Tehlikeli atıkların bertarafı konusunda bir ilk

  • 0
  • 1.494
Yazı Boyutu:

 Türkiye’de ilk defa Ege Üniversitesi’nde kurumsal bazda hayata geçirilen “Entegre Atık Yönetim Sistemi” projesi yoluna hızlı bir şekilde devam ediyor. Üniversite bünyesinde eğitim, öğretim, araştırma ve hizmet faaliyetleri sonucu oluşan atıkların çevre ile dost bir şekilde bertarafını sağlanabilmesi amacı ile kurulan Atık Komisyonun Başkanı Prof. Dr. Nuri Azbar, komisyonun çalışmalarını değerlendirdi.
2009 yılında, kurumsal bazdaki Ege Üniversitesi’nin en büyük komisyonu olarak kurulan “Tehlikeli Atıklar Komisyonu’nun amacının farkındalık yaratmak olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Azbar, bu amaçla üniversite içerisinde eğitim toplantıları yaptıklarını söyledi. Yapmak istedikleri işleri yazı haline getirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Azbar, “Atıklar Yönergesi oluşturarak, bu yönergeyi Ege Üniversitesi Senatosu onayıyla yayımladık. Ardından bu yönergenin uygulama esaslarını çıkardık. Bu yönergelerin tümü resmi olarak onaylanmıştır. Tüm birimlerimize dağıttığımız gibi bunu kamuoyuyla paylaşmak adına euatik.ege.edu.tr adresli web sitemizde yayımladık” dedi. Komisyon çalışmalarının sistematikliğine dikkat çeken Prof. Dr. Azbar, bu amaçla tüm fakültelerde ilgili birimler oluşturduklarını belirtti.
 
 Daha önce hiçbir üniversitede kurumsal bazda bu çaplı bir çalışmanın yapılmadığını söyleyen Prof. Dr. Azbar, “Yaptığımız çalışmalarının tamamına yakınını websitemizden tüm Türkiye ile paylaşıyoruz. Birçok üniversiteden bu konuda nasıl bir giriş yapabiliriz, ne gibi bir yol izlemeliyiz şeklinde telefon alıyoruz. Aldığımız geri bildirimler bizi memnun ediyor.” dedi. Öncelikle proje kapsamında tehlikeli atıklar hususuna değindiklerini belirten Prof. Dr. Azbar, özellikle yanıcı, harlayıcı, parlayıcı, toksit, kanserojen ve radyoaktif gibi maddelerin bertarfının önemine dikkat çekti. Proje kapsamında yalnızca laboratuvarı olan fakültelerde değil, tüm fakültelerde çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Azbar, “Sözel eğitim veren fakültelerimizde her ne kadar bir laboratuvar olmasa da, floresanlardan pillere, boş kartuşlara kadar bir çok ofis malzemelerinde tehlikeli atık olarak kabul edilen maddeler bulunmaktadır. Bunların evsel atıklar ile birleştirilmemesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
 
“MADDİ GELİR ELDE EDİLEBİLECEK ATIKLARIN DÖNÜŞÜMÜNDEN ÖĞRENCİLERE BURS SAĞLAMAK İSTİYORUZ.”
Ülkemizde ciddi bir çöp kültürünün olmayışına dikkat çeken Prof. Dr. Azbar, evsel atıklar ile tehlikeli atıkların bir tutulmasının sorun oluşturacağından bahsederek, “Kurum olarak topluma örnek olabilmek adına faaliyet raporlarımızı topluma açık bir şekilde sunuyoruz. Bununla birlikte Atatürk Meslek Yüksek Okulunda yaklaşık üç bin ilkokul öğrencisine bu konuda farkındalık yaratabilmek adına eğitim veriliyor. Bornova Belediyesi ile bu konuda ortak çalışma yürütebilmek adına girişimlerimiz sürüyor. Belediye ile birlikte, artık iyice tehlikeli noktaya gelen atık bertarafı hususunda çalışma yapmak istiyoruz.” dedi. Kağıt, cam ve metal gibi geri dönüşümden ekonomik gelir elde edilebilecek atıkların toplanmasında kurumsal bir yapıya dönüştürmek istediklerini belirten Prof. Dr. Nuri Azbar, hatta bunu sosyal bir sorumluluk kampanyasına dönüştürmek istediklerini, burada elde edilecek gelirinde öğrencilere burs olarak verilmesini istediklerini söyledi.
 
ATIĞINI TANI, GÜVENLİ BERTARAF NOKTASINA KADAR GETİR
Proje kapsamında oluşturulan birimlere, atıklarını doğru etiketlemeleri konusunda bilgilendirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Azbar, “Aslında yapmak istediğimiz özetle; Atığını tanı, güvenli bertaraf noktasına kadar getir. Yani karıştırma, diğer atıklarla birleştirme, Çevre Bakanlığının vermiş olduğu atık kodlarını doğru kullanıp maddeyi etiketlemek üzerinedir. Şu an aciliyet teşkil eden Tıp Fakültesi, Biomühendislik, Fen Fakültesi, Ziraat Fakültesi gibi birkaç fakültemizde hali hazırda kurulmuş bir atık depolama istasyonu bulunmakta. Bu fakültelerdeki atıklar doğru etiketleyip istasyonlarda geçici olarak muhafaza edildikten sonra bir merkezde toplanıp bertaraf edilecek. Üniversitemizin şu an oluşturmaya çalıştığı, geçici bir merkezi depolama alanı projesi var. Atölyelerin olduğu alana yakın KOSGEB’in arkasındaki bir alan seçildi. Bahsettiğim alanın mekanik alt yapısı bu iş için çok uygun. Merkezi depolama alanı oluşturulduktan sonra, fakültelerdeki istasyonlarda toplanan ve etiketlenen atıklar lisanslı firmalar aracılığı ile buraya getirilecek. Yılda birkaç defa da burada toplanan atıklar, Çevre Bakanlığının bize sunduğu bertaraf tesislerine yine lisanlı firmalarca nakledilecek.” dedi
 
REKTÖRÜMÜZDEN BÜTÇE İÇİN SÖZ ALDIK
Ege Üniversitesindeki oluşan atıkların yüzde 80’nin Tıp Fakültesinden çıktığını belirten Prof. Dr. Azbar, Tıp Fakültesinin kendi döner sermayesi aracılığıyla ihaleleri yapıp tıbbi ve biyolojik atıklarının bertarafı üzerine lisanlı firmalarla anlaşarak çevreye dost bir şekilde bertaraf ettiklerini söyledi. Kritik olarak kabul edilen birimlerin neredeyse tamamında Mobil Atık İstasyonlarının kurulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Azbar, “Tıp Fakültesi dışında kalan diğer birimlerin atıklarının bertarafı içinde bir bütçe oluşturulması gerekiyor. Bu atıkları lisanslı bir firmaya verdiğiniz zaman, firmalar doğal olarak ton başına ciddi rakamlar talep ediyorlar. Dolayısı ile kalan birimlerdeki çalışmalar için Sayın Rektörümüzden sözü aldık. Önümüzdeki yıl için bize bir bütçe temin edeceklerini belirttiler. Bu da bizi çok mutlu etti.” dedi.
Tehlikeli Atıklar Biriminin kurulması için çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Azbar, kurumsallaştırdıkları bu sistemin denetimi ve işleyişin daha sistematik olabilmesi adına, bu işin mesaili bir şekilde profesyonel bir ekipçe yapılmasının daha doğru olacağını belirtti.İZMİR(Ege Ajans/Arda Sanıyar – Ali Haydar Şahin)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv