarkıya klip çekileceğini ve bu sayede gelincikler adına gelir elde etmeyi planladıklarını belirtti. Feyzioğlu, projelerinin daha çok kadına ulaşması için maddi açıdan destek beklediklerinin de altını çizdi.
Sinema sanatçısı Müjde Ar da Gelincik Projesi ile artık şiddete maruz kadınların susmaması, korkmaması gerektiğini söyleyerek, “Hükümet her gün çılgın projeler açıklıyor ama hiç kadınlar için bir proje sunmadı. Bizim için de bir çılgın proje açıklamasını istiyoruz. Başlı başına bir kadın bakanlığı kurulmasını istiyoruz. Ankara Barosu’nun projesi içinde olmaktan çok mutluyum. Devletin yapması gerekeni Ankara Barosu yapıyor. Ezilen, şiddet gören kadının her aşamasında yanında” dedi.  
Ar, projenin sadece eğitimsizlerin değil, eğitimliler için de şiddete karşı farkındalık yaratacağını söyledi.
Avukat Metin Feyzioğlu ve Müjde Ar vatandaşın yoğun ilgi ve desteği karşısında mutlu olduklarını ve bu projelerini Türkiye’nin dört bir yanına giderek anlatacaklarını, yaygınlaşmasını sağlamayı amaçladıklarını belirttiler.
Dolu dolu geçen panelin ardından Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan konuklara Semt evlerinde hazırlanan anmalıklardan vererek birer çiçek sundu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Tarımın güçlü yarınlarına inanıyoruz

Kamuda Tasarruf Paketi Değerlendirmesi

Bu paket ilk adım olarak görülmeli

Zübeyde Hanım kabri başında anıldı

Karşıyaka tek yürek oldu, Zübeyde Anne’ye koştu!

Anneler Günü'ne özel ziyaret

Arşiv