Konfeksiyon ihracatına yılbaşı dopingi

  • 0
  • 933
Yazı Boyutu:

Yaklaşan yılbaşı ve Avrupa Birliği’ndeki ekonomik kriz Türk Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü için fırsata dönüştü. Avrupalılar, kriz ortamında stok yapmamak için yılbaşı siparişlerini Uzakdoğu yerine daha kaliteli üretim yapan Türkiye’ye kaydırdı. Hazırgiyim ihracatı yüzde 25 arttı.
 
Eylül ayında hazırgiyim sektörü Türkiye genelinde ihracatını yüzde 25 arttırarak en fazla ihracat yapan 3. sektör konumuna yükselirken, 12 aydır üst üste ihracatı gerileyen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise Eylül ayında ihracatını yüzde 21 arttırarak kötü gidişe dur dedi.
 
Yılbaşı öncesinde Avrupa’dan talep artışı olduğuna işaret eden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, bu nedenle sektörde işletmelerin tam kapasite çalıştıklarını söyledi.
 
Avrupa Birliği’ndeki krizin daha uzun süre devam etmesinin beklendiğini kaydeden Kızılgüneşler, “Avrupalı ithalatçılar stok maliyetlerine katlanmak istemiyor. Bu nedenle, siparişlerini Uzakdoğu yerine Türkiye’ye vermeyi tercih ediyorlar. Türkiye’ye sipariş verdiklerinde hem kısa sürede, hem de daha kaliteli ürün teslim alabiliyorlar. Avrupa Birliği’ndeki bu kriz Türk hazırgiyim sektörü açısından bir fırsat oldu, krizi fırsata çevirdik” diye konuştu.
 
Eylül ayında ihracatı sürükleyen lokomotif sektörler içerisinde ihracatını en fazla arttıran sektörün hazırgiyim sektörü olduğuna işaret Kızılgüneşler şöyle devam etti: “Türkiye’nin Eylül ayında ihracatının yüzde 7.4 artış göstermesinde en büyük katkıyı hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü sağladı. Önümüzdeki süreçte hazırgiyim ihracatındaki bu artış trendinin sürmesini bekliyoruz. EHKİB olarak 2012 yılını 1.2 milyar dolar ihracat rakamıyla tamamlamayı hedefliyoruz.”
 
EGE’DEN HAZIRGİYİM İHRACATINDA AB’NİN PAYI YÜZDE 87
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 2012 yılının Eylül ayında, 88 milyon 237 bin dolarlık ihracat yaptı. EHKİB’in ihracatı 2011 yılı Eylül ayına göre yüzde 21 artış gösterdi.  EHKİB, 2012 yılının Ocak – Eylül döneminde 856 milyon 237 bin dolarlık ihracat yaptı. EHKİB’in 2012 yılı Ocak – Eylül döneminde AB’ye ihracatı ise 748 milyon 161 bin dolar oldu. Ege Bölgesi’nden yapılan hazırgiyim ihracatında AB’nin payı yüzde 87 oldu.
EHKİB üyeleri, 2012 yılı Ocak-Eylül döneminde en fazla ihracatı 204 milyon 699 bin dolarlık tutarla Almanya’ya yaparken, İspanya 145 milyon 968 bin dolarlık dışsatımla ikinci, İngiltere 85 milyon 957 bin dolarlık tutarla üçüncü oldu. Bu ülkeleri Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve İtalya izledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv