Türk Filmleri Çin Seddinin ötesinde...

  • 0
  • 674
Yazı Boyutu:

15-25 Ağustos 2013 tarihleri arasında 2013 Çin'deTürkiye Kültür Yılı etkinlikleri Kapsamında Çin'in Pekin ve Xi'ankentlerinde Türk Filmleri Festivali düzenleyen İzmir Sinema Derneği, yoğun ilgigördü. 

Düzenlenen açılış töreni, Pekin'in önemli kültür sanatmerkezi MOMA Beijing'te bulunan Broadway Cinematheque'te gerçekleştirildi.Açılış resepsiyonuna; Türkiye'den katılan oyuncu ve yönetmenler, TürkiyeCumhuriyeti Büyük elçiliği çalışanları, Çinli üst düzey bürakratlar, Çinlisinema sanatçıları ve davetlilerin yanı sıra bir çok basın mensubu katıldı. Geçtiğimizmart ayında, Kültür Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla başlayan 2013 Çin'deTürk Kültür Yılı Etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye'nin Kültürve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Çin'in de SARFT( StateAdministration of Press, Publication Radio, Film and Television P.R. China )tarafından destek verdiği etkinlik Xİ'an eyaletinde de devam edecek.

İlk Durak Pekin
Programında yer verdiği filmler aracılığıyla Türk sinemasının yanısıraTürkiye'nin ve Türk kültürünün tanıtımında da önemli bir görevi yerinegetirecek festival, Çin'in önemli iki kentinde seyirci ile buluşmayahazırlanıyor. İlk durak Pekin'de 15-21 Ağustos 2013 tarihleriarasında seyircisi ile buluşacak olan etkinlik, 19-25 Ağustos2013 tarihleri arasında ikinci durağı Xi'an şehrinde sinemaseverlerleolacak.

Programda hangifilmler var?
Festival, Sundance Film Festivalinden ödüllü Yönetmenliğini RaşitÇelikezerin yaptığı ''Can''adlı filmle açılışı yapacak. Programda, BerlinFilm Festivalinden ödüllü Usta yönetmen Reis Çelik'in yaptığı ''Lal Gece'',Yönetmen Leyla Yılmaz'ın yaptığı ''Bir Avuç Deniz'', Yönetmenliğini ErdemTepegöz'ün yaptığı ''Zerre'' sırasıyla ''Bu Son Olsun'', ''Babamve Oğlum'' ve ''Selvi Boylum Al Yazmalım'' sinemaseverlerle buluşacak.

Türk Filmleri AfişSergisi
Etkinlik kapsamında Türk Sinema tarihi açısından önemli yeri olan filmlerinderlendiği afişten oluşan özel bir sergi hazırlandı. Festivale katılanyönetmenlerce imzalanacak olan afişlerin MOMA beijing fuayesinde yılboyusergilencek. 25 parçadan oluşan sergi festival süresince MOMA Beijing'tesanatseverlerin beğinisine sunulacak

Türk Sinemacılar,Çin'de önemli sinema kurumlarını ziyaret edecek.
Festivale katılan Türk sinemacılar, dünyanın önemli sinema endüstrilerindenbiri olarak kabul edilen Çin sinemasının Pekin'de bulunan iki önemli merkeziniziyarte edecekler. Dünyanın en büyük film platoları arasında yeralan China Film Base ( Huairou ) ve 2007 yılında açılan Dünyanın enbüyük Sinema Müzesi China Film Museum ziyaret edecekler.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Enginar yüzleri güldürdü

Haşerelere karşı ilaçlama seferberliği!

Kazıların yüzde 70’i tamamlandı

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi’ni ağırladı

Menderes Semaları Rengarenk Oldu

Kaldırım işgalini bitirmekte kararlı

Arşiv