Türk doğaltaş sektörü Çin pazarında

  • 0
  • 720
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin doğaltaş ihracatında lider pazarı olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde, bu yıl 13.sü düzenlenen, “Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı” Türk doğaltaş sektörünün şovuna dönüştü. Türk doğaltaş sektörü, 2028m2’lik alanla fuarda en büyük katılımı sağladı.
 
Türk doğaltaş sektörünün, 2012 yılında Çin’e 782 milyon dolarlık doğaltaş ihraç ettiğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, 2013 yılında 1 milyar doları aşmayı hedeflediklerini kaydetti. Erdinç, “2013 yılının Ocak – Şubat döneminde Çin’e ihracatımız yüzde 51’lik artışla 110 milyon doları geçti. Sektörün önüne engeller çıkarılmadığı takdirde yıl sonunda 1.2 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabileceğiz” diye konuştu.
 
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türkiye Milli Katılım Organinazasyonu’nu gerçekleştirdiği Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 59 tanesi Milli Katılım Organizasyonu ile 100’ün üzerinde Türk firması katıldı. Türkiye’nin en önemli doğaltaş üretim merkezlerinden olan Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ve Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım’da katılımcılar arasında yer aldı.
 
XİAMEN FUARI DÜNYA LİDERİ OLDU
Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın ziyaretçi sayısı ve fuar alanı bakımından Verona Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nı geçerek dünyanın en büyük fuarı haline geldiğini vurgulayan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın Türk Doğaltaş Sektörü açısından son derece başarılı geçtiğini ifade etti.
 
ALLAH ÇİN’E ZEVAL VERMESİN
Çin’in tüm doğaltaş ithalatının yaklaşık yüzde 60’ının Xiamen Limanı’ndan gerçekleştiğini kaydeden Erdinç, “Amerika ve Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle Çin bizim için yegâne büyük pazar konumunda. Allah Çin’e zeval vermesin. Türk mermeri görünüm açısından güzelliği, sağlıklı ve kaliteli oluşundan dolayı Çinliler tarafından seviliyor ve tercih ediliyor: Çin tüm inşaatlarının her türlü iç kaplamalarında Türk bej mermerlerini kullanıyor” dedi.
 
ÇİNCE LİSELERDE DERS OLARAK OKUTULSUN
Önümüzdeki 10 yılda AB’nin krizden kurtulma konusunda olumlu sinyaller vermediğini dile getiren Erdinç, ABD’nin de bir türlü ekonomik krizden çıkamadığını, önümüzdeki yıllarda Çin’in ekonomik açıdan dünya lideri olacağı göz önüne alınarak, Türkiye’nin Çin’le ticaretinin arttırılması bakımından liselere acilen Çince’nin seçmeli ders olarak konulması talebinde bulundu.
 
Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türk firmalarının yeni ticari bağlantıların zeminini hazırladığını anlatan Erdinç şöyle devam etti: “Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na bu yıl 130 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Dünya’nın en büyük doğaltaş ithalatçısı olan Çin’e Türk doğaltaş sektörünün ihracatını arttırabilmesi için Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı büyük öneme sahip. 2014 yılında daha fazla firma ile katılım için şimdiden hazırlıklara başladık. Çin dışında dünya genelinde gelişmekte olan pazarlarda fuar organizasyonları düzenlemek ve Türkiye’nin ihracatını arttırmak için çalışmalarımız var.”
 
DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNÜN 2023 HEDEFİ 7 MİLYAR DOLAR
Çin’de doğaltaş sektörü açısından bitmek bilmeyen bir kapasite olduğunu dile getiren Arslan Erdinç; “İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 95’i Çin’in iç piyasasında tüketiyorlar. Çin’in kuzey ve iç bölgelerinde Pekin, Tianjin, Harbin, Kunming, Urumchi ve çevresinde mermer ve inşaat sektörü için Çin hükümetinin çok teşviği var. Çin’de milyonlarca insanların yaşayacağı yeni eko şehirler çok kısa sürede kuruluyor. Bu kentlerin imarında da gerçek ekolojik ürün olan Türk doğaltaşları yoğun olarak kullanılıyor” dedi.
 
Türk Madencilik Sektörü’nün, 2012 yılında Çin'e 1 milyar 818 milyon dolarlık ihracat yaptığına işaret eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, bu rakamın Türkiye’nin Çin’e yaptığı toplam ihracatın yüzde 63’ünü temsil ettiğini, 2023 yılında Türk doğaltaş sektörünün Çin’e yapacağı doğaltaş ihracatının 4 milyar doları geçmesini, sektörün toplam ihracatının ise 7 milyar doları bulmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’nin doğaltaş ihracatında son 4 yıldır lider ülke konumunda olan Çin’e doğaltaş ihracatını daha da arttırmak amacıyla, 18-21 Haziran 2013 tarihinde Tianjin Doğaltaş Fuarı’na Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege'nin kimyevi maddeler ihracatı 6 milyar doları aşıyor

İşinizi severek yapın, dürüst çalışın, hayal bile edemeyeceğiniz başarı peşinden gelecek

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarının ayağına fuar geldi

Azerbaycan'a EGİAD Çıkarması

Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Arşiv