Tsunami Türkiye ile Japonya’yı yakınlaştırdı

  • 0
  • 1.126
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi(EÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Ege Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) birlikte organize ettiği “Japonya’daki Gelişmeler” konulu konferans Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi’nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü  Dış Ticaret Uzmanı Kaan Köktürk’ün yaptığı konferansta, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (IGEME) Japonya ülke masası uzmanı Gülay Babadoğan Tarakçıoğlu, Dış Ticaret Müsteşarlığı Uzman Yardımcısı Burcu Menteşoğlu ve Tokyo Ticaret Başmüşaviri Osman Bekaroğlu birer sunum gerçekleştirdiler.

Konferansta ilk olarak konuşan Kaan Köktürk, dış ticaret müsteşarlığı hakkında kısa bir bilgi verdi. Köktürk,90 ülkede görev yapan 200 dış ticaret müşavirini ilk kez Türkiye’de toplantıya çağırdıklarını ve çeşitli şehirlerde iş deneyimlerini anlattıkları konferanslar düzenlediklerini söyledi. Köktürk daha sonra sözü Gülay Babadoğan Tarakçıoğlu’na verdi. İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi çalışmaları hakkında bilgiler veren Tarakçıoğlu, “Merkez olarak amaçımız ihracatçılarımıza yardımcı olmak. İhracatçılarımıza yurt dışıyla ilgili bilgiler veriyoruz. Onların dünya ticareti konusunda yol haritasıyız” dedi. Tarakçıoğlu, Japonya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi hakkında tablolar göstererek sunumunu tamamladı.

Konferansta ikinci olarak söz alan Dış Ticaret Müsteşarlığı uzman yardımcısı Burcu Menteşoğlu,Türkiye’den Japonya’nın nasıl göründüğünden bahsetti.Özellikle son yaşanan deprem ve tsunami felaketleri öncesi ve sonrası Japonya’nın ekonomik ve ticari durumunun bir karşılaştırmasını yapan Menteşoğlu, felaket sonrasında Japonya’nın dünya ticaretinde düşüşe geçtiğini, nükleer santrallerin zarar görmesi sonrası enerji alanında da sıkıntıların arttığını belirtti. Daha sonra söz alan Tokyo Ticaret Başmüşaviri Osman Bekaroğlu ise konuşması sırasında Japonya’dan Türkiye’ye nasıl bakıldığını anlattı. Japonya’da Türkiye’nin ticari anlamda pek bilinmediğinden yakınan Bekaroğlu, Türkiye-Japonya arası ticaretin tek taraflı olduğunu, Türkiye’nin Japonya’dan yaptığı ithalatın karşısında yok denecek kadar az miktarda ihracat yaptığını söyledi. Son yaşanan deprem ve tsunami felaketi sonrasında Türkiye’nin Japonya’ya hemen yardım gönderdiğini ve bu sayede iki ülke arasında bir yakınlaşma yaşandığını vurgulayan Bekaroğlu “Japonya  hammadde tamamıyla dışa bağımlı bir ülke buna rağmen dış ticaret fazlası vermeyi başarıyorlar. Japonya’nın hammadde ithalatı yaptığı ülkelerin başında Çin ve Amerika gelmekte fakat son zamanlarda Japonya bu konuda şimdiye kadar olmadığından daha çok Türkiye’ye yönelmiş durumda” dedi. Konferans, öğrencilerin katılımcılara sorduğu sorularla sona erdi. İZMİR(Ege Ajans/ Nuriye Kırma-Erdem Varol-Fatih Çetingök)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yaşlı Amca ile muhteşem final

45 dakikada 332 kg çöp

İlk iki etapta sona gelindi

Bize ilaç gibi geldi

Tohum Takas Şenliği'ne "tasarruf tedbiri" iptali

İZHED, Hemşireleri Unutmadı.

Arşiv