Teknik tekstil mükemmeliyet Merkezi kuruluyor

  • 0
  • 1.083
Yazı Boyutu:

İzmir’de tekstil sektörünün teknik tekstil alanında rekabet gücünün artırılması amacıyla İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteği ile Ege İhracatçı Birlikleri koordinatörlüğünde yürütülen “Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi Fizibilite Etüdü” projesi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Teknik tekstil ürünlerinin Ar-Ge ve teknoloji yoğun bir üretim yapısına sahip olması sebebiyle, İzmir’in teknik tekstil alanında rekabet gücünü artırmak amacı doğrultusunda gerçekleşen proje hakkında Ege İhracatçı Birlikleri’nde bilgilendirme toplantısı yapıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi Fizibilite Etüdü projesinin çok yerinde bir proje olduğunu kaydeden Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, “Ar-Ge ve know-how üretecek böyle bir merkezin İzmir’de kurulmasının, hali hazırda teknik tekstil üretimi yapan ve bu alanda potansiyeli ve isteği olan firmalarımıza ciddi katkılar sağlamasını öngörüyoruz. Merkezin fizibilite etüdü kapsamında tekstil firmalarımızın katkısı ile yapılacak çalışmalar Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği ve İşletme Bölümleri ile birlikte Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz tarafından yürütülecektir” dedi. Sabri Ünlütürk’ün ardından söz alan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Özgören de, proje hakkında görüşlerini bildirdi.
 
“Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi Fizibilite Etüdü” projesi bilgilendirme toplantısında, Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Merih Sarıışık teknik tekstile genel bir bakış başlığıyla bir konuşma yaparak teknik tekstil ürünlerinin neler olduğu hakkında bilgi verirken, Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Tanyeri de, teknik tekstillerin dünyadaki üretim, tüketim ve ticaret eğilimleri hakkında görüşlerini paylaştığı bir konuşma yaptı.
 
Tekstil Sektöründe Ar-Ge Çalışmaları Sürdürülebilir Bir Boyuta Taşınacak
Sektörün ortak ihtiyaçlarına yönelik Ar-Ge çalışmalarının yapılabileceği, know-how üretme konusunda etkili bir şekilde çalışabilecek ve bunlara ek olarak üniversite-sanayi işbirliğini fiiliyata aktarabilecek bir merkezin kurulmasının büyük önem taşıdığı belirten Ünlütürk, oluşturulacak merkezin, firmaların bireysel çabalarıyla yürüttükleri Ar-Ge çalışmalarının sürdürülebilir bir boyuta taşınmasını ve sektörün sahip olduğu Ar-Ge kapasitesinin artırılmasını sağlayacağını ifade etti. Projenin, teknik tekstillerin dünyadaki, Türkiye’deki ve İzmir’deki yerini belirleyecek bir nitelik taşıdığının altını çizen Ünlütürk, Türkiye’nin 2023 tekstil sektörü hedefi olan 20 milyar dolara ulaşmanın teknik tekstil çalışmalarının analizini yapacak odak grup çalışmaları yoluyla da   kolaylaşabileceğini bildirdi.
 
Toplantıda ayrıca, durum analizi çalışması ile teknik tekstil kapsamına giren ürünlerin uluslararası ticareti GTİP kodları bazında analiz edildiği ve mevcut eğilimlerin belirlendiği bilgisi verildi. Projenin bir sonraki aşamasını firmaların birebir ziyaret edileceği Teknik Tekstil Sektörü Değer Zinciri Analizi’nin oluşturduğu vurgulanırken, bu faaliyet kapsamında ayrıntılı analiz yöntemleriyle firmalara katma değer sağlayan tüm bileşenlerin detaylı analizinin yapılacağı paylaşıldı. Bu analiz çalışmasının çıktılarının değerlendirileceği ve olası müdahale alanlarına yönelik bir önceliklendirme yapılacağı, projenin son aşamasında ise önceliklendirilen alanlarda faaliyet göstermesi planlanan mükemmeliyet merkezinin kurulmasına yönelik bir fizibilite etüdü hazırlanacağı ve ayrıntılı bütçelendirme gerçekleştirileceği bilgisi verildi.
 
Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi Fizibilite Etüdü Projesi’nin Odak Grup Çalışması Yapıldı
Proje bilgilendirme toplantısının ardından, Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği ve İşletme Bölümü akademisyenleri tarafından moderasyonu gerçekleşen, özel sektör temsilcilerinin katılım sağladığı bir odak grup çalışması düzenlendi. Bu çalışmada özel sektör temsilcileri, teknik tekstillerin Türkiye ve İzmir’deki durumu ve kurulması planlanan mükemmeliyet merkezi üzerine görüş ve düşüncelerini ifade ettiler.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv