Güneş enerjisine doğru proje ve sigorta şart

  • 0
  • 651
Yazı Boyutu:

üneş enerjisiyatırımlarında projelerin teknolojik ve ekonomik açıdan verimli olacak şekildeyapılması, işletme sırasında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı mutlaka sigortaettirilmesi gerektiği ifade edildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Enerji ve Enerji VerimliliğiÇalışma Grubu, güneş enerjisi konusunda teknik şartname hazırlama ve finansmantemini sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları, yatırım yapmak isteyenfirmalarla “Fotovoltaik Tesislerde Teknik ve Finansman Kriterler” konulubilgilendirme toplantısı ile paylaştı.

 İtalyan Energie Nuove SRL Teknik Müdürü Luca Mazzanti,fotovoltaik sistemlerde kullanılan modüllerin iklimsel şartlar, zamanla verimkayıpları ve panel yeterliliği gibi seçim kriterleri, inverter kabinlerininkuruluşu, doğru akım ve alternatif akım dönüşümleri, kayıplar, fotovoltaiktesislerin sigortalanması, çatı kaplama malzemelerinin fotovoltaik tesislerleilgili kriterleri, yatırım maliyetine göre amortismanlar ve bankalarınfinansman sağlama şartlarını kendi yaşadığı deneyimlerle aktardı.

Güneş enerjisi panellerinin 30-40 yıl arasında üretimyapması gerektiğini hatırlatan Mazzanti, şunları söyledi:  “Projeye göre iyi panel ve verimlilikhesaplarının çakışması gerekiyor. Her yerde aynı özellikteki panelikullanamazsınız. 25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda her derece için binde 5verim kaybı yaşanıyor. Panellerdeki enerjiyi doğru akımdan alternatif akımaçeviren inverterlerdeki arıza sistemin durmasına neden olur. Büyük kapasitelibir inverter yerine küçük kapasiteli çok inverter tercih edildiğinde sadecearızalanan inverter kadar üretim kaybı yaşanır ancak onun da bakım maliyetifazladır. Panellerin konulduğu kaideler sıcak daldırma galvaniz olmalıdır.Montaj sadece iki demir parçasının birleştirilmesi değildir, özenleyapılmalıdır. Malzeme seçimi kadar uygulama yapılacak çatının yapıldığımalzeme, taşıma ve rüzgar kapasitesi de çok önemlidir. Projenin ihtiyaçlara vetesisin kurulacağı yerin özelliklerine göre doğru yapılması çok önemlidir.Yıllık bakımlar bizzat üretici firmalar tarafından garanti altına alınmalıdır.Sadece kullanılan parçaların garantisi yetmez, malzeme ve üretim kayıpları,sistemin bütünü sigorta kapsamına alınmalıdır.”

Luca Mazzanti, güneşi izleyen tesislerde yüzde 30 daha fazlaenerji üretimi olacağı söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını, çevirme motorlarıbaşta olmak üzere gerek kullanılan malzeme gerekse bakım maliyetlerininfazlalığı nedeniyle optimum faydanın sağlanamayacağını ifade etti.

Türkiye’deki bankaların güneş enerjisi sistemlerinikredilendirmede isteksiz davrandıklarını ileri süren Mazzanti, “İtalya’da daböyle. Ancak 1-2 yılda anlayacaklar. Nitekim biz de projemizin finansmanınıİtalyan değil Avusturya bankasından bulmuştuk. Müşterinin konumukredilendirmede etkili. Faiz oranları yüksek. Çatı üzerindeki tesise krediveren banka çatının kullanım hakkını bile istiyor. Ancak doğru proje ile bankakredisi de ödenir” dedi.

İzmir yenilenebilirenerjide avantajlı
EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi, Enerji ve EnerjiVerimliliği Çalışma Grubu Başkanı Hüseyin Vatansever de, İzmir’in yenilenebilirenerji açısından avantajlı olduğuna dikkat çekti.  EBSO’nun üretimin temel kaynağı olan enerji konusunda farklıbir hassasiyet gösterdiğini, bu kapsamda sanayici-kamu-yerelyönetim-üniversite-STK ve diğer ilgili kuruluşların temsilcilerinin katılımıylaYönetim Kurulu Çalışma Gruplarının oluşturulduğunu bildiren Vatansever, enerjikonusundaki gelişmelerin yakından izlenerek gerekli araştırmaların yapıldığını,sanayicilerin bilgilendirildiğini anlattı.

Vatansever, enerji kümesi olarak faaliyet gösteren EBSOEnerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu’nun öncelikli konularından birininyenilenebilir enerji olduğuna dikkat çekerken, “Türkiye’de güneş enerjisipotansiyeli ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi’ndeki çalışmalara bakıldığında; EgeBölgesi yılda 2 bin 738 saat güneşlenme süresi ile Türkiye’nin en avantajlı ilk5 bölgesi arasında yer almaktadır. Fotovoltaik sektörünün İzmir ve ülkemizdehızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bu gelişmeye paralel olarakyerel ölçekte fotovoltaik güç sistemlerine ilişkin bilgi birikimininarttırılması, ürünlerin ve hizmetlerin geliştirilmesi ve ayrıca uluslararasıpazarda da rekabet edilebilirliğinin sağlanmasının son derece önemli olduğunudüşünmekteyiz” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv