TÜRK DİZİLERİ ORTADOĞU’DA TÜRK BALIKLARININ TÜKETİMİNİ ARTTIRACAK

  • 0
  • 1.664
Yazı Boyutu:

Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) Ortadoğu’nun popüler ülkesi Lübnan’da Türk su ürünlerini vitrine çıkardı. Ortadoğu’nun vitrini konumundaki Lübnan’da 20-23 Mart 2012 tarihleri arasında düzenlenen, Horeca-19. Uluslararası Gıda Otel Ekipmanları Fuarı”na katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu Türk su ürünlerini Ortadoğu’nun beğenisini sundu.
 
Türkiye’ye büyük hayranlık duyan, Türk dizilerini beğeniyle takip eden Lübnan’ın Turistik açıdan, bir cazibe merkezi olduğunu belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sevinç Kopuz, Lübnan’ın Türk su ürünleri sektörü açısından gelişime açık bir pazar olduğunu, Türk dizilerinin popülaritesini kullanarak Ortadoğu’ya Türk balığı ihracatını arttırmak istediklerini kaydetti.
 
Lübnan ekonomisinin ithalata bağımlı olduğuna işaret eden Kopuz, “Lübnan’ın ithalatında Türkiye, Lübnan’ın en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında 6. Sırada, Lübnan’ın balık ithal ettiği ülkeler arasında Türkiye ise 7. Sırada. Lübnan’a yakınlığımızı, Türkiye’ye duydukları hayranlığı fırsata çevirmek istiyoruz. Lübnan Ortadoğu’nun vitrini konumunda, Lübnan’da Türk balıklarının tüketimi sadece Lübnan pazarında değil, tüm Ortadoğu’da Türk balıklarının tüketimini arttıracak. Beslenme alışkanlıkları bize benziyor ve Akdeniz kültürü etken, ihracatımızı arttırmak için son derece uygun bir zemin var” diye konuştu.
 
TÜRK ÜRÜNLERİNE İLGİLİLER
Lübnan pazarında ülkemiz ürünlerine karşı bir merak ve ilgi olmakla birlikte, pazara yönelik sistematik pazarlama ve tanıtıma ihtiyaç duyulduğu gözlemlediklerini kaydeden Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vehbi Merzeci ise, şöyle konuştu: “Lübnan’da tüketim, ithalata dayalı. Beyrut, dünyanın önemli ticari ve mali merkezlerinden. Lübnan’ın diğer önemli gelir kaynağını turizm oluşturuyor. Ortadoğu’nun turizm merkezi. Lübnan, son yıllarda özellikle Avrupa’dan Suriye, Irak ve Ürdün’e ihraç edilen ürünler için önemli bir reeksport merkezi haline gelmiş durumda.  Turizm ülkesi olduğundan restaurant ve 4-5 yıldızlı otel sayısı çok fazla. Buna bağlı olarak balık tüketimi yaygın.”
2011 YILI İHRACATIMIZ 17.8 MİLYON DOLAR
Türkiye, Lübnan’a 2010 yılında çoğunluğu çipura ve levrek balıkları olmak üzere 18 milyon 440 bin dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirdi. 2011 yılında Türkiye genelinde yüzde 48’lik ihracat artış hızı yakalayan Su ürünleri sektörü, Lübnan pazarında aynı başarıyı yakalayamadı. Türkiye, 2011 yılında Lübnan’a yüzde 3’lük düşüşle 17 milyor 786 bin dolarlık su ürünleri gönderdi. Türkiye Su Ürünleri Sektörü genelde sağladığı ihracat artış başarısını Lübnan pazarında da yakalamak için Horeca Uluslararası Gıda Otel Ekipmanları Fuarı”na katıldı.
Bu yıl, 19. kez düzenlenen Horeca Uluslararası Gıda Otel Ekipmanları Fuarı”na 19 ülkeden 310 firma katılırken, fuarı 16 binin üzerinde kişi ziyaret etti. Türkiye’den 13 firmanın katıldığı fuarı, Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız ile Ticaret Müşaviri Cahit Vural da ziyaret etti.
Horeca-19. Uluslararası Gıda Otel Ekipmanları Fuarı”nda Türkiye’yi Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Merzeci, STG Yönetim Kurulu Üyeleri Sevinç Kopuz ve Tuncay Sagun ile Ege İhracatçı Birlikleri Şefi Serap Ünal’dan oluşan heyet temsil etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Tarım ürünleri ihracatını gençler sayesinde 35 milyar dolardan 50 milyar dolara çıkaracak

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Arşiv