İzmir’in göbeğinde karanlıkta

  • 0
  • 907
Yazı Boyutu:

İzmir'in Konakilçesinde 8 aydır karanlıkta yaşıyorlar. Yeşillik Caddesi 23 ve 25 numaradakiapartman sakinlerinden 6'si, müteahhidin SSK borcundan dolayı "YapıKullanım İzin Belgesi" alamadıkları için TEDAŞ evlerine elektrikbağlamıyor.  

Apartman sakinleri, 21'i konut 2'si işyeri 23 bağımsız bölümden oluşanapartmanın 6 dairesinin elektrik aboneliği sıkıntısı 4 yıldır KonakBelediyesi, SGK ve TEDAŞ'a defalarca müracaat etmelerinerağmen gideremediklerini söyledi. Her kurumun topu diğerine attığını ifadeeden apartman sakinleri, daireyi, apartman bitmeden satın aldıklarını,müteahidin "Bir ay içinde bağlarız" dediği elektriğe 2009 yılından buyana ulaşamadıklarını ifade etti. 4 yıl boyunca şantiye elektriğinikullandıklarını apartman sakinleri, TEDAŞ yetkililerinin şantiyeelektriğini kestiği Şubat 2013 ayında bu yana karanlıkta hayatsürdüklerini söyledi. 

TEDAŞ'ın elektrik aboneliği için "Yapı Kullanım İzin Belgesi"istediğini anlatan apartman sakinleri, Konak Belediyesi'nin de bu belge içinSGK'dan "Borcu yoktur" yazısı telep ettiğini dile getirerek, "4yıldır müteahhidin borcu yüzünden elektrik alamıyoruz. Belediye SGK'dan 'Borcuyoktur yazısı almadan belediye ben ruhsat vermem diyor. Oturma raporu olmadığıiçin yaklaşık 4 yıldır inşaat elektriğini kullanıyorduk. Son 8 aydır da TEDAŞgeldi elektrikleri kesti. SGK'ya gidiyoruz 'bu borç sizin değil, müteahhidinödemek zorunda değilsiniz' diyor. 'Borcu yoktur' yazısı istediğimizde'müteahhid borcunu ödemeden veremeyiz' diyorlar. 8 aydır perişanız. Önümüz kışbiz hala aynı karanlıktayız. Çağdaş İzmir'in, aydınlık İzmir'in göbeğindekaranlık bir apartmandayız. 21 dairenin 7 sinde elektrik yok" diyekonuştu. Apartmandaki 21 daireden 15'inin elektriğinin bağlandığını belirtenmağdurlar, SGK'nın her daireden müteahhidin borcu için 6 bin 100 bira talepettiğini dile getirerek, şunları söylediler:"Apartmanda 21 daire var. Arsa sahibi kendi 10 dairesini ve birdükkanı payına düşen müteahhidin borcunu ödeyerek elektriğini aldı. Her daireyebunu ödemedikten sonra kesinlikle elektrik vermeyeceğiz diyorlar. Bu parayıödeme gücümüz yok. Sayın Başbakanımıza ben buradan sesleniyorum. SayınBaşbakanım rica ediyorum, istirham ediyorum görün halimizi. 6 aile mağdurdurumda. İzmir'in göbeğinde karanlığa gömüldük."

- Müteahidin borcundanmesul değiliz.”
5940 Sayılı Kanun'la yapılan düzenlemeye göre, müteahhitten konut satınalan vatandaşın, müteahhidin vergi ve sigorta primi borcu olsa dahi, tek kuruşödemeden yapı kullanma izin belgesi alabildiğini hatırlatan daire sahipleri,"Yasa değiştiği halde belediye bize 'Bu yasanın ucu muallakta, her tarafaçekilir. Muallakta olduğu için yasayı uygulayamıyoruz' diyor. Yasa aslındaaçık" dedi.- Elektrikle ilgili taleplerini Başbakanlık İletişimMerkezi'ne (BİMER) de ilettiklerini söyleyen mağdurlar, defalarcamağduriyetlerini iletmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını belirterek," BİMER'e defalarca yazı yazdık, mağduriyetimizi anlattık. Herkes birbirine topu atıyor. SGK'ya gidiyoruz pirim borcunu öde, Belediyeye gidiyoruzbize ruhsat ver, vermiyor. TEDAŞ'a gidiyoruz ruhsat olmadan elektrikveremeyiz diyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Çekilecek çile değil" diyekonuştu. 

Elektriksiz yaşamın çok zor oluğunu söyleyen apartman sakinlerinden GülşenKızıloğlu, çocukların mum ışığı ve ışıldakla ders çalıştığını kaydederek,"Çamaşırlarımızı arkadaşlarımıza görütüp yıkıyoruz. Buzdolabı zaten büyükbir problem yemeklerimiz bozuluyor. Büyük oğlum üniversiteye hazırlanıyor.Akşam erken karanlık olduğu için ders çalışamıyor. 8 aydır bu durumdayız. İzmir'inen büyük ilçelerinden Konak'ın göbeğinde cadde üzerinde eski çağlardaki gibielektriksiz yaşıyoruz” dedi.Apartman sakinlerinden Ayşe Diyan da "Neyapmam gerektiğini bilemiyorum. Evle birlikte kendimi de yakayım.Çamaşırlarımızı sağda solda yıkıyoruz. Paramızla rezil olduk. Müteahhidin borcubizi niye ilgilendiriyor. Noter satışıyla dairemi verdiler elimde tapu dayok" diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gençlerin performanslarıyla kutlanacak

Ne Yediğimizi Biliyoruz

Gece yarısı sürprizi

Duygulandıran sürpriz

Engelliler Haftası'na renkli kutlama

En renkli buluşmaya geri sayım başladı!

Arşiv