Mangal keyfi, bağımlılık olmasın

  • 0
  • 777
Yazı Boyutu:

Havaların ısınmasıyla birlikte piknikçiler özledikleri mangal ziyafetlerinin keyfini çıkarmaya başlarken, Genel Cerrahi Profesörü Sinan Ersin, bu keyfe “mide sağlığı” açısından dikkat çekti. Mangalda pişirilen etin kırmızı ya da beyaz olmasından çok yanıp yanmadığının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ersin, “Direkt ateşe maruz kalan gıda maddesinin üzerine karbon partikülleri yapışıyor.  Mangalda pişirilen yiyeceklerin aşırı tüketimi mide sağlığını uzun vadede tehdit ediyor. Mangal bağımlılığı doğru değil” dedi.
İzmir Kent Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Ersin, mide sağlığı için çiğ sebze meyve tüketilmesi kadar yiyeceklerin pişirilme yöntemlerinin önemli olduğunu söyledi. Ersin, kızartma ya da mangalda kömür ateşinde pişirilmiş yiyeceklerin lezzet açısından çok cazip olduğunu, ancak bu yöntemlerle pişirilmiş yiyeceklerin “sık olmamak, yakmadan, kömürleştirmeden” şartıyla tüketilmesi gerektiği bildirdi. Bu uyarıların her fırsatta dile getirildiğini vurgulayan Ersin, yıllarca sürdürülen yanlış beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkisinin tıpkı sigarada olduğu gibi hemen.değil uzun dönemde ortaya çıktığını belirterek, şu uyarılarda bulundu:
 
YANMIŞ HER YİYECEK ZARARLI
“Hiçbir şekilde yanık gıda yenmemesi gerekiyor. Ama mangalda olumsuzluk biraz daha artıyor, etin yanmasının dışında isle birlikte çıkan karbon partikülleri besine yapışıyor. Bu şekilde tüketimin alışkanlık halini alması mide için çok zararlı, yani ölçü elden kaçtığında ilerleyen yıllarda ciddi sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Aslında vücudumuzda her gün pek çok anormal hücre ürüyor. Kanser gibi ama vücut tarafından ortadan kaldırılıyor. Çünkü vücut kalite kontrol mekanizması gibi hatalı üretim olduğu zaman, hücrenin hatalı üretildiğini anlıyor ve tümörleşmeden ortadan kaldırıyor. Aslında hücre dayanıklı, ama çevresel, radyasyon gibi pek çok faktör bir araya geldiğinde sonunda onunda dayanma gücü var, bu gücü yitiriyor. Olumsuz bir çok faktör bir araya geldiğinde DNA’daki kalıcı hasar bu sefer onarılamıyor. Tuz, sigara alkol derken bütün bunlar DNA  hasarlanmasına katkıda bulanabiliyor. Kanserin tek nedeni yok mide kanserinin de. Sadece mangal kömürü, karbon sorumludur diyemeyiz. Ama bu da bir faktör. Yanlış beslenme bir faktör. Yani yanık vücudumuza hiçbir faydası olmayan o gıdalar orada birikmiyor ama zarar veriyor.
Midemize iyi bakmamız gerekiyor. Ne kadar sağlıklı beslenirsek iyi çünkü vücudumuzun enerji kaynaklarının hepsi beslenmeden geliyor O nedenle yediğimiz içtiğimiz her şey sağlığımız açısından önem taşıyor.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirli İzmir Gibidir

Çandarlı’da Hıdırellez Coşkusu

Buca ‘üç fidan’ı unutmadı

İESOB Ulaşımda başarı çıtasını yükseltti…

Yaralı kediye sahip çıktı

Başkan Mutlu, Pilav Günü’ne katıldı

Arşiv