İhracatçı döviz kurunda büyük dalga beklemiyor

  • 0
  • 770
Yazı Boyutu:

İhracatçılar, 2013 yılında döviz kurunda büyük dalgalanmalar beklemiyor. Egeli ihracatçılar, 2013 yılında dolar kurunun ortalama 1.83 TL, Avro kurunun ise ortalama 2.42 TL olmasını öngörüyor.
 
Türkiye genelinde 26 ana sektörde faaliyet gösteren 55 bin ihracatçı 2013 yılında 158 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için 365 gün yoğun bir çalışma temposunun içinde olacak. Bu süreçte, ihracatçıların hedefe ulaşmasında en önemli unsurlardan bir tanesi ise döviz kurunun seyri.  
Türkiye’nin 09 Aralık 1999 tarihinden bu yana yürüttüğü “Dalgalı kur sistemi” 2013 yılında da döviz kurlarının şekillenmesinde anahtar rolü oynayacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi, 2013 yılında dolar kurunun ortalama 1.83 TL, Avro kurunun ise 2.42 TL olmasını öngörüyor. Ege İhracatçı Birlikleri de, TİM’in bu öngörüsüne destek veriyor. TİM’in öngörüsü gerçekleştiği takdirde döviz kurlarındaki TL bazında artış yüzde 2 seviyesinde gerçekleşecek.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türk ihracatçısının uzun yıllar değerli TL, yüksek faiz kıskacında ihracat yapmak zorunda bırakıldığını, 2012 yılında ihracatçıların döviz kurundan olumsuz etkilenmesinin nispeten daha az olduğu bir yılı yaşadığını kaydetti.
 
Avrupa Birliği’ndeki ekonomik krizin yoğun bir şekilde hissedildiği süreçte döviz kurlarındaki rahatlamanın Türk ihracatçısına güç verdiğini belirten Türkmenoğlu, “Avro/dolar paritesinin 1.15’ler seviyesine düşeceğine ilişkin tahminler doğru çıkmadı ve Avro/dolar paritesi 1.35 seviyesinde tutunarak Türk ihracatçısına nefes aldırdı. Türk ihracatçısının ihracatında AB’nin payında bir gerileme yaşansa da halen en büyük ihracat pazarımız konumunda. Dolayısıyla Avro/dolar paritesinin 1.32’nin altına düşmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
2013 yılında dolar kuru için 1.83, avro kuru için 2.42 tahminlerini gerçekçi ve olumlu bulduklarını belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, tekstil sektörünün bu kurlarla rekabetçi bir pozisyon kazanacağını ve ihracatının olumlu seyir izleyeceğini dile getirdi.
 
HAZIRGİYİM İHRACATI YÜZDE 5 ARTAR
2012 yılında gerçekleştirdiği 2 milyar 192 milyon dolarlık ihractala Ege Bölgesi’nin ihracatta en güçlü sektörü konumundaki Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, 2013 yılında döviz kurunda yüzde 2’lik artış tahminlerine olumlu yaklaşıyor.
Türk ihracatçısının 2012 yılında döviz kurundan dolayı rekabet dezavantajı yaşamadığını vurgulayan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, döviz kurlarının tahminleri doğrultusunda seyretmesi durumunda Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün 2013 yılında yüzde 5 civarında ihracat artışına imza atabileceğini kaydetti.
 
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliği içerisinde 2012 yılında 1 milyar 733 milyon dolarlık ihracat rakamı ile geçen yılı zirvede tamamlayan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, 1.83 TL dolar, 2.42 TL avro tahminlerini gerçekçi olarak gören isimler arasında yer aldı.
 
Bu döviz kurlarının demir-çelik ihracatında olumsuz bir etkiye yol açmayacağını belirten Şahin, 2013 yılında Ege Bölgesi’nden demir-çelik ihracatının 2012 yılı rakamları ile paralellik göstermesini beklediklerini vurguladı.
 
ENFLASYON ORANINDA ARTMASI EN GÜZELİ
Döviz kurunun enflasyon oranında artmasının üretim ve ihracatta tüm tarafları memnun edeceğine işaret eden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, gelişmiş ekonomilerde döviz kurunun enflasyon oranında arttığını, Türkiye’de ise döviz kuru üzerinde baskı olduğunu savundu. Güreli, “Gönlümüzden geçen döviz kurunun enflasyon oranında artması. Bu sayede hem üretici, hem sanayici, hem de ihracatçı mağdur olmaz. Ancak, artışın enflasyon oranının altında kalacağı tahminlerine ben de katılıyorum” dedi.
 
JAK GALİKO VE ARSLAN ERDİNÇ: DOLAR 1.89 AVRO 2.55 OLACAK
İhracat dünyasının dolar kuru için 1.83, Avro kuru için 2.42 tahminlerine Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko katılmıyor. 2013 yılında Avrupa Birliği ve ABD ekonomilerindeki durgunluğun Türkiye’de döviz kurlarını yukarı taşıyacağı öngörüsünde bulunan Galiko, “Türkiye’de dolar kuru 2013 yılında 1.89, avro kuru ise 2.55 seviyesinde gerçekleşecek. Avro/Dolar paritesi ise 1.35 seviyesinde seyir izleyecek” iddiasında bulundu.
 
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko’ya bir destek de Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç’ten geldi. 2013 yılında dolar kurunun 1.90’ın altında olmaması gerektiğini savunan Erdinç, Avro kurunun da 2.55 seviyesinde tutunmasının katma değerli ihracat yapan sektörler açısından hayati önem taşıdığını ifade etti. Erdinç şöyle devam etti: “Türkiye’de katma değerli ürün ihraç eden sektörlerin rahatça ihracat yapabilmesi için 1.90 olması lazım. Katma değerli ürün ihraç eden madencilik sektörü enflasyonun altında kalmayacak bir döviz kuru politikası izlendiği takdirde en az yüzde 10 ihracat artışını gerçekleştirebilecek konumdadır. Türkiye’nin menfaati açısından olması gereken de bu.”
 
EGELİ İHRACATÇILARIN 2012 YILI DOLAR TAHMİNİ BİRE BİR TUTTU
Ege İhracatçı Birlikleri 2012 yılına girerken, dolar kurunu ortalama 1.80 TL olarak öngörmüş ve bütçelerini bu kura göre yapmıştı. 2012 yılında dolar kuru ortalama 1.79 TL olarak gerçekleşti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv