Temizlik işçilerine mantar semineri

  • 0
  • 846
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Sağlıkta Buluşma Günleri’ kapsamında Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde ‘Derinin Mantar Hastalıkları’ konusunda çalışanları bilgilendirmek amacıyla eğitim semineri düzenlendi. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Bıçakçı tarafından verilen seminere çok sayıda temizlik işçisi katıldı ve ilgiyle dinledi.
Doğada fazlaca çeşidi bulunan mantarların çok azının deride hastalık yaptığını belirten Dr. Cengiz Bıçakçı, en sık görülen mantar çeşidinin; deride kaşıntı yaparak rahatsızlık veren, bulaşıcı olan dermatofitler olduğunu söyledi. Doğru tanı ve yeterli sürede doğru bir tedavi ile mantarlardan kurtulmanın mümkün olduğunu kaydeden Bıçakçı, “Mantarlar derinin başka bölgelerinde de alerjiye yol açabilir. Yetersiz ve yanlış tedaviler ile mantar deride yayılabilir, derinlere ilerleyebilir. Dermatofit tipi mantarlar dış deri, saç ve tırnakları tutar. Mukozada yerleşmez” dedi. Dr. Bıçakçı en yaygın diğer mantarlar konusunda da bilgi verdi. Bıçakçı sözlerine şöyle devam etti:  "İkinci ana grup mantar çeşidi ise Candidalardır. Bu mantar dışarıdan gelmez. Kaynağı, bağırsaklarımızda mikroplarla beraber yaşayan mantarlardır. Direnç düşüklüğü ve yerleşmeye elverişli deri ortamı buldukları zaman hastalıklarını oluştururlar. Candidalar, saç, deri, tırnak ve mukozaları tutabilirler. Diğer bir grup mantar ise; pityrosporumlardır. Derimizde doğal olarak yaşayan bu mantarlar bazı bireylerde koyu ya da açık renk lekelere yol açan şekle dönüşürler. Bulaşıcı değildir ve tedavileri en kolay mantar hastalığıdır. Son olarak da deri dışında deri altını kemiklere kadar tutan bazı ‘derin’ mantarlardır. Bunlara bazı mantarlar, bakteriler veya kombine bir şekilde enfeksiyon ajanları yol açar. Tedavileri çok uzun, bazen de cerrahi girişim gerektirecek kadar ciddidir. Mantar hastalığı basit hijyenik tedbirler ile önlenebilen, tedavisi zor olmayan bir hastalıktır. Özellikle temizlik işlerinde çalışanların hijyene çok özen göstermesi gerekir. Çünkü hijyen olmayan ortamlarda çalışıyorsunuz ve olabilecek bir mantar hastalığı çok çabuk yayılabilir ve derinlere inebilir.”
Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Filiz Gümeli ile Dr. Cengiz Bıçakçı seminer sonrası sağlık sorunu olan işçilerle tek tek ilgilenerek, cilt veya mantar hastalığı olanları tedavi olmaları için hastaneye yönlendirdiler.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gençlerin performanslarıyla kutlanacak

Ne Yediğimizi Biliyoruz

Gece yarısı sürprizi

Duygulandıran sürpriz

Engelliler Haftası'na renkli kutlama

En renkli buluşmaya geri sayım başladı!

Arşiv