HAYVANCILIK KREDİ BORÇLARI ERTELENSİN

  • 0
  • 819
Yazı Boyutu:

Küçük Menderes Havzası’nda görülen şap hastalığının insan sağlığını ve bölge ekonomisini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Milletvekili Türeli, Hükümetin bu konuya sahip çıkmasını istedi ve mağdur olan,ödeme güçlüğüne düşen işletmelerin Ziraat Bankası’na olan kredi borçlarının da ertelenmesi gerektiğini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili,TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan Şap hastalığının son 2-3 aydır Küçük Menderes Havzası’nda bulunan Ödemiş,Kiraz ve Beydağ ilçelerinde yaygın olarak görüldüğüne dikkat çekerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM’de yazılı soru önergesi verdi.Önergede şap hastalığının insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Türeli, bölge ekonomisinin de söz konusu olaydan dolayı olumsuz etkilendiğini ifade etti. Türeli ayrıca bölgede Ziraat Bankası’ndan hayvancılık kredisi kullanan ve şap nedeniyle ödeme güçlüğüne düşen işletmelerin borçlarının ertelenmesi gerektiğinin altını çizerek şu değerlendirmelerde bulundu:  Bölgede faaliyet gösteren hayvancılık işletmelerinde büyük zarara yol açtığı tespit edilen hastalık nedeniyle bölgedeki günlük süt üretimi 1000 tondan 650 tona düşerken, Ödemiş Hayvan Pazarı da kapanmak zorunda kalmıştır. Türkiye’nin dört bir yanından alıcı ve satıcıların geldiği hayvan pazarının kapalı olması, bölgedeki otelleri ve küçük esnafı da olumsuz yönde etkilemektedir.”

İşte o önergedeki sorular:
1-   Hastalığın ortaya çıktığı 2011 yılı Aralık ayından bugüne kadar Ödemiş, Kiraz ve Beydağ’da Bakanlığınız tarafından hangi önlemler alınmıştır.

2-   Bu ilçelerde Şap hastalığını nedeniyle öldüğü tespit edilen büyükbaş hayvan ve buzağı sayısı kaçtır?

3-   Küçük Menderes Havzası’nda hastalığın ortaya çıkmadan önceki ve sonraki dönemler itibarıyla günlük süt üretimi nedir?

4-   İzmir ili sınırları içinde Şap hastalığı görülen başka yerleşim yerleri var mıdır?

5-   Halen kapalı olan Ödemiş Hayvan Pazarı ne zaman yeniden faaliyete geçecektir. Pazar kapalı olduğu için yaşanması muhtemel kaçak hayvan satışlarını önlemek amacıyla hangi tedbirler alınmıştır?

6-   Küçük Menderes Havzası’nda faaliyet gösteren hayvancılık işletmelerinin sayısı kaçtır? Bu işletmelerin Şap hastalığından dolayı uğradığı zarara ilişkin rakamlar nelerdir?

7-   Yoğun bir Şap tehlikesi ile karşı karşıya olan bölgede üreticileri ve vatandaşları hastalığa karşı bilinçlendirmek için bugüne kadar yapılmış bir çalışma var mıdır?

8-   Bölgede Ziraat Bankası’ndan hayvancılık kredisi kullanan ve Şap nedeniyle ödeme güçlüğüne düşen işletmelerin borçlarını ertelemeyi düşünüyor musunuz?

9-   Hayvan üreticilerine Bakanlık tarafından Ziraat Bankası kanalıyla 2011 yılında verilen ve ödemesi 2013 yılında başlayacak 7 yıllık hayvancılık kredilerini ödemek için hayvanlarını kesmek dışında bir alternatifi kalmayan vatandaşlara nasıl bir kolaylık sağlamayı düşünüyorsunuz?

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Enginar yüzleri güldürdü

Haşerelere karşı ilaçlama seferberliği!

Kazıların yüzde 70’i tamamlandı

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi’ni ağırladı

Menderes Semaları Rengarenk Oldu

Kaldırım işgalini bitirmekte kararlı

Arşiv