Kıl keçisi de düşük faizli kredi kapsamına girdi

  • 0
  • 1.032
Yazı Boyutu:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin uygulama esasları tebliği 2013/13 numarası ile 21 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer’in girişimiyle, kıl keçisi yetiştiricileri de kredi kapsamına alındı.
 
Tebliğe göre, koyun için en az 50, keçi (Saanen, Kilis, Domaskus, Ankara ve kıl keçisi yetiştiriciliği) için en az 25 baş kapasiteye sahip işletme kurmaları veya işletme kapasitesini bu sayıların üzerine çıkarmaları gerekiyor. Tebliğde kredi kullanılabilecek keçi ırkları arasına kıl keçisinin de girmesi İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve kıl keçisi yetiştiricileri tarafından memnuniyetle karşılandı.
 
Türer çağrıda bulunmuştu
15 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre göre süt üretimi yapan küçükbaş hayvan yetiştiricileri sıfır faizli kredi kullandırılacağı duyurulmuştu. Halk arasında “kara keçi” olarak bilinen Kıl Keçisi ile Maltız Keçisi yetiştiren hayvan sahiplerinin, 0 faizli destekli krediden yararlanamadığını anımsatan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Ziraat Bankası’nın hazine destekli kredilerinden kıl keçisi yetiştiricilerinin de yararlanmalarını istemişti.
Irktan bağımsız süt üretimi yapan tüm hayvan sahiplerinin desteklenmesini isteyen Özer Türer, diğer il birlik başkanlarına da çağrıda bulunmuştu. Kararnamenin 7. Maddesine dikkat çeken Türer, “Sıfır faizli kredilerden sadece Saanen keçisi için kullanılabilecek. Hazırlanacak tebliğe kıl keçisi ve maltız keçisi de eklenmeli. İzmir Birliği olarak en fazla keçi sütü aldığımız ilçelerden biri Karaburun. Karaburun ilçesindeki yetiştiricilerimiz en fazla destek alması gereken bölgeyken bu destekten yararlanamıyor. Bu yanlıştan dönülmeli” demişti.
Karaburun Kıl Keçisinin Halk Elinde Islah Programı kapsamında destekleneceğini belirten Türer, süt verimi artışı ve gen kaynağının koruması için sıfır faizli krediden kıl keçisinin de yararlanmasının önemli olduğunu belirtmişti. Bakanlık bu çağrıya olumlu cevap verdi ve kredi kullanılabilecek keçi ırkları arasına kıl keçisini de ekledi.  
 
Küçükbaşa % 100 faiz indirimi
Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerince tarımsal üretime dair yatırım ve işletme kredilerinde farklı faiz oranları uygulanacak. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 5 milyon lira üst limitli yatırım ve işletme kredilerinde de yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak. Küçükbaş hayvan besiciliğinde 1 milyon 500 bin lira üst limitli yatırım kredilerinde yüzde 100, işletme kredilerinde yüzde 50 indirim uygulanacak. 
En az 50 koyun, 25 keçi
Karar kapsamında üreticilere faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi kullandırılabilmesi için, koyun için en az 50, keçi (Saanen, Kilis, Domaskus, Ankara ve kıl keçisi yetiştiriciliği) için en az 25 baş kapasiteye sahip işletme kurmaları veya işletme kapasitesini bu sayıların üzerine çıkarmaları gerekiyor.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için kurulu veya kurulacak işletmelere kullandırılacak yatırım kredileri, hayvan alımlarını, barınak yapımı ve tadilatını, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi ve silaj makinesi alımı, kurulu işletmelerin alet-ekipman alımlarını ve diğer yatırım giderlerini kapsayacak. Tek yıllık yem bitkisi yetiştiriciliğine yönelik giderler işletme kredisi kapsamında değerlendirilecek. Süt sağım tesislerinde zirai kredilendirme belgesi yerine işletme bazında düzenlenen deney raporu esas alınacak.
Kredi ile temin edilen hayvanların, Koyun Keçi Kayıt Sistemi’ne kaydedilmiş, yani küpelendirilmiş ve yaşının 9-24 aylık olması gerekiyor. İşletme kredilerinde ve ekipman alımına yönelik yatırım kredilerinde işletmedeki hayvanların kulak küpe numaralarını da içerecek şekilde hayvanların kayıtlı olduğuna dair Bakanlık il/ ilçe müdürlüklerinden onaylı yazı istenecek.
 
Küçükbaş besici için en az 100 baş 
Küçükbaş hayvan besicileri için ise 100 baş ve üzerinde işletme kurmaları veya işletme kapasitesini 100 baş ve üzerine çıkarmaları şartı aranacak. İşletme kredisi ile temin edilecek hayvanların yaşının en az 6 aylık ve erkek olması gerekiyor.
İşletme kredisi ile temin edilecek hayvanların, Koyun Keçi Kayıt Sistemi’ne kaydedilmiş, yani küpelendirilmiş olmaları ve Koyun Keçi Kayıt Sistemi’ne en az 3 ay süreyle kayıtlı olmaları zorunluluğu var.
Küçükbaş hayvan besiciliği için kurulu veya kurulacak işletmelere kullandırılacak olan yatırım kredileri, barınak yapımını ve tadilatını, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi ve çayır biçme makinesi alımını ve diğer yatırım giderlerini kapsayacak. Tek yıllık yem bitkisi üretimi, işletme giderlerinin finansmanı amacıyla işletme kredisi olarak değerlendirilecek.   

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege'nin kimyevi maddeler ihracatı 6 milyar doları aşıyor

İşinizi severek yapın, dürüst çalışın, hayal bile edemeyeceğiniz başarı peşinden gelecek

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarının ayağına fuar geldi

Azerbaycan'a EGİAD Çıkarması

Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Arşiv