Karbon ayak izini silmenin yolları Bornova’da aranacak

  • 0
  • 1.669
Yazı Boyutu:

Bornova Belediyesi’nin KALDER işbirliğiyle düzenlediği Temiz Çevre Günleri kapsamında, ‘yenilenebilir enerji’ bilim adamları tarafından İzmirlilere anlatılacak. İnsanoğlunun doğada bıraktığı karbon ayak izinin gözler önüne serileceği toplantıda daha yaşanabilir bir çevre için bunun azaltılmasının yolları da aranacak
 
Avrupa’nın en büyük yerel yönetim organizasyonları arasında yer alan Enerji Kentleri Ağı (Energycities) içinde yürütülen Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne (Covenan Of Mayors) imza atan Bornova Belediyesi, 2020 yılına kadar karbondioksit (CO2) salınımını yüzde 20 oranında düşürmeyi taahhüt etti. Bu sözün gereklerini yerine getiren Bornova Belediyesi çevre değerlerinin korunması konusunda öncülük ediyor.
 
Bu çerçevede Bornova Belediyesi ve KALDER tarafından her ay düzenlenen Temiz Çevre Günleri’nin Mart ayı konusu “Yenilenebilir Enerji” olarak belirlendi. Alanlarında yetkin bilim adamlarının yenilenebilir enerji ve karbon ayak izi konusunda sunumlar yapacağı toplantıda, çevreyi korumanın yolları anlatılacak. Karbon salınımının azaltılması projelerinin sertifikalandırılması ve düşük karbon ekonomisine geçiş, geçmişten bugüne iklim rejimi konularının vurgulanacağı etkinlikte çevre konusunda bilinç yaratılması için tüm halk davetli olacak.
Temiz Çevre Günleri Toplantısı 28 Mart Çarşamba günü Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda saat 10.00’da başlayacak. İlk oturumun başkanlığını Ege Üniversitesi ÇEVMER (Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem yapacak. İlk oturumda Dr. Oğuz Can, “Dünya Nereye Gidiyor” başlıklı bir konuşma yapacak. Beykent Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Pınar Bal ise “Düşük Karbon Ekonomisine geçiş ve geçmişten bugüne iklim rejimi” ni anlatarak maddelerdeki karbon miktarı hakkında bilgi verecek. Bunu azaltmak için neler yapılması gerektiğini anlatacak.
 
Panelin ikinci oturumunu Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nurdan Büyükkamacı yönetecek. İkinci oturumda Demirer Holding Enerji Koordinatörü Ahmet Araçman “Rüzgar Enerjisi” konulu sunumunu yapacak. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günnur Koçar ise “Yenilenebilir enerji kullanımı” konusunda İzmir’in mevcut durumunu ve potansiyelini anlatacak.
Üçüncü oturumu ise Çevre Mühendisleri Odası Başkanı E. Helil İnay Kınay yönetecek. Üçüncü oturumda Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Yenilenebilir Enerji konusunda yerel yönetimlerin rolü ve potansiyel uygulama alanları”  konulu sunum yapacak. Gediz Kaya ise “Karbon projelerinin sertifikalandırılması” konusunda dinleyicilere bilgi verecek.
 
Sürdürülebilir bir kalkınma için çevre değerlerinin korunmasının önemine dikkat çeken Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Dünyanın kaynaklarını tüketirken bunun bir sınırı olduğunu bilmemiz gerekir. Biz çevre değerlerinin korunması konusunda tüm tedbirleri almaya kararlıyız. Bu konuda Avrupa’nın en önemli yerel yönetim birliğinde de söz verdik. Bornova Belediyesi birçok konuda olduğu gibi bu konuda da öncülük edecektir. Bu anlamda düzenleyeceğimiz yenilenebilir enerji paneli büyük önem taşıyor” dedi. 
 
Karbon ayak izi nedir?
Karbon ayak izi iki ana parçadan oluşur: doğrudan/birincil ayak izi ve dolaylı/ikincil ayak izi. Birincil ayak izi evsel enerji tüketimi ve ulaşım (sözgelimi araba ve uçak) dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.İkincil ayak izi kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gençlerin performanslarıyla kutlanacak

Ne Yediğimizi Biliyoruz

Gece yarısı sürprizi

Duygulandıran sürpriz

Engelliler Haftası'na renkli kutlama

En renkli buluşmaya geri sayım başladı!

Arşiv