Kadına karşı her türlü şiddete son

  • 0
  • 930
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi ’ Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenledi.

Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nin önünde kadına yönelik şiddet, Soğuk Heykel Atölyesi’nin performansı eşliğinde gerçekleştirildi. İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Binnaz Toprak, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Narlı, yazar Yazgülü Aldoğan, oyuncu Feride Çetin,  Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu İzmir Temsilcisi ve Kadın Haklarını Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Engin Demir, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Şenay Önder, Konak Kent Konseyi, Türk Kadınlar Konseyi Derneği, TÜLOV üyeleri ve çok sayıda vatandaş etkinliğe destek verdi.

‘Kadına Şiddete Hayır’ yazılı el pankartlarıyla dayanışma içinde olan sivil toplum kuruluşuna üye olan kadınlara günün anlamını yansıtan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın yazdığı  mektup dağıtıldı.   ‘Sevgili kız kardeşim’ diye başlayan Başkan Tartan’ın mektubu, büyük şair Nazım Hikmet’in “Benim kollarım, bacaklarım, yavrum, annem, karım, kız kardeşim, hayat arkadaşım olan siz…” dizeleriyle devam ediyor. Tartan mektubunda;  “Erkek ve kadın bir elma ise eğer; siz bu elmanın üretken, vefalı, sevgi dolu, insanlığı geleceğe taşıyan yarısısınız… 

Biz ise size şiddeti, eğitimsizliği, eve kapatmayı reva gören diğer yarısı…

Kadına yönelik şiddete hayır dediğimiz bu günde sizden, yaşattıklarımız adına, özür diliyorum.

Geleceğin, aydınlık yarınların ve daha güzel bir dünyanın kurucusunun siz kadınlar olacağının bilinciyle, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” sözlerine yer verdi.

Başkan Tartan, son zamanlarda kadına karşı şiddet ve cinayetlerin artığına dikkat çekerek, “Sadece özel günlerde değil; kadına sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü her zaman yansıtmak lazım. Nikah dairelerimizde de ‘Kadına yönelik her türlü şiddete hayır’ yazılı saat hediye ederek yeni evli çiftlere birbirlerine şiddet göstermemeleri gerektiği mesajını veriyoruz. Etkin ve somut bir biçimde ‘Kadına şiddete hayır’ diyoruz. Destek veren tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederim” diye konuştu. Etkinlik sonunda tüm katılımcılar el ele verip halka oluşturarak ‘Kadına karşı şiddete son’ dediler.

Kadın dayanışması yaşandı
Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde de kadına karşı şiddetin ele alındığı panel düzenlendi. Tüm kadın dernekleri üyelerinin hınca hınç salonu doldurduğu panel öncesinde konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu İzmir Temsilcisi Engin Demir, BM’nin kadınlara karşı şiddetin sona erdirilmesi amacıyla 1990 yılında 25 Kasım’ı ‘Uluslararası kadınlara karşı şiddeti kınama günü’ ilan ettiğini söyledi. Demir, “Dünyada ve Türkiye’de kadınlar yaşamın pek çok alanında şiddete maruz kalıyor. Kadına karşı şiddet, ister savaş, isterse barış zamanında olsun insanlık karşıtı bir suçtur” dedi.

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Şenay Önder de, şiddete maruz kalan kadının profilini ve şiddet çeşitlerini sıralayarak, şiddete uğrayan kadınların ruhsal durumlarının değiştiğini söyledi. Şiddet gören kadınların hayata karşı umutsuz, kendine güvensiz, korkak bireyler olduğunu ve daha pek çok negatif ruhsal durumlarını sıralayarak, “Şiddet uygulayan erkekler yalnızca hasta ruhlu ve alkolik değiller. Hepsi normal, tanıdık biçimde davranan erkekler. Çoğunlukla şiddet gören kadınlar kocalarının dışarıda ‘melek’ gibi göründüğünü bu nedenle de kendisine inanılmayacağını düşündüğünden kimseye söyleyemez. Her meslek grubundan ve kesimden şiddet uygulayan erkekler var. Eğitim, çözümün temeli” diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da yaptığı konuşmada, erkekler adına kadınlardan özür diledi. Başkan Tartan, Özdemir Asaf’ın Argo isimli şiirinden ‘Kadını sevecektiniz, Aldınız, ver, bırakmadınız. Sevi'ye yer bırakmadınız, Oysa ben değil, sen diyecektiniz…’ dizelerini okuyarak kadınlardan büyük alkış aldı. Tartan şöyle konuştu:

 “Madem bu ülke erkeklerin her daim haklı sayıldığı bir ülke, madem bu ülke kadınların konuşmaya, düşünmeye ve hatta insanca yaşamaya bile hakkının olmadığı bir ülke, o zaman biz neden yaşıyoruz!”

Konuşmaların ardından İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının mini konseri etkinliğe renk kattı. Konser sonrası Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Prof. Demet Gürüz’ün moderatörlüğünü üstlendiği ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Binnaz Toprak, yazar Yazgülü Aldoğan, Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Narlı, oyuncu Feride Çetin’in panelist olduğu kadına karşı şiddetin ele alındığı panel gerçekleştirildi.
Konak Kent Konseyi Kadın Meclisi tiyatro topluluğu da ‘Aslında Hepimiz Deliyiz’ isimli oyunuyla panele destek verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

19 Mayıs’a coşkulu kutlama

Bayraklı’da 19 Mayıs coşkusu

Buca'da rengarenk bayram kutlaması

19 Mayıs’a muhteşem kutlama

Urla'da '19 Mayıs Coşkusu'

Ödemiş’te 19 Mayıs Coşkusu

Arşiv